MTV katujengikäräjillä: Milan Jaff ei kyennyt saapumaan oikeuteen – muut syytetyt kiistävät suunnitelman väkivaltaiskusta Kaivohuoneelle

MTV katujengikäräjillä – tänään äänessä räppäri Milan Jaff 4:36
Katujengioikeudenkäynti jatkuu tänään. Katso videolta, mitä tänään käsitellään.

Helsingin käräjäoikeus jatkoi tänään ravintola Kaivohuoneelle viime syksynä suunnitellun vakavan väkivaltaiskun käsittelyä. 

Syyttäjän mukaan helsinkiläinen katujengi aikoi tunkeutua Helsingissä ravintola Kaivohuoneella järjestettävään musiikkitapahtumaan 8. päivä lokakuuta viime vuonna ja tehdä siellä väkivaltainen isku.

Tapahtumassa oli määrä esiintyä toiseen, espoolaiseen katujengiin liitettyjä henkilöitä. 

MTV Uutiset seurasi oikeudenkäyntiä paikan päällä tässä artikkelissa. 

Klo 16.30 Oikeudenkäynnin seuranta päättyy tältä päivältä tähän. Jutun käsittely jatkuu vielä 4. toukokuuta, kun on määrä kuulla Milan Jaffia ja osapuolten loppulausunnot.

Taas keskustellaan 47-numerosta

Klo 16.26 Milan Jaffin asianajaja Juho Tuomi haluaa esitellä oikeudelle uuden kirjallisen todisteen. Tuomi oli etsinyt tässä istunnon aikana netistä lisätietoa siitä, mitä numero 47 merkitsee kurdeille.

Syyttäjä Perttu Könönen sanoi aiemmin, että hän ei ole löytänyt tarkasti tietoa siitä, mikä merkitys numerolla 47 on kurdeille.

– Juuri tämän saman sivuston löysin, mutta en mitään parempaa. Ainahan rikollisryhmät ottavat tunnuksensa jostain. He puhuvat postinumerosta ja tästäkin asiasta puhutaan aivan liikaa, Könönen totesi.

Oikeuden tuomarikin totesi, että tähän numeroon on käytetty paljon aikaa, vaikka se on sivuseikka koko jutussa, jossa keskustellaan siitä, onko jokin ryhmä järjestäytynyt rikollisryhmä vai ei.

Kovaa väittelyä käsimerkistä

Klo 16.16 Syytetyltä kysyttiin jo poliisikuulusteluissa käsimerkistä, jonka hän näytti sairaalassa ja joka poliisin mukaan viittasi espoolaiseen L-city-jengiin.

Poliisille on kerrottu myös, että ”L’s down” tarkoittaa Fuck Leppävaara ja sen voi näyttää myös käsimerkillä niin, että etusormet osoittavat alaspäin. Pitääkö paikkansa?

– En osaa sanoa tarkoittaako se fuck Leppävaara. Käsimerkki tarkoittaa L’s down, nuori mies vastasi poliisille.

Näytit käsimerkkiä puukotuksesi jälkeen myös sairaalassa otetussa kuvassa, ja se julkaistiin sosiaalisessa mediassa. Eikö vain?

– Joo.

Miksi?

– Tein niin, mutta en tarkoittanut L’s down. Sanoin näin aikaisemmassakin kuulustelussa.

Klo 16.10 Keskustelu syytetyn ja syyttäjä Perttu Könösen välillä käy todella kiivaana. Syyttäjä tivasi syytetyltä kuvasta, joka on otettu puukotuksen jälkeen sairaalassa ja jossa syytetty näytti L-merkkiä alaspäin viitaten espoolaiseen katujengiin.

Syytetyn mukaan hänen käsimerkkinsä ei tarkoittanut mitään.

Klo 15.49 Tämä viides syytetty on puhunut selvästi eniten salissa. Kaikki aiemmat syytetyt ovat puhuneet lyhyesti ja osa ei ole kommentoinut juuri mitään. Lisäksi heitä on kuultu tulkin välityksellä, tämä viides syytetty puhuu itse suomea.

Nuori mies kiistää, että Milan Jaffilla olisi mitään vaikutus- tai käskyvaltaa häneen.

Puukotettu oli Kaivohuoneen tapauksen aikaan kiinniotettuna

Klo 15.31 Viides syytetty kuultavana. Tämä mies on syytetyistä se, joka joutui espoolaisjengiin kuuluvan henkilön puukottamaksi viime kesäkuussa Itäkeskuksessa. Puukotuksesta alkoi katujengien välinen kostonkierre.

Syytetty ei ollut tila-autossa matkalla Kaivohuoneelle, koska hän oli tuona lokakuisena iltana kiinniotettuna Pasilan poliisivankilassa muun rikosepäilyn takia.

Syytetty kiistää, että hän olisi myös ollut menossa Kaivohuoneelle, jos hän olisi ollut vapaana.

– En ole osallistunut mihinkään iskun suunnitteluun. Poliisit ovat arvioineet, että koska minua puukotettiin, on alkanut kostaminen ja olisin ollut mukana Kaivohuoneella, jos olisin ollut vapaana, syytetty sanoi.

– En missään nimessä ole ollut suunnittelemassa vakavaa rikosta. En myöskään kuulu mihinkään rikollisjengiin.

Tämäkin nuori mies kiistää katujengin olemassaolon ja sen, että jengin tunnus olisi numero 47. Hänen mukaansa 47 on kurdeille tärkeä numero.

Kurdish Mafia puolestaan on hänen mukaansa räppäri Milan Jaffin kappale.

Syytetyn mukaan hänen puukottajansa on vankilassa eikä tarkoitus ole ollut kostaa kenellekään tekoa.

Syytetyn mukaan 47 on tärkeä numero kurdeille

Klo 15.16 Syytetyn mukaan numero 47 ei ole jengitunnus, vaan se on Turkissa olevan kaupungin postinumero. Nuoren miehen mukaan numero on kurdeille tärkeä numero.

– Mardi on kurdien pääkaupunki, syytetty sanoi.

Syyttäjä Perttu Könönen kertoi syytetylle yrittäneensä selvittää, miksi numero 47 olisi niin tärkäe numero kurdeille. Hän ei ollut löytänyt tietoa mistään.

– Sä teet tästä asiasta vaikean, syytetty tokaisi syyttäjälle.

Klo 15.05 Nyt alkoi neljännen syytetyn kuuleminen. Hänkin kiistää kuuluvansa mihinkään jengiin. Hän kiistää myös väkivaltaisen iskun suunnittelun Kaivohuoneelle.

Milan Jaff halusi syyttäjän mukaan kostaa puukotuksen

Klo 14.57 Syyttäjän mukaan Kaivohuoneen isku oli seurausta kostonkierteestä, joka oli alkanut jo kesäkuussa helsinkiläisen ja espoolaisen katujengin välillä.

Yksi helsinkiläisjengin jäsen, itsekin tässä jutussa syytettynä oleva nuori mies joutui espoolaisjengin puukottamaksi viime vuoden kesäkuussa Itäkeskuksessa. Siitä alkoi katujengien välinen kostonkierre.

Puukottaja oli espoolaisjengiin kuuluvan räppärin kaveri. Kaivohuoneen isku olisi ollut kostoa tästä puukotuksesta.

Poliisin esitutkinnassa kävi ilmi, että Milan Jaff oli halunnut kostaa puukotuksen espoolaisräppärille kesäkuusta lähtien.

Klo 14.55 Oikeus piti puolen tunnin tauon. Tauon jälkeen luettiin kolmannen syytetyn kuulustelukertomuksia. Tämä syytettyjen kuuleminen on edennyt melko hitaasti.

Klo 13.39 Nyt alkoi kolmannen syytetyn kuuleminen. Kaiken kaikkiaan tästä Kaivohuoneelle suunnitellusta iskusta, eli törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta syytetään yhdeksää miestä.

Kolmaskin syytetty kiistää olleensa menossa tekemään minkäänlaista väkivaltaista iskua Kaivohuoneelle. Hän kiistää myös sen, että kuuluisi mihinkään rikolliseen jengiin.

Tätä syytettyä kuullaan muiden tapaan tulkin välityksellä.

"Olemme kuin veljekset"

Klo 13.04 Äänessä on edelleen toinen syytetty. Hänenkin esitutkintakertomuksiaan on luettu salissa ja pyydetty syytettyä kommentoimaan niitä. Näin hän kertoi kuulusteluissa:

Ketkä ovat lojaaleja Milan Jaffille?

– Ei kukaan ole lojaali. Me olemme kuin veljekset.

Mitä se tarkoittaa, kun ollaan niin kuin veljekset.

– Se tarkoittaa, että ollaan enemmän kuin ystävät.

Tarkoittaako se, että pidätte aina toistenne puolia?

– Tietysti me puolustetaan toisiamme. Miksi emme? Jos toinen on oikeassa, niin puolustamme häntä, mutta jos hän on väärässä, niin sitten emme.

Syytetyn mukaan 47-numero ei ole jengitunnus, vaan pelkkä numero.

Mitä tarkoittaa Kurdish mafia?, poliisi kysyi mieheltä kuulusteluissa.

– Se on vain laulu. Se ei ole tarkoitettu vain Suomelle vaan koko maailmalle. Vaikka se on suomen kielellä, niin muissa maissa asuvat voivat katsoa käännöksen.

Jälleen tuossa musiikkivideossa näkyvät numerot 47 ja musiikkivideolla on useita henkilöitä, jotka ovat peittäneet kasvonsa valkoisella 47-maskilla. Miten kommentoit?

– Se on vain tunnus, ei mitään muuta. Espoolla on jotain muuta.

No mikä on Espoon tunnus?

– Se on se käsillä näytetty L-merkki.

Poliisille on kuulustelussa kerrottu, että ainakin osa teistä haluaa, että Suomi alkaisi jengiasioissa muistuttaa Ruotsia. Miten kommentoit?

– Ei ole kiva. Suomen pitää jäädä samalaiseksi kuin nyt on. Suomi ei muutu sellaiseksi, koska Suomen kansalaiset tykkäävät omasta maastaan. Poliisit ovat ymmärtäneet väärin, kun ajattelevat, että haluamme tuhota tämän maan.

Ymmärrät kuitenkin, miksi poliisi ajattelee näin ja epäilee näin?

– Kyllä ymmärrän. Milan on vähän sekaisin, kun tekee tällaista. Hänen aivoissaan on jotain vikaa. Hän voisi tehdä rahaa musiikilla, mutta hän haluaa vaan riehua. En ymmärrä, miksi hän tekee niin. Teidän on oltava tiukkoja Milanin kanssa ja osoitettava hänelle, ettei näin voi toimia. Hänen pitää ymmärtää, että Suomessa ei tehdä näin.

Klo 12.28 Nyt salissa kuullaan toista syytettyä. Hän oli myös lokakuun 8. päivän iltana tila-autossa, mutta hän kiistää olleensa menossa tekemään väkivaltaa Kaivohuoneelle.

Nuori mies kiistää myös kuuluvansa mihinkään jengiin. Tätäkin syytettyä kuullaan tulkin välityksellä, kuten myös ensimmäistä syytettyä.

Syytetyn mukaan tila-auto oli hieno, ja siitä oli tarkoitus ottaa kuvia Instagramiin Kaivopuistossa.

Todistaja ei muista mitään

Klo 12.14 Istunto jatkuu lounastauon jälkeen. Nyt kuullaan yhtä nuorta miestä todistajana, joka oli esitutkinnan aikana yksi Kaivohuoneen valmistelurikoksen epäillyistä, mutta häntä vastaan ei nostettu syytteitä.

Nuorta miestä kuullaan puhelimitse, mutta hän ei muista mitään. Mieheltä kysyttiin pelkääkö hän ja ei siksi kommentoi, mutta hän kiisti pelkäävänsä.

Nyt luetaan miehen kuulustelukertomusta esitutkinnasta.

Sinut otettiin eilen kiinni henkilöautosta (cadillac). Kerro, miten sinä autoon päädyit ja minne olitte matkalla?

– Olimme menossa georgialaisen kaverin kanssa keskustaan minun treenieni jälkeen. Milan (Jaff) haki mut keskustaan kotoani kahdeksan aikaan. En tiennyt, ketä autossa olisi, eikä autossa olleiden henkilöiden ollut tarkoitus tulla syömään. Autossa ei ollut puhetta, mihin muut olivat menossa. Emme oikeastaan ehtineet puhua mitään, ennen kuin meidät otettiin kiinni. Kaikki tapahtui niin nopeasti.

Mies kertoi kuulusteluissa, että Milan ajoi autoa, mutta hän ei tiennyt kenen auto se oli. Joka tapauksessa auto oli hieno.

Miten tunnet muut autossa mukana olleet henkilöt?

– Tunsin Milanin, enkä muita. Milan oli auton kuski.

Poliisi epäilee, että ajoneuvo ja siinä olleet ihmiset olivat matkalla Kaivohuoneelle, missä oli tarkoitus toteuttaa vakava väkivallanteko. Miten kommentoit?

– Me ei oltu menossa kaverini kanssa Kaivohuoneelle. Autossa olevien muiden piti mennä Kaivohuoneelle, mutta eivät lopulta sitten menneet. En ymmärrä, mistä tässä väkivallanteossa voisi olla kyse, minulla ei ole hajua tällaisesta jutusta.

Poliisin tietoon on tullut, että väkivallanteon kohde olisi ollut Kaivohuoneella esiintyvä artisti. Miten kommentoit?

– Mä en tiedä mitään, mitä nää tyypit on suunnitellut. Mä olen aivan pihalla tästä jutusta.

Mikä on mielipiteesi siihen, että sinua epäillään tässä asiassa törkeän henkeen ja terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta?

– Olen ihan shokissa. Olen eilisestä asti ollut, olen miettinyt mitä olen tehnyt. Poliisin kertoma rikos ei kerro minulle mitään. Tämä olisi voinut tapahtua kenelle vaan, joka olisi istunut autoon.

Minä en usko, että muutkaan olisivat menneet Kaivohuoneelle riehumaan. Ne olisivat kertoneet minulle. Ei kukaan meidän ikäinen tee tällaista, että menis jonnekin riehumaan, hän kertoi kuulusteluissa.

Syytetty kiistää 47-jengin olemassaolon

Klo 10.47 Oikeudessa ollaan vieläkin ensimmäisen syytetyn kuulemisessa. Ensiksi nuorta miestä itseään kuultiin ja nyt luetaan hänen esitutkintakertomuksiaan.

Esitutkinnassa mies sanoi, että hän ei halua, että Suomesta tulisi Ruotsi. Kuulusteluissa häneltä kyseltiin helsinkiläisestä katujengistä ja mitä hän tietää siitä.

Näin kuulusteluissa kysyttiin ja muun muassa näihin kertomuksiin viitattiin oikeudessa:

Kerro, mitä sinä tiedät H-Citystä tai Kurdish mafiasta tai 47-ryhmästä.

– H-city? Tarkoitatko Milanin Helsinki city -biisiä? Se on vaan biisi, ehkä Milan haluaisi omistaa Helsingin. Mutta ei Suomessa ole mitään kurdish mafiaa, eikä 47-ryhmää. 47 numero tulee Kurdistanin postinumerosta ja Saksassa on 47-jengi.

No eikö Milanin musiikkivideolla kuitenkin näy nuo numerot 47?

– Näkyy ja Milan räppääkin, että "47 hereillä, ei me täällä pelleillä”. Ei Suomessa kuitenkaan ole mitään sellaista.

Huomaatko sinä Suomessa huolestuttavia merkkejä jengiytymisen suuntaan?

– No kyllä. Näillä räppibiiseillä on huonoa vaikutusta nuoriin.

Syytetty: Kaivopuistoon oltiin menossa ottamaan kuvia

Klo 10.07 Nyt kuullaan ensimmäistä syytettyä. Nuori mies kiistää suunnitelleensa väkivaltaista iskua Kaivohuoneelle. Hän kertoi kuulleensa Kaivohuoneen keikan peruuntumisesta, kun hän oli vielä kotonaan alkuillasta 8. lokakuuta 2021.

Tämä syytetty on yksi heistä, jonka poliisi otti kiinni samana iltana Laivasillankadulla Cadillac Escalade -merkkisestä tila-autosta, kun seurue oli syyttäjän mukaan menossa Kaivohuoneelle.

Syyttäjän mukaan tila-auto oli vuokrattu samana päivänä iskun tekemistä varten.

Syytetyn mukaan porukka oli menossa Kaivopuistoon ottamaan kuvia hienon tila-auton kanssa. Sen jälkeen miehen mukaan oli tarkoitus mennä jatkamaan iltaa muualle baariin.

– Autossa puhuttiin ihan normaaleja asioita. Ei mitään väkivallasta tai sellaista, että jollekin tehtäisiin jotain. En tuntenut millään tavalla tätä espoolaisräppäriä, jonka piti esiintyä Kaivohuoneella. Minulla ei ole mitään häntä vastaan.

Syytetyn mukaan kukaan ei maksanut hänelle siitä, että hän olisi tehnyt väkivaltaa espoolaisräppärille.

– En olisi noussut autoon, jos olisin tiennyt, että tarkoitus on tehdä väkivaltaa jollekin.

Nuoren miehen mukaan Milan Jaff ajoi tila-autoa.

Syytetty kertoo opiskelevansa Suomessa. Hän on asunut Suomessa neljä vuotta ja ymmärtää melko hyvin suomen kieltä.

Keskustelua 47-huppareista

Klo 9.47 Milan Jaffin asianajaja Juho Tuomi esitteli kirjallisena todisteena kuvan paidasta, jossa on syyttäjän mukaan helsinkiläisen 47-katujengin tunnus.

Jaffin puolustuksen mukaan kuva todistaa sen, että 47 ei ole mikään jengitunnus, kun 47-paitoja myydään kenelle tahansa.

– Jos väitetään, että 47 olisi joku symboli rikollisryhmälle, niin varsin epätodennäköistä olisi, että näitä paitoja voi ostaa kuka tahansa, joka niitä haluaa ja niitä arvottaisiin, Tuomi sanoi.

Syyttäjä Perttu Könönen vastasi, että rikollisryhmän tunnuksen käyttö voi olla juuri sellaista kuin yksittäinen ryhmä sen päättää.

– Esimerkiksi moottoripyörä- tai muut liivijengit eivät hyväksy, että kuka tahansa käyttää heidän tunnuksiaan. Mutta se ei estä sitä, että 47-jengi voisi yrittää saada kannatusta idealleen ja elämäntavalleen myymällä paitoja. He voivat nähdä tämän asian laajempana, Könönen sanoi.

– Totta kai se voi vaikeuttaa poliisin tunnistamistakin, kun mahdollisimman moni kulkee tällainen huppari päällä Itä-Helsingissä. 

Klo 9.35 Uuden istuntopäivän sovitteleminen vei aikaa. Nyt vasta päästään käsittelemään varsinaista asiaa. Ensin käydään läpi muutamia uusia kirjallisia todisteita.

Oikeudenkäynti ei pääty vielä tänäänkään

Klo 9.22 Nyt salissa pohditaan sitä, voidaanko käsittelyä jatkaa tänään, koska Jaff ei ole paikalla. 

Syyttäjän mukaan todistajia ja muita syytettyjä voidaan kuulla, koska Jaffin asianajaja on kuitenkin paikalla salissa.

Jaffin asianajaja puolestaan totesi, että Jaff itse on halunnut aina olla paikalla kuulemassa kaiken salissa. Asianajaja suostui kuitenkin siihen, että hänen päämiehensä voi kuulla tänään kuultavat asiat tallenteilta.

Jaffia itseään kuullaan myöhemmin, kun hänen terveytensä sen sallii, eli oikeudenkäynti ei pääty vielä tänäänkään. Jaffia on määrä kuulla 4. toukokuuta.

Jaffilla terveysongelmia

Klo 9.15 Oikeudenkäynti alkoi hieman myöhässä. Heti istunnon aluksi kävi selväksi, että pääsyytetty Milan Jaff ei ole paikalla.

Tuomari kertoi, että eilen illalla oikeudelle oli tullut tieto, että Jaff ei kykene saapumaan oikeuteen vankilasta terveyssyistä.

Vankilan terveydenhuolto on kieltänyt Jaffin osallistumisen istuntoon, koska hänen terveytensä ei salli sitä tällä hetkellä. Sen tarkemmin hänen kunnostaan ei kerrottu.

Helsinkiläisjengin syytetään suunnitelleen väkivaltaista iskua Kaivohuoneelle 6:01
Suunnitelma Kaivohuoneen väkivaltaisesta iskusta tallentui kuuntelulaitteisiin – kuuntele videolta, mitä katujengiläiset aikoivat tehdä.

Varustautuivat teräasein

Jengiläisten suunnitelmana oli syyttäjän mukaan tunkeutua ravintola Kaivohuoneelle niin taka- kuin etuovesta ennen musiikkikeikkaa soundcheckin aikana ja ampua tai puukottaa paikalla ollutta espoolaista räppäriä sekä tehdä väkivaltaa muille paikalla olleille.

Syyttäjän mukaan tekoon oli varauduttu teräasein ja ainakin yhdellä ampuma-aseella. Syyttäjän mukaan jengiläiset kuitenkin veivät osan aseista pois saatuaan tietää tapahtuman perumisesta.

Yksi jutun pääsyytetyistä on sosiaalisessa mediassa tunnettu räppäri Milan Jaff, 22, joka on syyttäjän mukaan helsinkiläisen katujengin pomo. Häntä sekä kahdeksaa muuta nuorta miestä syytetään törkeästä henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta. Toinen pääsyytetyistä on räppäri Cavallinina tunnettu mies.

Poliisi sai jutun esitutkinnassa tärkeää näyttöä tilakuuntelutallenteista. Poliisi oli asentanut salakuuntelulaitteet Milan Jaffin autoon.

Tänään oikeudessa kuullaan syytettyjä ja todistajia.

Lue myös:

    Uusimmat