Eduskunta hyväksyi hoitajien rokotepakon, Jussi Saramo torui vastustavia perussuomalaisia: "Kyllä pitäisi jotain vastuuta olla"

0:36
Rokotevelvoite hyväksyttiin eduskunnassa – näin kansanedustajat äänestivät

Eduskunta on hyväksynyt hallituksen esityksen hoitohenkilöstön rokotevelvoitteesta äänin 107–32. Esitystä vastustivat perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit.

MTV Uutiset Live kertoo ja näyttää kun tapahtuu. Se on toimitus, joka elää uutispäivää kanssasi.

Seuraa jatkuvaa lähetysvirtaa yhden ruudun kautta osoitteessa mtvuutiset.fi ja MTV Katsomossa.

Kesken joululoman töihin palaavan eduskunnan käsittelyssä olivat tartuntatautilain väliaikainen muuttaminen, eli hoitajien koronarokotevelvoite, sekä arvonlisäverolain väliaikainen muuttaminen, eli koronapikatestien alvin poistaminen.

Tartuntatautilain väliaikainen muutos velvoittaa varmistamaan, että sote-alan työntekijät eivät aiheuta potilaille ja asiakkaille koronatartuntariskiä.

Kansanedustaja Jari Ronkainen (ps.) esitti lakiesityksen hylkäämistä.

– Tämä esityksenne on susi jo syntyessään. Se ei ratkaise mitään, vaan luo väärää kuvaa ja turvallisuuden tunnetta sekä pahentaa hoitajapulaa, Ronkainen esitti.

Puoluetoveri Juha Mäenpää kannatti hylkäämistä ja esitti, että asiaa käsiteltäisiin omantunnonkysymyksenä, samaan tapaan kuin esimerkiksi aborttia ja eutanasiaa.

Kristillisdemokraattien ryhmänjohtaja Päivi Räsänen piti esitystä huonosti valmisteltuna ja katsoi, että rokotepakolla olisi kielteinen vaikutus yhteiskunnalliseen ilmapiiriin. Kristillisdemokraatit esittävät lausumassaan, että rokotepakon sijaan tulisi ottaa käyttöön laaja pikatestaus henkilökunnalle ja vierailijoille.

Kokoomuksen ryhmänjohtaja Kai Mykkänen ilmoitti kokoomuksen kannattavan hallituksen esitystä.

–  Pikatestit eivät korvaa rokotetta, Mykkänen korosti.

–  Meidän täytyy nostaa terveydenhuoltoalan ammattilaisten rokotuskattavuutta.

"Kyllä pitäisi jotain vastuuta olla"

Keskustelun aallot nousivat välillä korkeiksi ja vasemmistoliiton ryhmänjohtaja Jussi Saramo torui välihuutojen säestämänä perussuomalaisia epäluulon lietsomisesta rokotetta vastaan mielenosoituksissa, salin ulkopuolella ja sosiaalisessa mediassa.

–  Osa sanoo, että emme me vastusta rokotteita, ja joku toinen sanoo, että kyllä nämä vähän arveluttavia ovat. Mielipiteenvapaus on, mutta kyllä pitäisi olla jotain vastuuta ihmisten turvallisuudesta ja terveydestä, Saramo moitti.

Vuoden viimeisessä täysistunnossa eduskunta hyväksyi ilman äänestystä myös hallituksen esityksen poistaa koronan pikatestien arvonlisävero.

Lähetekeskustelussa oli lisäksi esitys, jonka nojalla työterveydenhuollon koronarokotuksista saamaa korvausta nostetaan 10 eurosta 16 euroon.

Istunnon jälkeen eduskunta jää istuntotauolle. Uusi istuntokausi alkaa 2. helmikuuta, ellei puhemiehistö päätä kutsua eduskuntaa koolle jo ennen sitä jonkin kiireellisen asian takia.

Ennen iltapäiväkahdelta alkanutta käsittelyä eduskunnan ulkopuolella nähtiin mielenosoitus hoitajien rokotevelvoitetta vastaan. MTV Uutiset Live oli paikan päällä kello 13.30 alkavassa mielenosoituksessa.

Muokattu ja korjattu otsikkoa kello 18.13.

7:37

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja