Mainos

MTV seuraa: Bouanane vastasi oikeudessa kysymyksiin rauhallisena – "Ensimmäinen uhri oli valikoitu, muut satunnaisia"

1:21

Turun puukotusoikeudenkäynti jatkuu tänään puolentoista viikon tauon jälkeen. Oikeus alkaa tänään käsitellä rikosten mahdollista terroristista tarkoitusta.

MTV seuraa oikeudenkäyntiä Turun oikeustalolla.

16.45 Syyttäjä päättää kuulustelun.Oikeus pitää pienen tauon. 

16.36 Hän harkitsi ensin ottavansa uhrikseen varusmiehen linja-autoasemalla. Bouanane kuitenkin luopui iskusta, koska varusmies valitsi istumapaikan seinän vierestä. Varusmies olisi nähnyt hyökkäyksen.

16.18 Bounanane sanoo, että halusi vaikuttaa iskullaan siihen, että suomalaiset ryhtyvät pelkäämään.

- Ensimmäinen uhri oli valikoitu. Muut olivat satunnaisia, hän vastasi syyttäjän kysymykseen.

Päätös kohdistaa väkivaltaa ensimmäisenä nuoreen naiseen, joka oli Jehovan todistaja, syntyi kun hän oli naisen takana.

16.13 Bouanane sanoi aikoneensa aluksi iskeä Ruisrockiin. Hän kertoo kuitenkin etääntyneensä uskosta ja teko jäi silloin tekemättä.

16.00 Bounanane kertoo, että pyrki leikkaamaan uhrien päät irti kostoksi siitä, mitä Syyriassa on tapahtunut.

- Miten Suomi liittyy siihen, että kuvasit että on tehty Syyriassa näitä tekoja?

- Sen takia koska Suomi on aktiivinen. On ollut mukana Afganistanissa ja on lähettänyt sotilaita Irakiin ynnä muuta. Ja myös aktiivinen Yhdistyneissä (Kansakunnissa).

Osa tulkin käännöksistä kuuluu todella epäselvästi mediahuoneeseen. Bouanane kuitenkin vastailee kysymyksiin kuuluvalla äänellä.

15.40 Syyttäjä aloitti Abderrahman Bouananen kuulemisen kysymällä muun muassa Telegram-viestipalvelun lataamisesta. Bouanane vastasi kysymyksiin rauhallisesti omalla paikallaan istuen.

- Sen jälkeen rupesin tutustumaan ryhmiin ynnä muuta Telegram-sovelluksen kautta.

- Mitä kautta sait sovelluksen puhelimeesi?

- On parempi etten vastaa tähän kysymykseen.

- Mitä jihad ja pyhä sota on sinulle tarkoittanut?

- Joskus alkujaan kun tutustuin tähän jihadismiin yhden filmin avulla, Bouanane kertoi ja mainitsi nimellä erään taistelijan. Hän elehti käsillään puhuessaan.

Myöhemmin syyttäjä kysyi, oliko Bouanane samaa mieltä siitä, mitä Isis on esittänyt?

- Alkujaan en halunnut, pakoilin heidän ajattelumaailmaa ja pyrin pois siitä koska en halunnut saada surmaani.

- Myöhemmin kuitenkin palasit takaisin seuraamaan tätä aineistoa. Mitä ajattelet asiasta?

- Sen jälkeen päätin, ettei haittaa, vaikka minut surmattaisiin.

 15.35 Bouananen sellistä löytyi lappu, johon hän asiantuntijan mukaan oli pyrkinyt piirtämään Isisin lippua. Lappuun on kirjoitettu muun muassa että Suomen valtio on rikkonut islamilaisen valtion kansalaisia vastaan. Kyseessä on uusi todiste.

Muistiinpanot löytyivät maaliskuussa hänen sellistään. Hän kirjoitti myös haluavansa tehdä Suomesta islamilaisen valtion ja ettei ole onnellinen siitä, että jäi henkiin.

15.30 Syyttäjä lukee ääneen oikeudessa väkivaltaan kehottavia uskonnollisia tekstejä. Tarkoitus on ilmentää millaiseen materiaaliin Bouanane on tutustunut.

Puheenjohtaja huomauttaa että Bouanane on alkanut elehtiä ikään kuin pyytäisi puheenvuoroa. Nyt neuvotellaan, miten kuulemisen kanssa menetellään. 

14.31 Bouanane on istunut hiljaa paikallaan koko päivän. Oikeus päätti pitää tauon nyt. Hänelle esitetään kysymyksiä noin tunnin kuluttua.

14.25 Oikeudessa käydään läpi syyttäjän kirjallisia todisteita, uskonnollisia tekstejä Isis-propagandaa, pään irtileikkauskuvia, jotka löytyivät syytetyn puhelimesta.

13.42 Syyttäjä toi esiin oleellisen lisäyksen syytteen teonkuvaukseen: Bouanane on valikoinut uhreikseen ensisijaisesti naisia. Ensimmäisen uhrin valintaan on lisäksi vaikuttanut tämän uskonnollinen vakaumus.

13.41 Käsittelyjärjestystä muutettiin niin, että Bouananea ehditään kuulemaan vielä tämän päivän aikana. Kuuleminen järjestetään päivän lopuksi.

Puolustus: Virhe lakitekstissä

12.45 Oikeudenkäynti jatkuu. Puolustus kertoo aiemminkin esillä olleen näkemyksensä siitä, että kyseessä oli virhe käännöksessä kun lakitekstiä muotoiltiin.

- Vakava haitta maalle siirrettiin rikoslakiin muotoon vakava haitta valtiolle. Sanamuotona se on huomattavasti vaativampi ja sitä tulee kuitenkin soveltaa täysimääräisesti, asianajaja Kaarle Gummerus totesi.

Lisäksi puolustus ei katso, että tarkoitus oli aiheuttaa pelkoa väestön keskuudessa, esimerkiksi julkaisemalla manifesti.

Oikeudessa käydään seuraavaksi läpi osapuolten näkemyksiä kansainvälisen lain ja ihmisoikeuksien professori Martin Scheininin lausuntoon.

11.31 Syyttäjä lupautui puolustuksen pyynnöstä täsmentämää syytettä uhrien valikoitumisen suhteen. Oikeus määräsi lounastauon. Istunto jatkuu 12.45.

Asianajaja: Naisuhrien valikoituminen oleellista

11.30 Pyörätuoliin teon seurauksena joutuneen Hassan Zubierin puolustaja Ari Huhtamäki totesi, että naisuhrien valinta on osa terroristista motiivia.

– Terroristien tuntema tosiasia on se, että naisuhrien valinta herättää pelkoa väestön keskuudessa. He ovat suojattomampia ja puolustuskyvyttömämpiä kuin miehet.

Syyttäjä kuitenkin huomautti, että terrorismiteeman kannalta on oleellista Isisin suhde muuhun maailmaan.

– Me taas näemme tämän vastakkaisasettelun Isis vastaan muu maailma, joka sisältää myös muut kuin Isisiin kuuluvat muslimit.

– Emme kuitenkaan väitä, etteikö jehovalaisuudella ja naisten valikoitumisella merkitystä olisi.

"Tarkoitti, että Isis ottaisi teot nimiinsä"

11.00 Syyttäjä Sampsa Hakala vielä toteaa, että Bouananella oli teon tehdessään pelottelutarkoitus.

– Näyttö osoittaa, että Bouanane on tarkoittanut, että Isis ottaa teot nimiinsä, mikä olisi saattanut lisätä tämän teon pelotevaikutusta Suomessa ja maailmanlaajuisesti, 

Teko on ollut myös aiheuttanut pelkoa uhrien lähipiiriä laajemmassa joukossa. Teko on ollut myös julisuushakuinen, ja sen toteuttamisessa on ollut monia Isisin tavaramerkiksi muodostuneita piirteitä.

"Terroristinen tarkoitus riittää"

10.25 Syyttäjän mukaan terroristisessa tarkoituksessa tehty murha ei lain taustalla olevan hallituksen esityksen mukaan edellytä, että rikos olisi omiaan aiheuttamaan haittaa valtiolle. Vahinkoedellytys ei syyttäjän mukaan koske murhaa, vaan silloin riittää että teolla on ollut terroristinen tarkoitus.

– Suomi on voinut tehdä näin EU-velvotteiden estämättä. Lain sanamuoto ei edellytä, että teko olisi omiaan aiheuttamaan vahinkoa valtiolle, Sampsa Hakala toteaa.

Puolustuksen näkemyksen mukaan kyse on lainsäätäjälle sattuneesta kömmähdyksestä, joka asettaisi terrorismirikokselle paljon tiukemmat edellytykset kuin mitä EU:n puitepäätös edellyttää. Syyttäjä ei näkemykseen yhdy.

– Tulemme oikeudenkäynnissä osoittamaan, että vastaajan teko, jolla hän on tavoitellut Isisin huomiota on ollut omiaan vahingoittamaan Suomen valtiota.

Syyttäjä nojaa EU-säädöksiin

9.55 ​​​​​​​Syyttäjä kertoo, että tänään ja huomenna käsitellään todisteita, joilla pyritään osoittamaan Bouananen teon terroristinen tarkoitus.

0:42

Oikeudenkäynnissä haetaan vastausta erityisesti siihen, onko syytetty pyrkinyt aiheuttamaan pelkoa Suomen väestössä ja onko teko ollut omiaan aiheuttamaan vakavaa vahinkoa Suomen valtiolle, kuten Suomen rikoslaki edellyttää. Syyttäjä katsoo, että lain sanamuodon tulkinnassa tulee tukeutua myös kansainväliseen lainsäädäntöön. Suomi on sitoutunut EU:n puitepäätökseen terrorismirikoksista.

Lisäksi syyttäjä katsoo, että oikeudenkäynnissä tulisi ottaa huomioon myös se, millaiset rikokset esimerkiksi Ruotsissa on katsottu terrorismirikoksiksi.

Kun Suomen laissa vaaditaan, että terrorismiksi katsottava rikos on omiaan aiheuttamaan vaaraa valtiolle, Ruotsissa vastaava muotoilu kuuluu syyttäjän mukaan "voi aiheuttaa". Kyse on saman EU:n puitepäätöksen tulkinnasta.

9.30 Oikeudenkäynti alkoi Turun vankilassa ajallaan ja Bouanane saapui oikeussaliin rauhallisena. Hän istui paikalleen kahden vartijan saattamana. 

Terrorismiteemaa käsitellään oikeudessa nyt kahden päivän ajan, jolloin kuullaan muun muassa Isis-järjestön toiminnasta. Bouananea päästään kuulemaan iltapäivällä.

Artikkelia päivitetään käsittelyn edetessä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.