MTV katujengikäräjillä: Syytteen mukaan Milan Jaff ryösti kaverinsa kanssa nuoren miehen aseella ja veitsellä uhaten – "Yhtäkkiä se otti aseen esiin"

Katujengien oikeudenkäynti jatkuu Helsingin käräjäoikeudessa 4:27
Katujengien oikeudenkäynti jatkuu Helsingin käräjäoikeudessa.

Katujengejä koskeva oikeudenkäynti jatkui tänään Helsingin käräjäoikeudessa pääasiassa syytteillä, joissa vastaajana on sosiaalisessa mediassa aktiivinen räppäri Milan Jaff, 22. Hän on helsinkiläisen katujengin johtohahmo.

Tänään Jaffille luettiin syytteet oikeudenkäytössä kuultavan uhkaamisesta, törkeästä ryöstöstä, törkeästä vapaudenriistosta ja huumausainerikoksesta.

Syytteiden mukaan hän ryösti yhdessä toisen nuoren miehen kanssa kolmannen miehen viime lokakuussa. Poliisi kertoi aiemmin, että tämäkin rikos liittyy katujengien väliseen vihanpitoon.

MTV Uutiset seurasi oikeudenkäyntiä tänään paikan päällä. Voit lukea päivän kulusta tästä alta.

Uhkaili syytteen mukaan todistajaa

Klo 9.06 Istunto alkaa käräjäoikeuden turvasalissa, jossa ei koskaan saa kuvata. Milan Jaff ja toinen syytetty tuotiin saliin vangittuina. 

Ensimmäisenä käsitellään syyte oikeudenkäytössä kuultavan uhkaamisesta. 

Syyte liittyy Espoossa viime syyskuussa pidettyihin kotibileisiin. Syytteen mukaan Jaff yritti estää nuorta naista antamasta todistusta kotibileisiin liittyen. Kyseinen nuori nainen oli vuokrannut talon juhlia varten AirBnB:n kautta. Hän kertoi poliisille tietoja ampumisesta juhlaillalta.

Jaff lähetti naiselle viestejä, joissa hän uhkasi raiskata tai hakata tämän hänen lausuntojensa takia.

Viime viikolla käräjäoikeudessa käsiteltiin tätä Espoossa pidettyihin kotibileisiin liittynyttä välikohtausta.

Helsinkiläisjengin, eli ”Kurdish Mafian” tai niin sanotun 47-jengin jäsenet ammuskelivat espoolaisella asuinalueella kohti omakotitaloa, jossa oli kotibileet.

Juhlissa oli espoolaisjengin jäseniä. Talossa oli noin 40 henkilöä, kun helsinkiläisjengiläiset tulivat ulos ammuskelemaan. Syyttäjän mukaan juhlissa oli paljon myös sivullisia, jotka eivät kuulu katujengeihin.

Syyttäjän mukaan Jaff yritti jengitoverinsa kanssa tappaa kotibileissä olleen espoolaisen rap-artistin tai jonkun muun niin sanottuun L-City-jengiin kuuluvan henkilön.

Juhlapaikkana toiminut omakotitalo oli vuokrattu AirBnB:n kautta. 

Oikeudessa on paikalla myös nuori nainen, joka oli vuokrannut talon ja joka joutui Jaffin uhkailujen kohteeksi. Nainen ei näe Jaffia salissa, koska turvasalin keskelle on tuotu sermi, joka estää asianomistajan näköyhteyden syytettyihin.

Naisen avustajan mukaan uhkailut ovat pelottaneet naista.

Uhkailuviesti "paskomisesta"

Klo 9.29 Salissa käydään läpi kirjallisia todisteita. Syyttäjä esitteli kuvan, jonka Jaff oli lähettänyt nuorelle naiselle.

Viestissä Jaff uhkasi jonkun tulevan "paskomaan" naisen. Syyttäjän mukaan paskomisella tarkoitetaan tässä yhteydessä hakkaamista tai väkivallan tekemistä naista kohtaan.

Klo 9.34 Syyttäjä käy läpi uhkailun kohteeksi joutuneen naisen soittamaa hätäkeskuspuhelua. Puhelussa nainen kertoo hätäkeskukseen, että Jaff uhkailee häntä. Nainen kertoi samassa yhteydessä, että uhkailut liittyvät ammuskeluun juhlissa ja siihen, kun nainen oli asioinut juhlien jälkeen poliisin kanssa.

Klo 9.42 Nyt uhkailun kohteeksi joutunutta nuorta naista kuultiin lyhyesti oikeudessa. Hän kertoi ottaneensa uhkailut todesta. Hän on varma, että uhkailut liittyvät kotibileissä tapahtuneeseen ammuskeluun.

– Ne liittyivät siihen, kun olin puhunut poliisille. Ei siihen ollut mitään muuta syytä, nainen sanoi.

Nainen kertoi, ettei hän tuntenut hyvin Milan Jaffia, mutta hän tiesi tämän.

Klo 9.50 Milan Jaff kiistää uhkailleensa naista. Häntä kuultiin oikeudessa lyhyesti. Jaff ei oman kertomansa mukaan ole uhkaillut naista eikä hän tiedä, missä nainen asuu.

Oikeudessa kuultiin todistajana nuorta miestä, jonka puhelimesta uhkausviestit lähetettiin nuorelle naiselle. Todistajan mukaan Milan Jaff kirjoitti viestit ja hän vain antoi tälle puhelimensa. 

Nuori mies tiesi, että Jaffilla oli jotakin riitaa naisen kanssa, mutta hän ei tiennyt tarkemmin sen sisällöstä. Todistaja ei myöskään muistanut mitään viestien sisällöstä.

Naisen avustajan mukaan uhkailujen kohteeksi joutunut nainen pelkää edelleen eikä hän uskalla liikkua kunnolla ulkona. Nainen joutui myös uhkailujen jälkeen muuttamaan asuinpaikkaansa.

Ase hajosi kahteen osaan

Klo 10.08 Oikeudessa luettiin nyt syytteet törkeästä ryöstöstä, törkeästä vapaudenriistosta ja huumausainerikoksesta Milan Jaffille ja toiselle helsinkiläisjengin jäsenelle.

Syytteen mukaan Jaff ja toinen mies ryöstivät yhdessä nuoren miehen viime lokakuun alussa Helsingissä.

Jaff ja toinen syytetty istuivat henkilöauton etupenkeillä ja uhriksi joutunut heidän takanaan. Syytteen mukaan Jaff otti esiin aseen ja osoitti sillä uhria ylävartaloon. Uhri tarttui aseeseen, jolloin se hajosi kahteen osaan.

Tämän jälkeen Jaff hyökkäsi uhrin kimppuun ja miehet painivat hetken. Toinen syytetty puuttui tilanteeseen ja laittoi pitkäteräisen veitsen uhrin kasvojen eteen ja vaati tätä rauhoittumaan.

Lisäksi Jaff uhkasi uhria suusanallisesti useita kertoja tappamisella ja puukottamisella. Syytetyt vaativat uhrilta rahaa ja huumeita.

Uhri antoi jo autossa miehille lompakkonsa ja viisi grammaa kokaiinia.

Tilanne eteni uhrin asunnolle

Klo 10.20 Teko jatkui niin, että syytetyt pakottivat uhrin viemään heidät kotiasunnolleen anastaakseen häneltä lisää omaisuutta. Jaff ja toinen syytetty taluttivat uhrin tämän asunnolle. Uhria pidettiin kiinni ja samalla hänen selässään pidettiin veistä.

Asunnossa Jaff ja toinen mies istuttivat uhrin sohvalle, uhkasivat häntä veitsellä ja alkoivat penkoa hänen tavaroitaan. Syytteen mukaan Jaff ja toinen mies anastivat asunnosta noin 20 grammaa kokaiinia, vähintään 2400 euroa rahaa, iPhone XR -puhelimen ja merkkivaatteita noin 3000 euron arvosta.

Yhteensä uhrilta vietiin omaisuutta yli 9300 euron edestä.

Syyttäjän mukaan rikos tehtiin osana Kurdish Mafia -nimellä tunnettua järjestäytynyttä rikollisryhmää.

Samaan tapaukseen liittyy myös syyte törkeästä vapaudenriistosta, koska uhrilta vietiin liikkumisvapaus noin 45 minuutin ajaksi. Uhria pidettiin teräaseella uhaten asunnossaan samalla kun Jaff ja toinen mies anastivat häneltä omaisuutta.

Jaff ja toinen syytetty kiistävät syytteet pääpiirteissään.

Jaff myöntää tapelleensa kokaiinia myyneen uhrin kanssa, minkä jälkeen uhri suostui antamaan Jaffille noin 800 euroa käteistä rahaa ja 2-3 g kokaiinia.

Jaff kiistää, että hän olisi käyttänyt tappelussa ampuma- tai teräasetta tai uhkaillut sellaisella.

Klo 10.54 Oikeus pitää nyt tunnin lounastauon. Oikeudenkäytössä kuultavan uhkaamissyyte on käsitelty, ja lounaan jälkeen jatketaan törkeän ryöstön käsittelyä.

Aseellinen ryöstö tallentui nauhalle

Klo 12.20 Oikeudessa käydään nyt läpi kirjallisia todisteita liittyen epäiltyyn törkeään ryöstöön. Yksi tärkeä todiste jutussa ovat tilakuuntelutallenteet Jaffin henkilöautosta.

Syyttäjän mukaan tilakuunteluun on tallentunut aseellinen ryöstö kaikkine yksityiskohtineen. Oikeudessa kuunneltiin tilakuuntelutallenne, jossa kuuluu uhkailuja uhria kohtaan. 

Syyttäjän mukaan tallenteelta kuulee, kuinka Jaff sanoo: "Anna toi puukko, mä tapan ton". 

Tallenteelta kuulee myös, kuinka uhri sanoo, että hän antaa tekijöille sen, mitä he vaativat ja puukon voi laittaa pois.

– Siitä kuulee, että uhkaus on jo tehonnut, koska uhri sanoo antavansa omaisuutensa tekijöille, syyttäjä Perttu Könönen kertoi.

– Uhri sanoo, että "te saatte". Siitäkin käy ilmi, että ryöstäjiä on ollut kaksi.

Jaff ja toinen syytetty kiistävät ryöstäneensä uhrin. Syyttäjän mukaan kumpikin vastaaja on ollut tasavertaisesti mukana ryöstössä.

Uhri muistaa ryöstötilanteen olleen sekava

Klo 13.07 Oikeudessa kuullaan nyt ryöstön uhriksi joutunutta nuorta miestä. Mies muistaa tilanteen viime lokakuulta sekavana. Hän oli myös itse tapahtuma-aikaan kovassa humalassa.

Uhri ei tuntenut Jaffia ja toista syytettyä entuudestaan.

– Nousimme yhdessä autoon, he etupenkille ja minä taakse. Keskusteltiin aluksi, mutta sitten yhtäkkiä se (Jaff) otti aseen esiin. Otin aseesta kiinni ja vedin sitä turpaan. Väänsin asetta, alettiin tapella. Olin aika kännissä, uhri muisteli.

– Sain aseen irti sen käsistä ja potkaisin sen penkkiin. Sain Milanin alakynteen hetkeksi, mutta sitten tuli veitsi esiin.

Uhrin mukaan toinen syytetty otti machete-viidakkoveitsen esiin. Hän muistaa, että aseella osoitettiin häntä ylävartaloon, vatsasta ylöspäin. Veistä heiluteltiin hänen kasvojensa edessä.

– Minulla ei ollut mitään mahdollisuutta lähteä siitä autosta ulos. Muistaakseni autossa ei edes ollut takaovia ja he istuivat edessä, uhri kertoi.

Kaikki arvokas omaisuus vietiin

Autolla ajettiin uhrin asunnolle, mistä tekijät ryöstivät tuhansien eurojen edestä uhrin omaisuutta.

– Asunnossa oli teräase ja viidakkoveitsi esillä. En mä siinä viitsinyt alkaa tehdä mitään, kun kaksi jätkää osoittaa aseella ja veitsellä, uhri sanoi.

Uhrilta kysyttiin, missä kaikkialla hänellä on omaisuutta.

– Tilanne päättyi, kun he olivat saaneet kaiken haluamansa mukaan. He käskivät minun odottaa paikoillani puoli tuntia, kun he itse lähtivät asunnosta.

Uhrilta vietiin paljon kalliita merkkivaatteita, rahaa, iPhone-puhelin, kuulokkeet ja huumeita.

– He veivät kaiken, minkä he näkivät arvokkaaksi.

Uhri koki tilanteen uhkaavaksi ja pelottavaksi.

– En viitsinyt olla kotona aika pitkään aikaan sen jälkeen. Olin jotain kaksi viikkoa poissa kotoa.

Uhrilta kysyttiin, tiesikö hän oliko uhkailussa käytetty ase oikea.

– En ole varma. Olin tosi kännissä ja adrenaliinit kovilla siinä tilanteessa, joten en muista tarkasti. Kyllä minä sitä asetta oikeana pidin, hän vastasi.

Tekijät veivät uhrilta noin 25 grammaa kokaiinia. Uhri myönsi pitäneensä hallussaan huumeita ja ne oli tarkoitettu hänen omaan käyttöönsä.

Syytetyt kiistävät

Klo 14.14 Oikeudessa kuultiin kumpaakin syytettyä, jotka kiistävät ryöstäneensä uhrin. Tapaamisessa oli kyse ilmeisesti huumekaupasta ja väitetyn ryöstön uhriksi joutunut nuori mies oli syytettyjen mukaan kovassa humalassa tai voimakkaasti päihtynyt.

Syytettyjen mukaan tilanteessa tuli tappelua, mutta aseellisesta ryöstöstä ei ollut kyse.

"Ylitörkeä ryöstö"

Klo 14.23 Syyttäjän mukaan tänään käsitellyt syytteet on näytetty toteen, vaikka vastaajat ne kiistävät. Pelkästään tilakuuntelutallenteet ovat merkittävä todiste ryöstöstä.

– Tässä on kyse ylitörkeästä ryöstöstä. Asianomistajalla on ollut rahaa ja merkkivaatteita, koska hän on tehnyt huumekauppaa. Vapaudenriisto ei ole ollut erityisen pitkä, mutta se on silti oma rikoksensa tässä jutussa, aluesyyttäjä Perttu Könönen sanoi.

Oikeudenkäynti jatkuu vielä muiden syytteiden osalta tällä ja ensi viikolla, ja tuomiot jutussa annetaan vasta myöhemmin.

Kaivohuoneen tapaus oikeudessa huhtikuussa

Keskeisin katujengiin liittyvä syyte koskee ravintola Kaivohuoneelle suunniteltua väkivaltaista kostoiskua, josta syytetään lähes kymmentä helsinkiläisjengin jäsentä. Tätä syytettä käsitellään oikeudessa ensi viikon perjantaina.

Syyttäjä vaatii useille nuorille miehille vuosien vankeusrangaistuksia helsinkiläisen ja espoolaisen katujengin välisestä väkivalta- ja kostokierteestä. Syytteiden käsittely alkoi maaliskuun alussa Helsingin käräjäoikeudessa.

Lue myös:

    Uusimmat