MTV Uutiset paikalla: Joe Biden riensi autotyöläisten tueksi Michiganiin – "He takovat miljardien voittoja"

Biden lakkoilevien autotyöntekijöiden tueksi Detroitiin – MTV Uutisten kirjeenvaihtaja raportoi 3:42
Biden lakkoilevien autotyöntekijöiden tueksi Detroitiin – MTV Uutisten kirjeenvaihtaja raportoi.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden saapui hetki sitten Michiganiin tukemaan autotehtaiden työntekijöiden lakkoa.

Reilu viikko sitten alkanut lakko kohdistuu ensimmäistä kertaa maan kolmen suurimman autonvalmistajan tuotantoon ja jakelukeskuksiin yhtä aikaa. Biden on ensimmäinen istuva Yhdysvaltain presidentti, joka osallistuu lakkovartioon.

MTV Uutisten Yhdysvaltain kirjeenvaihtaja Mari Karppinen raportoi paikan päältä Seitsemän Uutisille juuri hetki, ennen kuin presidentin oli määrä saapua paikalle.

– Juttelin aika monen kanssa ennen lähetystä ja he ovat toiveikkaita. He toivovat, että se, että Biden ja Valkoinen talo laittavat näin paljon aikaa työntekijöiden tukemiseksi, että se auttaisi heitä neuvotteluissa työnantajan kanssa.

Karppisen mukaan autotyöläiset vaativat parempaa palkkaa ja parempia työoloja.

– Työnantaja on vienyt meiltä paljon vuosien varrella. He lupasivat palauttaa edut viime taantuman jälkeen, mutta sen sijaan he takovat miljardien voittoja, ja me työntekijät saamme 5 prosenttia auton hinnasta, lakossa oleva UAW-ammattiliiton jäsen Luke Napiorkowski sanoo.

– Jokainen lakkoilija toivoo totta kai, että näkisi edes vilauksen presidentistä, Mari Karppinen sanoo.

Myös entinen presidentti Donald Trump on tulossa paikalle. Luvassa on siis kilpa myös lakkoilijoiden potentiaalisista äänistä.

MTV Uutisille kommentoinut autotyöläinen Elonda Austin kertoo työntekijöiden paahtavan töitä joskus jopa seitsemänä päivänä viikossa kaksitoista tuntia kerrallaan.

– Olen tyytyväinen, että Joe Biden tulee tänne, koska me olemme tosissamme. Emme protestoi huviksemme, haluamme tehdä töitä, mutta meidän pitää elää! 

Katso Mari Karppisen koko raportti tämän jutun yhteydessä olevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat