Kahta "gangsta rap" -katujengiä epäillään kovista rikoksista pääkaupunkiseudulla – poliisi: Ravintola Kaivohuoneelle suunniteltiin aseellista hyökkäystä

Poliisi on tutkinut kahden pääkaupunkiseudulla toimivan katujengin välistä väkivallan kierrettä. Poliisi kertoo asiasta tiedotteessaan.

Poliisin mukaan kyse on rikollista elämää ihannoivan rap-musiikin ympärille kehittyneistä ryhmistä. 

– Kappaleissa ihannoidaan rikollista elämäntapaa ja ruokitaan vastakkainasettelua toisten jengien kanssa, poliisin tiedotteessa kuvaillaan. 

Jengien jäseniä epäillään lukuisista rikoksista. 

Poliisin mukaan jengien välinen väkivallan kierre alkoi keväällä 2021 Helsingissä tapahtuneesta pahoinpitelystä, josta epäillään molempien jengien jäseniä. Tämän kiistan uskotaan johtaneen kesäkuun alussa Itäkeskuksessa tapahtuneen tapon yritykseen, jossa espoolaisjengiin kuuluva 19-vuotias mies puukotti helsinkiläisjengin 18-vuotiasta jäsentä. 

Puukotuksen osalta on jo istuttu käräjillä, ja espoolaismies tuomittiin tapon yrityksestä kolmen vuoden ja neljän kuukauden vankeustuomioon. Tuomio ei kuitenkaan ole lainvoimainen.

Ammuskeluja, pahoinpitely ja uhkailua

Väkivalta jatkui poliisin mukaan kesällä. Elokuun alussa 23-vuotiasta miestä oli ammuttu. Tältä osin asiaa tutkitaan tapon yrityksenä KRP:ssä, ja esitutkinta on edelleen kesken.

Syyskuussa helsinkiläisjengin 21-vuotiaan johtohahmon epäillään lyöneen ja potkineen espoolaisjengiläistä Helsingissä sijaitsevassa hotellissa. Paikalla oli useita henkilöitä, ja video pahoinpitelystä julkaistiin sosiaalisessa mediassa. 

Seuraavana iltana helsinkiläisjengin jäsenten epäillään ammuskelleen useita laukauksia kohti omakotitaloa Espoon Lintuvaarassa. Poliisin mukaan talossa oli käynnissä kotijuhlat. 

– Kotibileisiin osallistui kymmeniä nuoria, joiden joukossa oli espoolaisjengin jäseniä. Osa laukauksista pysähtyi olohuoneen ikkunaan ja yksi osui pihassa olleeseen autoon. Kukaan ei loukkaantunut. Rikoksesta epäillään kymmentä helsinkiläisjengin jäsentä, sanoo rikoskomisario Aura Lehtinen poliisin tiedotteessa.

Helsinkiläisjengin johtajan epäillään uhkailleen juhlien järjestäjää vielä jälkikäteen. 

Espoolaisjengin puolestaan uskotaan ammuskelleen Espoon Leppävaarassa sijaitsevan kerrostalon pihalla syyskuun puolessavälissä. Yksi luodeista meni täysin sivullisten asunnon ikkunasta läpi ja luoti päätyi eteisen lattialle, poliisi kertoo. Asukkaat eivät loukkaantuneet. Poliisi tutkii asiaa tapon yrityksenä. Esitutkinta on kesken.

Suunnitelma keikkaiskusta

Poliisin mukaan kokonaisuuteen liittyy myös Helsingin Kaivohuoneella viime syksynä peruutettu rap-keikka. Poliisin mukaan keikalle suunniteltiin aseellista hyökkäystä.

Poliisi peruutti tilaisuuden ennen sen alkua, ja otti kiinni kymmenen helsinkiläisjengin jäsentä. Poliisi uskoo, että jengiläisten oli tarkoitus hyökätä espoolaisjengiin kuuluvien kimppuun keikan soundcheckin aikana. Epäillyillä olisi poliisin mukaan ollut teräaseita ja ampuma-ase.

Poliisin mukaan suunnitelmien jäljille päästiin salaisen tiedonhankinnan avulla. Suunnitelman takana olivat poliisin mukaan helsinkiläisjengin 21- ja 26-vuotiaat johtohahmot. Kohteena uskotaan olleen 19-vuotias espoolaisjengin jäsen. 

Kaivohuoneen tapahtumien osalta epäiltyinä törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta on kaikkiaan 12 helsinkiläisjengin jäsentä. He ovat iältään 18-26-vuotiaita. Kolme epäillyistä on yhä vangittuna.

Poliisin mukaan Kaivohuoneen tapahtumien jälkeen jengien välinen väkivallan kierre näyttäisi katkenneen "tältä erää". 

– Oli erittäin huolestuttavaa havaita, miten nopeasti suhteellisen pienestä asiasta alkanut riitä eskaloitui vakavaksi väkivallaksi, jossa oltiin valmiita käyttämään ampuma-aseita ja sivullisetkin olivat konkreettisessa vaarassa, sanoo rikosylitarkastaja Markku Heinikari kommentoi poliisin tiedotteessa.

Poliisin mukaan jengien väliseen vihanpitoon liittyen on jo viety syyteharkintaan lukuisia rikosnimikkeitä, muun muassa kaksi pahoinpitelyä, laiton uhkaus, oikeudenkäytössä kuultavan uhkaaminen, törkeän pahoinpitelyn yritys, törkeä ryöstö, törkeä vapaudenriisto sekä törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelu.

Poliisin mukaan suurin osa jengien jäsenistä on ensimmäisen tai toisen polven maahanmuuttajia.

Video

Katso tutkinnanjohtajan koko haastattelu rikoskokonaisuudesta tästä!

Lue myös:

    Uusimmat