Pääkaupunkiseudun väkivaltaiset katujengit käräjillä, MTV seuraa – jengiläiset menivät vastapuolen äidin ovelle: "Olisinko elossa, jos olisin avannut?"

6:04
MTV Uutiset seuraa oikeudenkäyntiä käräjäoikeudessa. Katso toimittajien raportti paikan päältä ennen istunnon alkua.

Helsingin käräjäoikeus on alkanut tänään ruotia kahden pääkaupunkiseudulla toimivan katujengin välistä väkivallan ja koston kierrettä. MTV Uutiset on seurannut oikeudenkäyntiä paikan päällä.

Poliisi kertoi aiemmin helmikuussa selvitelleensä kahden, rikollista elämäntapaa ihannoivan ja rap-musiikin ympärille kehittyneen katujengin välistä vihanpitoa. Toinen jengi on toiminut Helsingissä ja toinen Espoossa.

Pääasiassa nuorista maahanmuuttajataustaisista miehistä koostuvien ryhmien jäseniä syytetään nyt lukuisista rikoksista, joiden uskotaan tapahtuneen viime vuoden aikana. Syyttäjän mukaan vastakkain ovat olleet helsinkiläinen 47-jengi ja espoolainen L-City. Espoolaisjengin nimi viittaa Leppävaaraan.

Jengien välinen koston kierre alkoi syytteiden mukaan toukokuussa 2021. Tuolloin espoolaisjengin jäsenet olivat syyttäjän mukaan tehneet helsinkiläisistä halventavan rap-kappaleen ja lähteneet Helsinkiin haastamaan riitaa.

Syyttäjän mukaan Helsingissä tapahtui pahoinpitely. Kahnauksesta lähti myös vyörymään tapahtumien sarja, jonka aikana muun muassa puukotettiin henkilöä Helsingin Itäkeskuksessa kesäkuussa. Puukotuksen osalta asia on jo puitu käräjillä.

Tänään oikeudessa selvitellään muun muassa tilannetta, jossa helsinkiläiset olivat syyttäjän mukaan yrittäneet tunkeutua espoolaisjengiläisen perheen kotiin. Kyse oli syyttäjän mukaan kostoreissusta, joka ajoittui samalle päivälle Itäkeskuksen puukotuksen kanssa. Puukotuksen uhri oli helsinkiläisjengin jäsen ja puukottaja espoolaisjengiläinen.

Oikeudenkäyntiä varten on varattu seitsemän päivää ja kovimpia rikossyytteitä on määrä käsitellä vasta myöhemmin.

Myöhemmille käsittelypäiville jää muun muassa syyte törkeästä henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta. Syytteessä on kyse siitä, että helsinkiläisjengin jäsenet olisivat syyttäjän mukaan suunnitelleet aseellista iskua espoolaisjengiä vastaan Helsingin ravintola Kaivohuoneella.

Kello 16.05: Illan aikana käräjäoikeudessa tullaan käsittelemään vielä syytteitä, joiden mukaan helsinkiläisjengin johtohahmo Milan Jaff pahoinpiteli toisen jengin jäsentä Omena-hotellissa Helsingissä viime syyskuussa. 

Välikohtaukseen liittyen syytetään avunannosta pahoinpitelyyn toista jengiläistä. Käsittelyssä on myös syyttäjän mukaan samassa yhteydessä tapahtunut varkaus, jossa pahoinpitelyn uhrilta vietiin puhelin. 

Hetki hetkeltä päivittyvä seuranta päättyy.

Kello 15.58: Virastoaika lähenee loppuaan, mutta oikeuden puheenjohtaja kertoo haluavansa jatkaa istuntoa vielä. Hänen mukaansa nyt aiotaan käydä läpi vielä joitain muita syytekohtia. 

Kello 15.25: Luvassa nyt myös asianomistajien ja vastaajien loppulausunnot. Tämä on pitkälti aiemman kertausta. Tiivistetysti voisi todeta, että syytetyt hyvin pitkälti kiistävät syyttäjän esittämät rikossyytteet. 

Kello 15.19: Syyttäjän kyse asiassa on törkeästä kotirauhan rikkomisesta. Hän vaatii syytetyille rangaistusta myös vahingonteosta.

Lisäksi tapahtumiin liittyen syyttäjä ajaa syytettää laittomasta uhkauksesta, vaikka näiltä osin yksi uhkailun kohteena ollut nuori mies oli sopinut asian jo uhkaajan kanssa keskenään.

Syyttäjän mukaan tämä asia ei kuitenkaan ole uhkauksen kohteeksi joutuneen ohjailtavissa, vaan hän vaati uhkaajalle silti rangaistusta, sillä uhkaus oli kohdistunut myös toiseen henkilöön, eli miehen veljeen, joka oli puukottanut Itäkeskuksessa toisen jengin jäsentä.

Kello 15.15: Vuorossa syyttäjän loppulausunto. Syyttäjä siis summaa, mistä tässä asiassa on hänen mukaansa kyse. Syyttäjän mukaan Itäkeskuksessa tapahtunut puukotus siis johti siihen, että puukottajan perheen ovelle mentiin suurella joukolla. 

Kello 15.13: Tässä välissä kuultiin vielä yhden vastaajan näkemys tapahtumiin. Hän kertoo olleensa shokissa siitä, että hänen ystäväänsä puukotettiin Itäkeskuksessa. Hänen syytetään tehneen uhkauksia puukotustapauksen jälkeen. 

Kello 15.07: Kerrattakoon, että näissä nyt käsiteltävissä asioissa on edelleen kyse kesäkuussa 2021 sattuneesta tilanteesta, jossa espoolaisjengin jäsenen perheen oven taakse oli menty. Istunnon mittaan on käynyt ilmi, että tämä välikohtaus sattui Helsingin Vuosaaressa, vaikka julkisuudessa onkin puhuttu, että taustalla on ollut helsinkiläisjengin ja espoolaisjengin välinen kahnaus. 

Kello 15.04: Todistajan kuuleminen päättyi. Äänessä jälleen yksi vastaajista, joita ei ole vielä kuultu. Hänen syytetään soittaneen uhkailupuhelun. Nuorukainen ei muista, mistä puhelussa oli kyse, vaikka hän myöntää jonkinlaisen puhelun soittaneensa.  

Kello 15.01: Syyttäjä käy tiukasti kiinni miehen kertomukseen. Mieheltä tivataan muun muassa sitä, että onko hänen puhelimessaan mitään sellaista, mikä voi todistaa nimenomaisesti sen, että poika oli katsomassa jalkapalloa hänen kanssaan. Miehen mukaan tällaista todistetta hänellä ei ole. Mies siis tarjoaa vakuudeksi omaa kertomustaan.

Kello 14.59: Syyttäjä ihmettelee, miten mies voi muistaa juuri tämän kyseisen ottelun. Mies kertoo selanneensa läpi kaikki puhelintietonsa. Hän toteaa, että on tosi vaikea muistaa yksityiskohtia, mutta että hän on käynyt tapahtuma-ajankohdan tapahtumat tarkasti läpi.

Kello 14.58: Miehen mukaan hänen poikansa ei poistunut asunnolta. Hän kertoo puhuneensa poikansa kanssa ottelusta. 

Hän on kertomansa mukaan tarkistanut näiden tapahtumien ajankohdan tarkastamalla päivämäärät WhatsAppista, missä hän oli tapahtumien aikaan keskustellut siskonsa kanssa. Mies oli kesken iltaa poistunut käymään siskonsa luona. 

Mies myös tarjoutui näyttämään viestit puhelimestaan, mutta tätä ei muiden osapuolten taholta vaadittu. 

Kello 14.53: Mies kertoo olleensa kesäkuussa rappukäytäepisodin aikaan kotona ja katsoneensa jalkapalloa poikansa kanssa. Pojan siis syytetään olleen tuolloin erään espoolaisjengin jäsenen äidin oven takana riehumassa. 

Mies kertoo olleensa illalla noin parin tunnin ajan poissa kotoa, mutta palanneensa sitten kotiin katsomaan poikansa kanssa Ruotsi-Espanja-ottelua. 

Mies on siis hetki sitten kuullun aikuislukiossa opiskelevan nuoren miehen isä.

Kello 14.51: Nyt saliin kutsuttiin ulkopuolelta todistaja. Hän on yhden syytetyn nuorukaisen isä. Hänellä ei lain perusteella olisi velvollisuutta todistaa asiassa, jossa syytetty on hänen perheenjäsenensä. Mies kuitenkin kertoi, että haluaa todistaa. 

Kello 14.44: Tätäkin nuorukaista siis syytetään siitä, että hän olisi ollut rymistelemässä espoolaisjengin jäsenen perheen rappukäytävässä. Mies kiistää tämän jyrkästi.

Kello 14.42: Nuorukainen kertoo olevansa shokissa siitä, että hänen nimensä on liitetty näihin käsiteltäviin asioihin. 

Kello 14.37: Oikeuden puheenjohtaja kysyi, haluaisiko joku muu vastaajista tulla kuulluksi, sillä syyttäjä ei ollut nimennyt muita erikseen kuultaviksi.

Yksi vastaajista totesi, että hänelle on ihan sama. Oikeuden puheenjohtaja totesi, että sitä se on myös hänelle. Tätä nuorukaista ei kuultu.

Sen sijaan äänessä on nyt yksi muista vastaajista, joita ei ole vielä tähän mennessä kuultu.

Tämä nuorukainen kiistää kuuluvansa mihinkään katujengiin. Siistiin kauluspaitaan sonnustautunut nuori mies kertoo opiskelevansa aikuislukiossa ja olevansa täysin normaali ihminen, jolla ei ole mitään tekemistä mainittujen jengien kanssa. 

Kello 14.35: Vastaaja edelleen kiistää olleensa rakennuksessa sisällä. Hänen mukaansa hän oli läheisessä puistossa polttamassa tupakkaa. 

Kello 14.28: Syyttäjä lukee nyt poliisin kuulustelukertomuksista kohtia, jossa nuorukainen on kertonut olleensa oven takana. 

Kello 14.27: Tämä syytettynä oleva nuori mies siis kiistää että tapahtumat olisivat menneet syyttäjän esittämällä tavalla.

Kello 14.19: Seuraavaksi vuorossa toinen syyttäjän mukaan asunnon oven taakse mennyt nuori mies. 

Mies kertoo, että ei ollut käynyt oven takana, vaan ollut talon ulkopuolella rauhallisesti. 

Kello 14.14: Puukottajan veljen kuuleminen päättyi. Seuraavaksi olisi kuultu kolmatta henkilöä, mutta avustajansa mukaan mies ei halua tulla asiassa kuulluksi.

Syyttäjä käy läpi, mitä tämä henkilö on esitutkinnassa kertonut. Mies on esitutkinnassa kertomansa perusteella ollut yksi Itäkeskuksen puukottajan äidin luokse lähteneistä.

Kello 14.11: Nyt käsitellään siis törkeän kotirauhan rikkomisen lisäksi syytteitä laittomasta uhkauksesta. Syyttäjän mukaan Itäkeskuksen puukottajan perhettä oli uhkailtu tunkeutumisyrityksen aikaan.

Kello 14.03: Mies kertoo, että on jonkin syytetyn osalta yrittänyt perua rikosilmoitusta, sillä hän on saanut hänen kanssaan puhuttua tapahtuneesta. Mies kertoo antaneensa tälle syytetylle anteeksi. 

– Se on hyvä äijä. Sen takia en oo saanut puukosta, mies sanoi.

Mies on asiassa siis asianomistajan asemassa.

Kello 14.02: Mies kertoo että välikohtauksen jälkeen hänelle on tullut uhkauksia, joissa muun muassa kehotetaan olemaan varovainen ja että joku haluaisi puukottaa häntä. 

Mies pitää tätä epäoikeudenmukaisena, sillä hän ei ole puukottanut ketään.

Mies kertoo lähtevänsä joskus töistä taksilla, koska häntä pelottaa. Miehen mukaan hän ei uskalla liikkua enää samalla tavalla kuin aiemmin.

Kello 13.59: Mies kertoo nähneensä asunnolle menossa olleita jengiläisiä joltain videolta. Kyse on ilmeisesti sosiaalisessa mediassa levitetyistä videoista. Ainakin jotain näistä videoista katsottiin aiemmin oikeussalissa. Videolla näkyi suurehko joukko nuoria miehiä matkalla jonnekin. Videolle oli kuvattu myös kerrostalon nimitaulua.  

Kello 13.58: Äänessä on äsken asianomistajana kuullun naisen toinen poika. Kyse ei siis ole pojasta, jonka takia jengiläiset olivat saapuneet ovelle.

Poika kertoo varoittaneensa äitiä avaamasta ovea. Hän kertoo ymmärtäneensä, että porukka oli ollut tulossa kostamaan hänen äidilleen, koska hänen veljensä oli puukottanut jotain henkilöä. 

Kello 13.57: Naisen kuuleminen päättyi. Nyt on luvassa toisen todistajan kuuleminen.

Kello 13.38: Nainen kertoo tulleensa kertomaan tapahtuneesta oikeuteen, koska haluaa, että vastaavaa ei enää koskaan tapahdu. Nainen kertoo, että tapaus on aiheuttanut jälkeenpäin paljon pelkoa. 

– Jos en pelkäisi, en olisi tullut tänne, nainen sanoi.

– Olisinko elossa, jos olisin avannut oven? nainen myös pohti.

Nainen ei kertomansa mukaan luota siihen, ettei tapahtunut voisi toistua.

– Haluan, että tämä ei koskaan enää toistu.

Kello 13.31: Nainen kertoo pelänneensä oveaan hakanneita nuoria todella paljon. Hän kertoo, että paikalla oven takana oli äänistä päätellen useampia ihmisiä. 

Poliisi saapui paikalle noin kymmenessä minuutissa sen jälkeen, kun apua oli hälytetty. Nainen kertoi soittaneensa kaverilleen, joka oli puolestaan ottanut yhteyttä poliisiin. Nainen ei ollut soittanut poliisille itse ilmeisesti siksi, että hänen suomenkielentaitonsa ei ole vahva.  

Kello 13.28: Nyt äänessä on nainen, joka oli Espoossa kotonaan, kun helsinkiläisjengi kävi hänen ovensa takana.

Naisen poika oli tapahtumien aikaan puukottanut Helsingissä helsinkiläisjengin jäsentä. Naisen käsityksen mukaan helsinkiläisjengin jäsenet olivat tulleet kostamaan tätä hänelle tai perheelle. Poika oli tuohon aikaan jo poliisin huostassa, joten poika ei ollut paikalla.

Nainen vetoaa helsinkiläisjengiläisiin:

– Haluaisin kertoa näille ihmisille, jotka ovat tulleet oven taakse, että minä en ole tehnyt yhtään mitään. Poliisi on ottanut henkilön (pojan) kiinni ja hän on saanut oman rangaistuksen, nainen kertoi tulkin välityksellä.. 

– Eli perheenjäsenet eivät kuulu heidän ongelmiin. Jättäkää meidät rauhaan. Minä toivon, että nämä uhkaukset loppuu.

Kello 13.17: Tunkeutumisyrityksen uhriksi joutuneiden asianomistajien puolelta kerrotaan välikohtauksen seurauksista. Asianomistajalla on ollut vaikeuksia nukkua ja hän on pelkänyt nuorisojengin tulevan uudelleen oven taakse.  

Kello 13.02: Useamman vastaajan puolelta kiinnitetään huomiota siihen, etteivät kaiki syytetyistä ole olleet lähettelemässä uhkailevia Snapchat-viestejä ja että kaikkia syytettyjä ei viesteissä edes mainita. 

Kello 12.50: Snapchat-viesteillä syyttäjä pyrkii osoittamaan, että henkilöiden välisten vihanpidon taustalla on ollut kyse laajemmasta jengien välisestä kärhämästä.

Syyttäjä esitteli esimerkiksi viestin, jossa haistateltiin Helsingin Vuosaarelle. Syyttäjä totesi, että tuskin kenenkään tarkoituksena on haistatella kaupunginosalle, vaan tarkoituksena on olla haistatella jonkinlaiselle Vuosaaressa vaikuttavalle porukalle tai jengille. 

Syyttäjän mukaan Itä-Helsingissä on siis vaikuttanut jengi 47, jonka jäseniä on syytettynä tässä oikeusjutussa.

Syyttäjän intressissä on todistaa, että esimerkiksi yksittäisissä oikeudessa käsiteltävissä teoissa ei ole ollut kyse yksittäisten henkilöiden välisistä asioista, vaan laajemmin jengien välisestä vihanpidosta. 

Kello 12.45: Nyt syyttäjä esittelee osapuolten välisiä Snapchat-viestejä. Näillä hän pyrkii osoittamaan, miten jengiläiset uhittelivat toisilleen.

Kello 12.37: Edelleen oikeussalissa käsitellään koko jengivyyhdin alkuajankohtien tapahtumia, kuten aamupäivälläkin. Syyttäjä esittelee jutun kirjallisia todisteita, tässä tapauksessa valokuvia. 

Kuvissa näkyy muun muassa jälkiä ovessa, jonka läpi helsinkiläisjengin jäsenet yrittivät syyttäjän mukaan tunkeutua erään espoolaisjengiläisen perheen kotiin. Syytteenä siis muun muassa törkeä kotirauhan rikkominen.

Tämä tunkeutumisyritys tapahtui samana päivänä, kun helsinkiläisjengin jäsentä oli puukotettu Helsingissä. Puukotusta on jo aiemmin käsitelty toisessa oikeudenkäynnissä. 

Kello 12.34: Istunto jatkuu! 

Kello 11.21: Nyt tauolle! Istunto jatkuu 12.30.

Kello 11.18: Tähän mennessä oikeudessa on tullut ilmi, että rikoksista syytetyt nuorukaiset pitkälti kiistävät syytteet. He myös kiistävät kuuluneensa mihinkään jengiin.

Kello 11.09: Syytteet tulivat nyt julki kokonaisuudessaan, vaikka kaikkia syytekohtia ei välttämättä ehditä käsitellä tänään.

Syytteistä kovimmat liittyvät musiikkitapahtumaan Helsingin Kaivohuoneella viime syksynä. Poliisi perui tapahtuman ja otti helsinkiläisjengin jäseniä kiinni, sillä heidän epäiltiin valmistelleen aseellista iskua tapahtumaan, jossa oli määrä olla paikalla espoolaisjengin edustajia. 

Kaivohuoneen iskusta syytetyistä osa otettiin kiinni tekoa varten vuokratusta Cadillac Escalade-tila-autosta, osa Milan Jaffin nimissä olleesta toisesta autosta perjantaina 8. lokakuuta.

Miehiltä löytyi useita teräaseita, muun muassa machete-veitsi ja miekka.

Hyökkäys espoolaista katujengiryhmittymää kohtaan oli tarkoitus toteuttaa samana iltana Kaivohuoneella. Eräs valmistelusta syytetyistä kommentoi tekoa kiinnioton jälkeen viestissä: "Toi juttu jos ois tapahtunu, ni monta ihmist ois kuollu".

Kello 11.05: Syyttäjä haluaa esittää nyt oikeudenkäynnin alkupuolella musiikkivideon. Tämä on melko poikkeuksellista. Syyttäjä Perttu Könönen itsekin totesi, ettei ole koskaan aiemmin näin tehnyt. 

Kyse on yhden pääsyytetyn, Milan Jaffin tekemästä rap-kappaleesta. Kappaleen nimi on "Kurdish Mafia". Jaff on yksi helsinkiläisjengin johtohahmoista ja syytettynä useista rikoksista.

Syyttäjä haluaa esitellä videon ilmeisesti siksi, että syyttäjän silmissä videolla ihannoidaan rikollista jengielämää. Syyttäjä haluaa siis kontekstoida tätä oikeusjuttua.  

Kello 11.02: Syyttäjän näkemyksen mukaan osa rikoksista on tehty järjestäytyneen rikollisryhmän osana. Syyttäjä siis aikoo vaatia osalle vastaajista kovennettuja rangaistuksia tällä perusteella. Näiltä osin tullaan puhumaan oikeudessa enemmän myöhemmin. 

Kello 10.55: Syyttäjän mukaan nyt käsillä oleva koston kierre sai alkunsa viime toukokuussa. Syyttäjän näkemys on, että espoolaisjengiin kuuluvat nuoret tekivät "diss trackin", eli toisen mollaamiseksi nauhoitetun rap-kappaleen Pikku-Huopalahdessa asuvista helsinkiläisjengin jäsenistä ja menivät sitten joukolla Pikku-Huopalahteen haastamaan riitaa. 

Pikku-Huopalahdessa tapahtui pahoinpitely, josta puhuttiin oikeudenkäynnin aluksi.

Kello 10.52: Kostaminen on syyttäjän mukaan keskeisessä osassa useammassa rikoksessa.

Valtaosa syytteistä liittyy syyttäjän mukaan erilaisiin kostoihin. Syyttäjän mukaan tämä on huolestuttavaa, sillä kostot "tuppaavat laajenemaan".

– Alkuperäinen rikoksen uhri ei ole yksin kostamssa, vaan sieltä tulee jengiyhteyksistä ihmisiä mukaan kostamaan ja se on kaikista haitallisinta tässä. 

Kello 10.47: Syyttäjä summaa nyt oikeidenkäynnin sisältöä. Muita syytekohtia avataan tarkemmin myöhemmin.

Syyttäjän mukaan hänen kuvailemansa tunkeutumisyritys on "alkulämmittelyä" koston kierteelle, johon nämä tapahtumat johtivat. Näitä vakavampia väkivaltarikoksia avataan siis oikeudessa myöhemmin.

Syyttäjä painottaa, että viimeistään nyt on selvää, että katujengit ovat saapuneet Suomeen. 

– Katujengit ovat Suomeen saapuneet, se on selvää. Mielestäni muidenkin kuin oikeusviranomaisten on nyt syytä herätä siihen, aluesyyttäjä Perttu Könönen sanoi oikeussalissa. 

Syyttäjän mukaan tässä oikeusjutussa käsitellään pääasiassa helsinkiläisen 47-jengin ja espoolaisen L-City-jengin välisiä kahnauksia. Espoolaisjengin nimi viittaa Leppävaaran kaupunginosaan. 

Syyttäjä kuvailee myös musiikkia, johon jo poliisi viittasi jutun esitutkintavaiheessa. On puhuttu niin sanotusta gansta rap -musiikista, jonka ympärille nämä katujengit ovat muovautuneet. 

Rikollista elämää ihailevaan musiikkiin liittyy syyttäjän mukaan toisten osapuolten uhkailua, mikä on syyttäjän näkemyksen mukaan tässä tapauksessa kärjistänyt jengien välisiä erimielisyyksiä.

Kello 10.35: Tämän väitetyn tunkeutumisyrityksen uhriksi joutunut asianomistaja ei vaadi kaikille syyttäjän mukaan tekoon osallistuneille nuorille miehille rangaistusseuraamuksia, sillä nuorukaiset ovat pahoitelleet tekoaan. Eivät kuitenkaan kaikki, ja näille asianomistaja haluaakin rangaistuksen.

Kello 10.21: Nyt päästiin viimein syytteisiin, joita käsitellään tänään. 

Ensimmäiset syytteet koskevat viime kesäkuussa sattunutta tilannetta, jossa helsinkiläisjengin jäsenet olisivat syyttäjän mukaan yrittäneet tunkeutua erään espoolaisjengin jäsenen sukulaisen kotiin. 

Taustalla oli puukotus, jossa espoolaisjengiläinen puukotti helsinkiläisjengistä Helsingin Itäkeskuksessa. Näiltä osin asia on käsitelty käräjillä jo aiemmin.

Tämä syyttäjän nyt kuvailema tunkeutusmisyritys on syyttäjän mukaan ollut kostoyritys puukotukseen liittyen ja tapahtunut samana päivänä.

Helsinkiläisjengin jäseniä oli syyttäjän mukaan mennyt puukottajan sukulaisen ovelle ja yrittänyt murtaa tai vääntää sitä auki. He olivat syyttäjän mukaan myös melunneet rappukäytävässä ja levittäneet somessa uhkaavia videoita "piirityksestä". 

Näihin tapahtumiin liittyen syyttäjä vaatii useammalle helsinkiläisjengin jäsenelle rangaistusta muun muassa törkeästä kotirauhan rikkomisesta.

Kello 10.12: Tämän nyt läpi käytävä materiaali liittyy siis syytteeseen, jota ei käsitellä oikeudessa tänään. Kyse on jengiläisten välisestä pahoinpitelystä.

Esitutkintakertomuksista käy ilmi, että jengien välillä oli nokiteltu tapahtumien aikaan rap-kappaleella, jossa haukuttiin toisen osapuolen edustajia.

Pahoinpitelyn uskotaan tapahtuneen Pikku-Huopalahdessa. Tappelun yhteydessä eräältä osalliselta vietiin laukku.  

Kello 9.58: Nämä syyttäjän lukemat kuulustelut liittyvät jonkinlaiseen laukkuepisodiin ja jengiläisten välisiin erimielisyyksiin. Edelleen on hieman epäselvää, miksi näitä asioita käydään läpi oikeudenkäynnin tässä vaiheessa.

Kello 9.56: Ilmeisesti tämä esitutkintapöytäkirjan läpikäynti liittyy siihen, että yhtä etukäteen suunnitelluista syytteistä ei käsitellä oikeudessa tänään. Syyttäjä siis käy läpi tuohon syytteeseen liittyvän kirjallisen materiaalin. Tämä on oikeudenkäynnin seuraamisen kannalta hieman sekavaa. Näitä luettavia asioita tullaan siis ilmeisesti ruotimaan oikeudessa myöhemmin. 

Kello 9.52: Läsnäolijat käytiin läpi ja varsinainen käsittely alkoi. Jotain erikoista kuitenkin tapahtuu, sillä syyttäjä ei aloittanut käymällä läpi jutun syytteitä, vaan lukemalla erään henkilön kuulustelukertomusta poliisin esitutkintapöytäkirjasta. Tämä ei ole tavallista. Toimittajien keskuudessa on hämmennystä siitä, mitä tapahtuu.

Kello 9.46:Jutussa on myös asianomistajia. Ainakin joku heistä on oikeudenkäynnissä paikalla tummennetun turvalasin takana . 

Kello 9.45: Sanottakoot vielä oikeudenkäynnin turvajärjestelyistä, että ne ovat melko mittavat. Käräjäoikeuden aulassa tulijoita oli vastassa useita poliiseja ja vartijoita, ja turvatarkastus oli toimittajillekin harvinaisen läpikotainen. Käräjäoikeuden pihalla oli useampia poliisiautoja.

Oikeudenkäynti järjestetään turvasalissa, ja paikalla on yhteensä yhdeksän poliisia, vartijaa tai rikosseuraamuslaitoksen työntekijää. Vartijat ja poliisit pitivät myös turvasalin aulassa huolta siitä, että kaikki sujuu rauhallisesti. Ja suhuihan se.

Oikeudenkäynti on lähtenyt liikkeelle normaalisti, eikä käräjillä ole ollut ainakaan toimittajan silmin ilmoilla minkäänlaista kähinää tai sen suurempia jännitteitä, vaikka oikeudessa ruoditaan tänään kahden katujengin välistä väkivallan kierrettä.  

Paikalla on useita toimittajia, mutta ei juurikaan muuta yleisöä. Turvasaliin mahtui toimittajien lisäksi yksi yleisön edustaja.

Kello 9.39: Kuulokkeet ovat simultaanitulkkausta varten. Vastaajia varten on salissa henkilö, joka kääntää oikeudessa kääntävät asiat lennosta heidän omalle kielelleen. 

Kello 9.35: Kaikki vastaajat ovat maahanmuuttajataustaisia nuoria miehiä. Kolme vastaajista istuu salissa kuulokkeet päässään. 

Kello 9.29: Nyt käydään läpi paikallaolijoita. Ainakin osa vastaajista on poissa oikeudesta. Erään syytetyn avustajan mukaan nuorukainen ei ollut saanut haastetta tiedoksi. 

Kello 9.25: Oikeuden puheenjohtaja muistuttaa oikeudenkäyntiin saapuneita asiallisesta käytöksestä. Hänen mukaansa häiriköinnistä voi seurata jopa 1000 euron sakko.

Kello 9.22: Ensin turvasaliin kutsuttiin syytetyt avustajineen ja tulkkeineen. Sen jälkeen saliin saivat tulla tiedotusvälineiden edustajat. Tämän jälkeen oikeuden puheenjohtaja totesi, että salissa on enää vain yksi vapaa paikka yleisön edustajia varten. 

Tupa on siis täynnä. Oikeudenkäynti alkaa.

Kello 9.18: Istunto on alkamassa.

Kello 9.04: Tiedoksi lukijoille, että oikeudenkäyntiä varten on varattu tämän päivän lisäksi useita päiviä, eikä kaikkia syytekohtia tulla puimaan oikeudessa tänään. 

Kello 9.00: Tänään syytteisiin vastaa ennakkotiedon mukaan yhteensä 11 nuorta maahanmuuttajataustaista miestä. Osa miehistä on vangittuna. Osa on saapunut käräjäoikeudelle vapaalta ja odottaa istunnon alkua käräjäoikeuden turvasalin aulassa yhdessä tiedotusvälineiden kanssa. 

Helsingin käräjäoikeuteen on tehty erityisiä turvajärjestelyjä oikeudenkäynnin takia. Paikalla on useita poliiseja sekä myös ylimääräisiä vartijoita. Kaikki on tähän mennessä kuitenkin sujunut hyvin rauhallisesti.

Kello 8.58: Oikeudenkäynnin on määrä alkaa aivan näillä hetkillä. Oikeudenkäynnistä raportoi tähän päivittyvään seuranta-artikkeliin MTV:n rikostoimittaja Eetu Ruonakoski. Juttu päivittyy hetki hetkeltä.

Aiemmin:

Vihanpito alkoi keväällä 2021 Helsingissä tapahtuneesta välikohtauksesta, jonka tiimoilta molempien jengien jäseniä syytetään pahoinpitelystä. Tilanne kärjistyi syksyllä, kun helsinkiläisjengin jäsenet poliisin mukaan valmistelivat aseellista hyökkäystä toisen jengin jäsenten musiikkitapahtumaan ravintola Kaivohuoneelle Helsingissä.

Väliin mahtuu muun muassa kolme ampumatapausta. Yhdessä tapauksessa helsinkiläisjengin jäsenten uskotaan ammuskelleen kohti omakotitaloa rauhallisella omakotitaloalueella Espoon Lintuvaarassa.

Käräjäoikeuteen saapuu tänään muun muassa helsinkiläisjengin johtohahmoihin lukeutuva Milan Jaff, joka on tullut tunnetuksi someräppärinä. Nuorukaisella on sosiaalisessa mediassa yli 100 000 seuraajaa, ja hän on ladannut verkkoon valtaisasti katselukertoja keränneitä musiikkivideoita, joiden aiheet pyörivät muun muassa rikollisen elämän ympärillä.

MTV Uutiset seuraa oikeudenkäyntiä paikan päältä ja raportoi istunnon etenemisestä tässä jutussa. Käräjien on määrä alkaa kello 9.

Juttu päivittyy myöhemmin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja