Poliisi esti vakavan katujengitappelun Helsingissä – YouTube-videoilla uhoava 21-vuotias mies vangittu törkeästä rikoksesta epäiltynä

0:59
Poliisi esti vakavan jengiväkivallanteon Helsingissä – Näin Helsingin rikospoliisin uusi päällikkö kommentoi tapausta Rikospaikan haastattelussa

Noin kymmenen henkilöä otettiin kiinni perjantaina. Kaksi miestä on vangittu epäiltyinä törkeästä henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta.

Helsingin poliisi on lokakuun alussa estänyt vakavan väkivallanteon pääkaupungissa. Helsingin rikospoliisin uutena päällikkönä pian aloittavan Markku Heinikarin mukaan tapaus liittyy katujengeihin. Käytännössä poliisi on estänyt yhteenoton jengien välillä, eikä tappelua ehtinyt syntyä.

– Tämä on ollut merkittävin tapaus, mikä on estetty, Heinikari sanoo MTV:n Rikospaikan haastattelussa. 

Poliisi otti perjantaina noin kymmenen henkilöä kiinni tapaukseen liittyen. Kaksi heistä on vangittu. 

Toinen vangituista on provokatiivisilla gangstarap-YouTube-videoilla julkisuuteen pyrkivä 21-vuotias mies ja toinen 25-vuotias mies. Heidät on vangittu todennäköisin syin epäiltynä törkeästä henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta ja törkeästä ryöstöstä.

Tekoajaksi epäillylle rikokselle on Helsingin käräjäoikeuden vangitsemistietojen mukaan merkitty 2.–8. lokakuuta. Syytteennoston määräpäivä asiassa on 11. tammikuuta ensi vuoden alussa.

Aiempia rikoksia ja some-uhoa

Vangittuna olevalla 21-vuotiaalla YouTube-räppärillä on aiempaa rikostaustaa, josta on ennenkin raportoitu MTV Uutisissa.

Musiikkivideoillaan mies tuo esiin raa’an väkivallan, aseiden, huumeiden, autojen, juhlien, jengiveljeyden, viranomaisvastustuksen ja muiden gangstakulttuurin elementtien ihannointia. Osassa videoita pidetään esillä Kurdistanin lippua. 

– Helsinki city, mä omistan tän kaiken, nuorukainen julistaa yhden musiikkivideonsa lyriikoissa. 

Noin vuosi sitten hänet tuomittiin ehdolliseen vankeuteen. Mies oli sosiaalisessa mediassa uhonnut pahoinpitelevänsä yhdysvaltalaisen rap-artistin Lil Moseyn, jos näkisi tämän Helsingissä. Artisti oli tuolloin ollut keikkailemassa kaupungissa.

0:59
Poliisin esitutkintamateriaalista peräisin oleva video paljastaa, kuinka tekijä pahoinpiteli jenkkiräppäriä esittäneen nuoren miehen Helsingin Kampissa ja kehuskeli teolla jälkikäteen. Tapaus levisi laajalle somevideon myötä.

Mukiloinnin kohteeksi joutui kuitenkin täysin väärä, kyseistä räppäriä somevideota varten esittänyt henkilö. Väkivallanteko videoitiin mitä ilmeisemmin huomion saamiseksi ja lähetettiin samalla Instagramissa, jossa laaja yleisö kommentoi tekoa live-lähetyksessä. 

21-vuotias selitti, että oli aidosti luullut hyökänneensä muusikon kimppuun, sillä kyseisen henkilön luona oli ollut hieno auto ja paljon ihmisiä.

Lisäksi 21-vuotias on aiemmin tuomittu muun muassa huomattavan kalliin takin varastamisesta Stockmannilta. 

1:25
Mies varasti luksustakin Stockmannilta – kuvasi kaiken suorana sosiaaliseen mediaan

Tilanne on pahentunut

Markku Heinikari kertoo Rikospaikan tuoreessa haastattelussa, että katujengitilanne pääkaupunkiseudulla on huolestuttava ja loppukesän sekä syksyn aikana se on kääntynyt huonompaan suuntaan.

Poliisin tutkinnassa on esimerkiksi useita katujengeihin liittyviä törkeitä väkivaltarikoksia ja ampumistapauksia, joissa myös sivulliset ovat olleet vaarassa.

Heinikarin mukaan pääkaupunkiseudulla toimii vajaat kymmenen katujengiä, ja niissä keskeisiä henkilöitä on satakunta. Valtaosa heistä on ulkomaalaistaustaisia nuoria miehiä. Mukana on myös alaikäisiä. 

Lisää asiaa katujengeistä ja Markku Heinikarin koko haastattelu Rikospaikassa keskiviikkona klo 22.35 MTV3-kanavalla. Jakson voi katsoa myös mtv-palvelussa.

8:04

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja