MTV Detroitissa: Presidentti Biden liittyy autotehtaiden lakkovartioon – tästä on kyse

Joe Biden tekee historiaa – lentää tukemaan autolakkolaisia Michiganiin 2:08
Katso videolta tunnelmia Michiganista: Joe Biden tekee historiaa – lentää tukemaan autolakkolaisia

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden matkustaa tänään Michiganiin tukemaan autoteollisuuden työntekijöiden lakkoa. MTV Uutiset seuraa vierailua paikan päällä lähellä autoteollisuudestaan kuuluisaa Detroitia. 

Yhdysvalloissa yli viikko sitten alkanut lakko kohdistuu ensimmäistä kertaa kolmen suurimman autojätin, General Motorsin, Fordin ja Chryslerin tuotantoon yhtä aikaa. 

Tänään poikkeuksellisesti myös presidentti Joe Biden aikoo liittyä lakkovartioon Michiganin osavaltiossa lähellä Detroitia, jota kutsutaan kuuluisan autoteollisuuden takia Moottorikaupungiksi. Bidenin odotetaan saapuvan paikalle noin iltaseitsemältä Suomen aikaa. 

– Amerikan autoteollisuuden työntekijät ja ammattiliitto tekevät nyt jo historiaa, nimittäin koskaan aikaisemmin Yhdysvaltain istuva presidentti ei ole saapunut eturiviin tukemaan lakkoilijoita, MTV Uutisten Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Mari Karppinen raportoi Detroitista. 

Autoteollisuus työllistää miljoona ihmistä

Yli 18 000 työntekijää lakkoilee vuorotellen eri tehtailla ympäri maata, joten yhtiöiden on ollut vaikea ennakoida, missä tuotanto seuraavaksi pysähtyy. Yhdysvaltain autoteollisuus työllistää lähes miljoona ihmistä.

– Olen tyytyväinen, että Joe Biden tulee tänne, koska me olemme tosissamme. Emme protestoi huviksemme, vaan haluamme tehdä töitä, mutta meidän pitää elää! Me joudumme elämään palkasta toiseen. Tehtailla painamme joskus 7 päivää viikossa 12 tuntia päivässä, Detroitissa lakkoon osallistuva Elonda Austin kertoo MTV:lle.

Työntekijät vaativat 40 prosentin palkankorotuksia, 32 tunnin työviikkoja ja sitä, että 15 vuotta sitten laman aikana poistetut eläke-edut palautettaisiin.

– Työnantaja on vienyt meiltä paljon vuosien varrella. He lupasivat palauttaa edut viime taantuman jälkeen, mutta sen sijaan he takovat miljardien voittoja, ja me työntekijät saamme 5 prosenttia auton hinnasta, lakkoon osallistunut Luke Napiorkowski kertoo puolestaan. 

Presidentit keräävät äänestäjien kannatusta

Presidentti Joe Bidenin lisäksi myös entinen presidentti Donald Trump aikoo tulla puhumaan lakkoilijoille keskiviikkona. Trumpin kampanjasta on hyökätty Bidenia vastaan arvostelemalla sitä, että Biden ilmoitti omasta Michiganin-vierailustaan vasta päiviä Trumpin jälkeen. 

Biden on ollut tunnetusti pitkään ammattiliittojen puolella, mutta hänen ja Trumpin vierailuilla on tarkoituksensa myös tulevassa presidenttikisassa, sillä Michigan on yksi presidentinvaalien vaa’ankieliosavaltioista. 

Politiikan sijasta Michiganissa työntekijöitä kiinnostaa kuitenkin enemmän heidän omat työnehtonsa. Moni lakkoilija kertoo MTV:lle, ettei palkallaan saa huolehdittua perheestä, puhumattakaan siitä, että olisi varaa ostaa autoa, jota itse valmistaa. 

Lue myös:

    Uusimmat