Jättimäiset Katiska-käräjät saatiin päätökseen: Syyttäjän mukaan kyse oli järjestäytyneestä rikollisryhmästä – Niko Ranta-ahon puolustus vaatii hyvitystä tuomioon tunnustamisen takia

Erikoissyyttäjä: Ranta-aho ja Tranberg pyörittivät järjestäytynyttä huumeorganisaatiota – toisen tunnustus yllätti 4:25
Katso videolta miten syyttäjä kommentoi päättynyttä oikeudenkäyntiä ja Katiska-vyyhdin valtavia huumemääriä.

Suomen suurimman huumevyyhdin eli niin sanotun Katiska-jutun käsittely päättyi tänään Helsingin käräjäoikeudessa. Syyttäjä vaatii pääsyytetyille 13 vuoden vankeusrangaistusta. Yhdeksän kuukautta kestäneen oikeudenkäynnin tuomioita saadaan odottaa ensi vuoden alkupuolelle saakka.

Laajassa huumejutussa on yhteensä 52 syytettyä. Suomen rikoshistorian suurinta huumevyyhtiä istuttiin tammikuusta lähtien Helsingin käräjäoikeuden kellarin turvasalissa. Tänään oikeudessa kuultiin viimeiset puolustuksen loppulausunnot.

"Suunnitelmallista toimintaa"

Syyttäjän mukaan Cannonballin ex-pomon Janne Tranbergin ja liikemiehenä tunnetun Niko Ranta-ahon johtama organisaatio toi Suomeen satoja kiloja huumeita ja suuren määrän doping- ja lääkeaineita.

Syyttäjän mukaan kyse oli ammattimaisesti toimineesta järjestäytyneestä rikollisryhmästä.

– Olemme esittäneet näyttöä siitä, että tässä oli järjestäytynyt ryhmä. Se on muotoutunut vähän eri tavalla kuin niin sanotut tunnukselliset ryhmät. Tämä toiminta on ollut hyvin suunnitelmallista ja sitä on ohjattu hyvin pikkutarkasti ja jopa reaaliaikaisesti, erikoissyyttäjä Heli Vesaaja sanoo.

Syyttäjä vaatii, että tuomioissa otetaan koventamisperusteena huomioon ryhmän järjestäytynyt toiminta.

Rangaistusvaatimukset ovat jo muutenkin korkeat, koska vyyhdin huumemäärät ovat niin suuret.

– Tässä on erittäin suurista huumemääristä kyse ja tässä oli erittäin paljon kovia huumeita. Suomeen tuotiin kymmeniä kiloja huumeita, joita päätyi paljon levitykseen. Onneksi tutkinnan aikana huumeita saatiin myös takavarikkoon, Vesaaja sanoo.

Ranta-ahon tunnustus yllätti

Oikeudenkäynnin alussa lähes kaikki syytteet kiistettiin, mutta yllättäen maaliskuussa Niko Ranta-aho tunnusti lähes kaiken. Tunnustus yllätti syyttäjän.

– Se oli erittäin yllättävä ja poikkeuksellinen. Se nopeutti myös prosessin etenemistä. Tietenkin oli myös hyvä, että hän näytti huumekätköjä poliisille, jolloin noin 65 kiloa huumeita saatiin pois levityksestä, Vesaaja kertoo.

Puolustuksen mukaan myöntämisen tulisi vaikuttaa tuomioon, ja sopiva rangaistus Ranta-aholle olisi yhdeksän vuotta vankeutta.

– Olennainen kysymys tässä on hänen myötävaikutuksensa, huumeiden palautus ja asioiden kertominen, eli paljonko siitä hyvitetään vai tehdäänkö niin kuin syyttäjä vaatii, ettei hyvitetä yhtään mitään, Niko Ranta-ahon asianajaja Hannu Kaitaluoma sanoo.

Syyttäjä vaatii tunnustuksesta huolimatta Ranta-aholle 13 vuoden vankeutta.

– Se jää oikeuden harkittavaksi mikä merkitys tunnustukselle on annettava. Huumeiden määrät ja laadut pitää meidän mielestämme näkyä rangaistuksessa, Vesaaja perustelee.

Tranberg kiistää kaiken

Tranberg vaatii kaikkien syytteidensä hylkäämistä. Hän kiistää olleensa Ranta-ahon rikoskumppani.

Syyttäjät ovat eri mieltä.

– Yhdestäkään syytteestä emme ole hänen kohdallaan luopuneet. Meidän mielestämme näyttö osoittaa hänen osuutensa tässä vyyhdissä, Vesaaja toteaa.

Tietää istuvansa vankilassa pitkään

Ranta-aho vapautettiin tutkintavankeudesta kesäkuun lopulla odottamaan tulevaa tuomiota. Asianajajan mukaan Ranta-aho odottaa "sekavin tuntein" tulevaa.

– Varmaan hänellä on vähän sekavat mielialat, kun vielä on auki se missä vaiheessa ja kuinka paljon tuomiota tulee. Kaikki on auki hänen kohdallaan. Hän on kuitenkin ymmärtänyt jo pitkään joutuvansa vankilaan ja että hän tulee olemaan siellä pitkään, Kaitaluoma sanoo.

Tutkintavankeudessa Ranta-aho oli erittäin pitkään tiukassa eristyksessä eikä hän saanut tavata muita kuin avustajaansa.

– Eristys ottaa koville kenelle tahansa ja pistää mielen matalaksi, mutta ei hän siellä murtunut tai menettänyt hermojaan. 

Nyt vapaalla ollessaan Ranta-aho on ottanut etäisyyttä Katiska-juttuun. Parhaillaan hän on Espanjassa.

– Hän näkee nyt nämä tapahtumat täysin tarpeettomina ja suurena virheenä elämässään, Kaitaluoma sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat