MTV katujengikäräjillä: Syytteen mukaan helsinkiläisjengi suunnitteli väkivaltaista iskua Kaivohuoneelle – "Jengien välillä on ollut sota"

Helsinkiläisjengin syytetään suunnitelleen väkivaltaista iskua Kaivohuoneelle 6:01
Rikostoimituksen päällikkö Tiia Palmén raportoi katujengikäräjiltä. Videolla myös syyttäjä kuvailee, millaista iskua helsinkiläisjengi Kaivohuoneelle suunnitteli.

Katujengejä koskeva oikeudenkäynti jatkui tänään Helsingin käräjäoikeudessa ravintola Kaivohuoneelle suunnitellun väkivaltaiskun käsittelyllä. 

Yksi jutun pääsyytetyistä on sosiaalisessa mediassa aktiivinen räppäri Milan Jaff, 22. Hän on helsinkiläisen katujengin johtaja.

Poliisin mukaan helsinkiläisjengi aikoi iskeä viime lokakuussa ravintola Kaivohuoneelle, jossa oli espoolaisjengin keikka. Joukkotappelun uhan takia poliisi perui tapahtuman samana päivänä.

MTV Uutiset seurasi oikeudenkäyntiä tässä jutussa.

Klo 17.34 Kiitos seuraajille. Kaivohuoneen valmistelurikoksen käsittely jatkuu oikeudessa 21. huhtikuuta.

Teräaseita takakontissa

Klo 17.26 Syyttäjä näyttää nyt oikeudelle valokuvia teräaseista ja machete-veitsestä, jotka löydettiin Milan Jaffin henkilöauton takakontista. 

Syyttäjän mukaan teräaseita oli tarkoitus käyttää Kaivohuoneelle suunnitellussa väkivaltaiskussa.

Useiden syytettyjen puolustuasianajajat huomauttivat, että teräaseiden oleminen takakontissa ei todista mitään siitä, että niitä olisi ollut tarkoitus käyttää Kaivohuoneella.

Räppäri poseerasi aseen kanssa

Klo 17.16 Syyttäjä esittelee oikeudelle kirjallisena todisteena kuvan räppäri Cavallinista, joka löytyi hänen puhelimeensa tehdystä laite-etsinnästä.

Valokuvassa hän poseeraa käsiaseen kanssa. Valokuvassa on päivämäärä 5. lokakuuta 2021, eli kolme päivää ennen suunniteltua rikoksen tekoaikaa.

Puolustuksen mukaan kuva on otettu paljon aiemmin ja täysin huvikseen

Klo 16.45 Syyttäjä esittelee vielä kirjallisia todisteita. Räppäri Cavallinin puhelimesta taltioitiin Instagram-keskusteluita, joista kävi syyttäjän mukaan ilmi, että hän halusi tappaa ihmisen vain sen takia, että henkilö on osallistunut "dissibiisien" tekemiseen. 

Tässäkin tulee jälleen esiin rap-musiikki ja se, miten katujengit nokittelevat toisiaan kappaleissa.

Klo 16.35 Nyt oikeus päätti, että tämän Kaivohuoneen valmistelurikoksen käsittelyä on jatkettava vielä toisena päivänä. Täällä on vielä kuulematta osa todistajista, kaikki syytetyt ja lisäksi kirjallisia todisteita on paljon läpikäymättä.

Istunto olisi venynyt todella pitkäksi tänään, jos kaikki olisi käsitelty. Oikeudenkäyntiä jatketaan 21.huhtikuuta. Tänään käsitellään vielä hetki kirjallisia todisteita.

Todistajalla tatuoituna kaulaan 47

Klo 16.21 Nyt salissa on puolustuksen todistajana kuultavana mies, jonka kaulaan oli tatuoitu 47. Nyt hän on peittänyt sen, koska numerosta tuli hänelle ongelmia jengijutun takia.

Milan Jaffin puolustus haluaa osoittaa, että numero 47 ei viittaa katujengiin.

– Tästä on tullut ihan vitsi koko 47:sta. Jouduin koppiin kolmeksi päiväksi sen takia, että mulla oli kaulassa 47. Se tulee mun syntymäpaikan postinumerosta Turkissa. Olin tehnyt sen 47:n jo vuonna 2018, mutta olen tutustunut näihin tyyppeihin vasta viime kesänä, todistaja kertoi.

– Se numero ei symboloi todellakaan yhtään mitään. Numero 47 on ihan joka paikassa, todistaja sanoi tuohtuneena ja kovaan ääneen.

Todistaja on hyvin hermostunut ja nyt hän selittää seisten siitä, miksi hän oli tatuoinut syntymäpaikkakuntansa postinumeron lopun kaulaansa. Mies ei edes malta istua, kun hän erittäin kovaan ääneen puhuu ja perustelee, että hänelle oma syntymäpaikkakunta on tärkeä.

– Se on vain yksi kurdilainen postinumero. Mä olen Turkin kurdi. Olen ylpeä siitä, koska olen syntynyt siellä.

Klo 15.38 Oikeudenkäynti jatkuu todistajien kuulemisilla. Nämä kuulemiset koskevat helsinkiläistä ja espoolaista jengiä.

Yhden todistajan mukaan helsinkiläinen Kurdish Mafia tai 47-jengi ja espoolainen L-City jengi tekevät musiikkia.

Klo 14.29 Nyt kirjallisten todisteiden väliin otetaan muutama henkilötodistaja. 

Ensimmäisenä kuullaan Kaivohuoneen keikkatapahtuman promoottoria. Hän kertoo saaneensa etukäteen sosiaalisen median kautta viestiä, että tilaisuudessa tulisi tapahtumaan jonkinlainen isku.

Poliisit tulivat ravintolaan runsaslukuisena joukkona ennen kuin ensimmäinen sound check alkoi. Myös Kaivohuoneen ympäristössä oli runsaasti poliisipartioita.

Hetken kuluttua poliisi päätti, että koko tilaisuus perutaan.

Osa haluaa Ruotsin tilanteen meillekin

Klo 13.48 Syyttäjä Perttu Könönen nostaa Ruotsin väkivalta- ja jengitilanteen esiin myös oikeudessa. Osa katujengiläisistä ihailee syyttäjän mukaan Ruotsin tilannetta, jossa väkivaltaa on huomattavasti enemmän kuin Suomessa.

Könönen kommentoi jo lounastauolla MTV Uutisille asiaa.

– Tämän asian näyttö osoittaa, että on olemassa sellaisia jengiläisiä, jotka haluavat, että kehitys menisi Ruotsin suuntaan, jossa ammutaan paljon enemmän kuin Suomessa tällä hetkellä, Könönen sanoi.

Suunnitelmat tallentuivat tilakuunteluun

Klo 13.43 Salissa kuunnellaan edelleen tilakuuntelutallenteita. Äsken kuunneltiin myös lyhyesti rap-musiikkia YouTubesta. 

Syyttäjän mukaan gangsta rap-musiikki on keskeisessä roolissa katujengien välisessä väkivallan kierteessä. Jengit ovat musiikilla nokitelleet toisiaan ja uhonneet kostoa musiikin sanoituksissa.

Klo 13.02 Oikeudessa kuullaan nyt tilakuuntelutallenteita, jotka syyttäjän mukaan osoittavat räppäri Milan Jaffin ja Cavallinin suunnitelleen törkeän väkivaltarikoksen ravintola Kaivohuoneelle perjantaina 8. lokakuuta 2021.

– Tallenteella kuuluu, miten he suunnittelivat iskevänsä ravintolaan iltaseitsemältä sound checkin aikaan. Suunnitelma oli yksityiskohtainen, syyttäjä Könönen esitteli.

Poliisi perui keikan samana päivänä iltakuudelta, eli vain tuntia ennen suunniteltua iskua.

"Tehdään niille niin pahaa, että ne ei pysty liikkuu", Cavallini totesi nauhalla.

Iskun kohteena oli espoolaisen L-City-jengin jäseniä ja pääkohteena räppäri Yutu Brown.

Poliisi on purkanut esitutkintaan tilakuuntelun tekstiksi, koska kertakuulemalta sanoista on vaikea saada selvää.

Jaffin puolustus kritisoi heti sitä, että äänestä ei saa selvää ja välillä ääni katoaa. Puolustus moittii myös litteroinnin laatua.

– Ei tuossa ole mitään yksityiskohtaista suunnitelmaa. Puhutaan vain aidan ylittämisestä, asianajaja Juho Tuomi kritisoi.

Myös muiden syytettyjen puolustukset toteavat, että nauhalla ei käy ilmi mitään selvää ennakkosuunnitelmaa väkivaltarikoksen toteuttamisesta.

Klo 12.42 Nyt palataan Kaivohuoneen iskua koskevaan syytteeseen. Syyttäjä alkaa käydä läpi kirjallisia todisteita.

Ensiksi syyttäjä Perttu Könönen esittelee, miten tapahtumat etenivät aikajanalla ennen Kaivohuoneelle suunniteltua väkivaltaiskua.

Räppärit Milan Jaff ja Cavallini istuvat turvasalin etupenkissä. Molemmat ovat jutussa pääsyytettyinä ja he ovat tutkintavankeudessa. 

Jaff on hyvätuulinen ja hymyilee paljon. Välillä hän vilkuilee taakseen kohti muita syytettyjä ja hymyilee.

Väliin kaksi muuta syytettä

Klo 12.27 Pienten viivästysten jälkeen istunto jatkuu nyt lounaan jälkeen. Nyt ennen kuin ryhdytään käsittelemään Kaivohuoneen valmistelurikoksen kirjallisia todisteita, käsitellään kaksi aivan muuta syytettä.

Yhdelle nuorelle miehelle luetaan syytteet törkeästä kotirauhan rikkomisesta ja vahingonteosta, jotka tapahtuivat viime kesäkuussa Helsingissä.

Nämä syytteet koskevat yhteensä kuutta helsinkiläisjengiin kuuluvaa nuorta miestä. Viiden muun osalta syytteet luettiin jo katujengioikeudenkäynnin alussa maaliskuun alkupuolella, mutta tämä nyt salissa oleva syytetty ei tuolloin saapunut oikeuteen.

Nyt hänet on saatu paikalle oikeuteen, joten hänen osaltaan nämä kaksi syytettä käsitellään nyt.

Kyse on kesäkuussa 2021 sattuneesta tilanteesta, jossa espoolaisjengin jäsenen perheen oven taakse oli menty. Syyttäjän mukaan Itäkeskuksessa tapahtunut puukotus johti siihen, että puukottajan perheen ovelle mentiin suurella joukolla. 

Klo 11.10 Oikeus pitää tunnin lounastauon.

Pitkä päivä oikeudessa

Klo 10.55 Cadillac Escalade tila-auton vuokranneen miehen puolustusasianajaja kertoo nyt, että autoa ei ollut vuokrattu rikoksen tekemiseen, vaan musiikkivideon tekemistä varten.

Asianajajan mukaan auto on hyvin kuvauksellinen ja se oli vuokrattu kolmeksi päiväksi, koska tarkoitus oli tehdä musiikkivideo ja sen tekeminen vaatii aikaa.

Klo 10.44 Milan Jaffin puolustus on nyt äänessä. Asianajajan mukaan Jaffin auton takakontista löytyneet veitset ja miekka olivat siellä sattumalta, eivät väkivaltaiskua varten.

Jaffin puolustus kiistää myös sen, että 47-jengi olisi järjestäytynyt rikollisryhmä.

– Mitään varsinaista ryhmää ei ole edes olemassa. Asiassa ei tulla näyttämään minkäänlaista ryhmän organisoitumista tai käskyvaltasuhdetta. Ryhmällä ei ole myöskään tunnuksia, asianajaja Juho Tuomi totesi.

Klo 10.28 Nyt vastaajien asianajajat perustelevat kukin vuorotellen, miksi heidän päämiehensä eivät kuulu Kurdish Mafiaan tai 47-jengiin ja miksi he eivät ole olleet mukana suunnittelemassa väkivaltaiskua Kaivohuoneelle. 

Klo 10.25 Oikeudenkäyntipäivästä on tulossa todella pitkä, koska kirjallisia todisteita on paljon ja kuultavia henkilöitä on myös lukuisia. Puheenjohtaja totesi juuri, että istunto päätetään joka tapauksessa ennen iltayhdeksää.

Kyse järjestäytyneestä rikollisryhmästä

Klo 10.08 Syyttäjän mukaan 47-jengi on järjestäytynyt rikollisryhmä.

– Se käsitys minulle tuli jo syyteharkinnassa ja käsitys on vain vahvistunut oikeudenkäynnin aikana. Jengistä on käytetty eri nimityksiä, mutta on selvää, että kyse on järjestäytyneestä rikollisuudesta.

Könösen mukaan jengi on järjestäytynyt, koska sillä on jengitunnus, toimitilat ja selvä johtohahmo eli Milan Jaff, joka käyttää käskyvaltaa muihin.

Syyttäjän mukaan rangaistusta mitattaessa on koventamisperusteena otettava huomioon rikosten tekeminen osana järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaa.

– Tässä jengijutussa gansta rap-musiikkia on käytetty rikollisen toiminnan välineenä ja sen pönkittämiseksi, Könönen luonnehti.

– Tämä jengi on syyllistynyt ampuma-ase- ja huumerikoksiin, mutta heidän toiminnassaan väkivaltarikokset ovat keskiössä. Tässä puhutaan vakavista väkivaltarikoksista.

Syyttäjän mukaan jengien välillä oli sota

Klo 10.02 Nyt syyttäjä pitää asiaesittelyn. Syyttäjän mukaan oli onni, että Kaivohuoneelle kaavailtu musiikkikeikka peruttiin.

– Jos tätä keikkaa ei olisi peruutettu, meillä olisi käsittelyssä kaikista vakavin väkivaltarikos. Jengiläiset ovat itse kuvailleet tilannetta lokakuussa, että jengien välillä on sota, syyttäjä Perttu Könönen sanoi.

Syyttäjän mukaan Milan Jaff on tuntenut oikein, että häntä tarkkaillaan. Jaffia oli tarkkailtu jo ainakin syyskuusta alkaen.

Poliisi käytti tilakuuntelua muun muassa Jaffin autoon. Tilakuunteluista kävi ilmi, että helsinkiläisjengi suunnitteli iskua Kaivohuoneelle.

– Autojen käyttö on ollut aika ratkaisevaa syytteen nostamisen kannalta. Tällainen vuokrattu Cadillac tila-auto on hyvin kestävä, ei sentään panssaroitu, mutta erittäin sopiva tällaisen rikoksen tekemiseen.

– Jokainen vastaaja, joka on astunut tähän autoon, on tehnyt sopimuksen tämän rikoksen tekemisestä, Könönen sanoi.x

Syyttäjän mukaan helsinkiläinen katujengi oli ollut espoolaisjengiin kuuluvan Yuty Brownin perässä jo pitkään. Espoolaisille haluttiin kostaa aiempi puukotus, joka oli tapahtunut kesäkuussa.

Kaikki kiistävät

Klo 9.50 Syytettyjen asianajajat ovat nyt vuorotellen äänessä. Kaikki syytetyt kiistävät syytteen.

Heidän mukaansa kenenkään tarkoitus ei ole ollut tehdä väkivaltaista iskua Kaivohuoneelle eikä mitään suunnitelmia tällaisesta ole heidän mukaansa ollut.

Vastaajat kiistävät myös sen, että he kuuluisivat mihinkään Kurdish Mafia- tai 47-nimiseen jengiin.

Klo 9.32 Nyt kadoksissa ollut syytetty löytyi ja poliisi toi hänet saliin.

Keikka peruttiin samana päivänä

Klo 9.29 Nyt syyttäjä Perttu Könönen lukee syytteen. Yhdeksää nuorta miestä syytetään törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta.

Syyttäjän mukaan vastaajilla oli ampuma- ja teräaseita, ja he olivat sopineet keskenään ja laatineet yksityiskohtaisen suunnitelman väkivaltarikoksen tekemisestä ravintola Kaivohuoneella.

Lisäksi ainakin Jaff on käskenyt tai yllyttänyt toisia vastaajia mainitun rikoksen tekemiseen.

Kaivohuoneella oli määrä olla viime lokakuun 8. päivä Nonstop -niminen tapahtuma, jonka toisena pääartistina oli Yutu Brown. 

Syytteen mukaan Milan Jaffin ja toisen syytetyn laatiman yksityiskohtaisen ensisijaisen suunnitelman mukaan rikoksentekijät tunkeutuisivat ravintola Kaivohuoneelle aidan yli takaovesta ja etuovesta ennen Yutu Brownin esiintymistä soundcheckin aikana ja pyrkivät ampumaan tai puukottamaan espoolaisjengiin kuuluvaa miestä ja tekemään vakavaa väkivaltaa muille paikalla oleville L-City -nimisen ryhmän jäsenille.

Tapahtumaviikolla sosiaalisessa mediassa ilmeni tietoja, joiden mukaan ravintola Kaivohuoneella tulisi tapahtumaan vakavaa väkivaltaa perjantaina 8.10.2021.

Poliisi perui Yutu Brownin esiintymisen samana perjantaina kello 18.

Syytetyt saivat tiedon keikan peruuntumisesta henkilöiltä, jotka olivat menneet etukäteen varta vasten tiedustelemaan tilannetta Kaivohuoneelle. He ilmoittivat Jaffille, että poliisi on paikalla ja että Kaivohuoneelle ei kannata tulla.

Jaff päätti silti, että paikalle lähdetään näyttäytymään. Syyttäjän mukaan näyttäytymisellä haluttiin osoittaa ylemmyyttä valmisteltavan rikoksen kohteena oleville henkilöille ja L-City -ryhmälle.

Poliisi otti vastaajista seitsemän kiinni tuona perjantaina Laivasillankadulla tila-autosta, kun he olivat menossa Kaivohuoneelle.

Yksi syytetyistä oli vuokrannut kyseisen tila-auton samana päivänä esiintyen väärällä nimellä ja rikoksella saatua ajokorttia käyttäen.

Yhden syytetyn hallusta takavarikoitiin puukko kiinnioton yhteydessä.

Kaksi syytettyä otettiin kiinni Kaivohuoneen lähistöltä, kun he olivat liikkeellä Jaffin henkilöautolla. Auton takakontista löytyi machete-veitsi, keittiöveitsi ja miekka.

Klo 9.26 Istunto ei ole vieläkään alkanut. Kaikki syytetyt eivät ole salissa ja nyt yhtä kuulutettiin sisälle. Äsken nuori mies oli vielä salin ulkopuolella, mutta nyt hän olikin kadonnut jonnekin.

– Poliisi lähti etsimään häntä, vartijat kertoivat oikeuden puheenjohtajalle.

Mittavat turvatoimet

Klo 9.17 Istunto alkaa myöhässä. Istunto pidetään käräjäoikeuden turvasalissa, missä ei koskaan saa kuvata. Syytetyistä vain muutama on vangittuna. Pääsyytetty Milan Jaff tuotiin paikalle vankilasta. Räppärillä on päässään hattu ja hän istuu turvasalin etupenkissä.

Tänään käsiteltävässä jutussa on yhdeksän syytettyä, ja suurin osa heistä tuli oikeuteen vapaalta.

Lisäksi paikalle on saapunut asianomistajia ja todistajia kuultavaksi.

Oikeudessa on mittavat turvatoimet. Poliiseja salissa on kymmenkunta ja kaiken kaikkiaan heitä tuli aamulla oikeuteen reilusti yli 10.

Katso: Videolla Helsingin rikospoliisin johtaja kertoo, miten kuukausien väkivallan kierre katujengien välillä oli eskaloitua joukkotappeluksi Kaivohuoneella.

Helsingin rikospoliisin johtaja kertoo, miten kuukausien väkivallan kierre katujengien välillä oli eskaloitua joukkotappeluksi Kaivohuoneella –"Oli pakko viheltää peli poikki" 2:04

Vakavan väkivallanteon estämiseksi otettiin kiinni samana päivänä kymmenen henkilöä, joista kaksi vangittiin. Noin 20-vuotiaita miehiä epäillään törkeästä henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta ja törkeästä ryöstöstä. 

Suunnitelman takana olivat poliisin mukaan helsinkiläisjengin 21- ja 26-vuotiaat johtohahmot. Kohteena uskotaan olleen 19-vuotias espoolaisjengin jäsen. 

Kaivohuoneen tapahtumien osalta helsinkiläisjengin jäseniä syytetään törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta.

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat