MTV Uutiset Detroitissa: Joe Biden kävi osoittamassa tukeaan lakkoilijoille – Trump syyttää suunnitelmiensa kopioinnista

Presidentti Biden kävi osoittamassa tukensa lakkoileville autotehtaiden työntekijöille 3:19
Presidentti Biden kävi osoittamansa tukensa lakkoileville autotehtaiden työntekijöille

Yhdysvalloissa presidentti Joe Biden on vieraillut lakkoilevien autotehdastyöntekijöiden luona Michiganissa.  

Autoalan ammattiliitto UAW:n logolla varustettuun lippikseen pukeutunut Biden kävi kertomassa lakkovartiolaisille olevansa heidän puolellaan. 

MTV Uutisten Yhdysvaltain kirjeenvaihtaja Mari Karppinen raportoi paikan päältä Detroitista.

– Erityisen innostuneita olivat he, jotka pääsivät näkemään Joe Bidenin lähietäisyydeltä, Karppinen kertoo MTV:n Kymmenen uutisissa.

Jo aiemmin Biden on sanonut, etteivät työntekijät ole päässeet hyötymään autonvalmistajien valtavista voitoista. Vierailullaan hän sanoi kolmen suuren valmistajan eli General Motorsin, Fordin ja Stellantisin pärjäävän nyt uskomattoman hyvin, ja hänen näkemyksensä mukaan niin pitäisi pärjätä myös niiden työntekijöiden.

– Ansaitsette tarvitsemanne merkittävän palkankorotuksen ja muita etuja, Biden sanoi hurraavalle yleisölleen.

UAW:n johtaja Shawn Fain oli Bideniä vastassa lentokentällä ja presidentin mukana lakkovartiossa.

Palkankorotuksia vaativat General Motorsin, Fordin ja Stellantisin tehtaiden työntekijät menivät lakkoon aiemmin tässä kuussa. New York Timesin mukaan lakko on sittemmin laajentunut kymmeniin General Motorsin ja Stellantisin jakelukeskuksiin.

– Yhdistykset lisäävät pikkuhiljaa lakkopaikkoja. Näin he säästävät lakkovaroja ja pystyvät pitkittämään lakkoa, Karppinen kertoo.

Presidenttiehdokkuutta tavoitteleva ex-presidentti Donald Trump vierailee Michiganissa keskiviikkona. Valkoinen talo on vakuuttanut, ettei Bidenin käynti liity Trumpin suunnitelmiin.

– Biden ja Trump tietävät, että Michigan on vaaleissa vaa'ankieli-osavaltio, josta molemmat toivovat saavansa voiton, Karppinen sanoo

Vahva viesti työntekijöille

Tuen osoitus on poikkeuksellisen vahva ele istuvalta presidentiltä. Puhuessaan toimittajille presidentin lentokoneen Air Force Onen kyydissä Valkoisen talon lehdistösihteeri Karine Jean-Pierre kuvaili vierailua historialliseksi ja sanoi sen lähettävän tärkeän viestin Yhdysvaltojen autoalan työntekijöille.

– Tänään on ensimmäinen kerta (Yhdysvaltain) modernissa historiassa, kun istuva presidentti vierailee lakkovartiossa, hän kertoi.

Bidenille vierailu tarjoaa tilaisuuden houkutella työväenluokkaisia työntekijöitä ja ammattiliittojen jäseniä puolelleen. Istuvan presidentin suosiota ovat horjuttaneet esimerkiksi taloustilanne ja hänen korkean ikänsä aiheuttamat epäilykset.

Republikaanien presidenttiehdokkuutta tavoitteleva ex-presidentti Donald Trump vierailee Michiganissa keskiviikkona. Trump voitti Michiganissa vuonna 2016, mutta Biden käänsi sen puolelleen vuonna 2020.

Trumpin suhde liittoihin mutkikas

Biden on toistuvasti painottanut liittomyönteisyyttään, ja UAW:n tuki auttoi häntä voittamaan vaalit kolme vuotta sitten.

Valkoinen talo on korostanut, ettei Trumpin seuraavaksi päiväksi suunniteltu vierailu vaikuttanut päätökseen. Lehdistösihteeri Jean-Pierre sanoi aiemmin vierailun alleviivaavan sitä, että Biden on liittomyönteisin presidentti maan historiassa.

Trumpin suhde liittoihin on monimutkaisempi, vaikka hän onkin pitkään houkutellut työväenluokkaisia äänestäjiä tuekseen. Trump on keskittynyt vastustamaan Bidenin suunnitelmia saada autoteollisuus valmistamaan aiempaa ympäristöystävällisempiä ajoneuvoja.

Bidenin näkemys on, että sähköautojen valmistamisen edistäminen on osa suunnitelmaa saada teollisuustyöpaikkoja takaisin Yhdysvaltoihin ja nostaa maa johtoasemaan vihreän teknologian kehittämisessä.

– Muistakaa, että hän haluaa viedä työpaikkanne ja antaa ne Kiinaan, Trump sanoi omalla Truth Social -alustallaan suurelta osin isoilla kirjaimilla kirjoittamassaan viestissä.

Trump myös syytti Bideniä suunnitelmiensa kopioinnista ja väitti presidentin vain teeskentelevän lakkovahtia.

Lue myös:

    Uusimmat