Janne "Nacci" Tranberg kertoo ensimmäistä kertaa oman näkemyksensä roolistaan Suomen rikoshistorian suurimmassa huumejutussa: "Korkeintaan teknistä asiantuntemusta tarjonnut henkilö"

4:34
Oletko huumekauppias, Janne "Nacci" Tranberg? Rikospaikan erikoishaastattelussa Katiska-vyyhdin päähahmo kertoo omasta roolistaan huumejutussa

Ex-jengipomo Janne "Nacci" Tranberg kommentoi ensimmäistä kertaa Katiska-syytteitään MTV:n Rikospaikka True Crime Suomi -erikoisohjelmassa. Kyseessä on miehen ensimmäisen julkinen esiintyminen hänen lokakuisen pidätyksensä jälkeen.

Entinen Cannonball-pomo Janne "Nacci" Tranberg on toinen pääepäilty Suomen rikoshistorian suurimmassa huumejutussa. Niin kutsutussa Katiska-vyyhdessä Tranbergin ja Niko Ranta-ahon epäillään johtaneet Espanjasta käsin järjestäytynyttä rikollisryhmää, joka on salakuljettanut Suomeen erittäin suuria määriä huumeita ja lääkeaineita.

Epäillyt rikokset ajoittuvat vuosiin 2016–2019, ja poliisin esitutkinnan mukaan huumeilla tienattiin yli kymmenen miljoonaa euroa.

Syyttäjä vaatii Tranbergille ja Ranta-aholle 13 vuoden maksimirangaistusta muun muassa törkeistä huumerikoksista. Ranta-aho on myöntänyt lähes kaikki syytteet, mutta Tranberg on toistuvasti kiistänyt oman osuutensa törkeistä huumerikoksista.

Tranberg pakoili virkavaltaa noin kahden vuoden ajan Espanjassa, kunnes hänet saatiin kiinni lokakuussa 2019. Tuon jälkeen miestä ei ole näkynyt julkisuudessa, sillä hän on ollut vankilassa eristyksessä.

Nyt tiukat yhteydenpitorajoitukset ovat poistuneet ja Tranberg kommentoi itse ensimmäistä kertaa Katiska-syytteitään MTV:n Rikospaikka True Crime Suomi: Janne Nacci Tranbergin haastattelu -erikoisohjelmassa.

Kiistää syytteet törkeistä huumerikoksista

– En kyllä omasta mielestäni ole huumekauppias. Jos nyt lyhyesti tästä jotain kommentoin, niin en ole syyttäjän kuvaamalla tavalla osallistunut tällaisiin tekoihin, Tranberg toteaa, kun häneltä kysytään, onko hän huumekauppias.

Omien sanojensa mukaan hän ei ole osallistunut törkeisiin huumausainerikoksiin.

– Kun me käydään se läpi, että maahantuonut, välittänyt, myynyt niitä Suomessa, niin se tuntuu kaukaiselta ajatukselta, kun mä oon ollut toisessa maassa koko ajan, hän sanoo.

– Jos sä seuraat joitakin asioita hyvin läheltä, niin silloin ulkopuolisille saattaa syntyä käsitys, että henkilö on osallistunut niihin. En oo osallistunut sillä tavalla niihin, että niistä tarvitsisi 13 vuotta antaa.

Tranberg kuitenkin myöntää, että hän on osallistunut rahanpesuun liittyviin rahansiirtoihin.

Syyttäjän mukaan olet iso huumerikollinen. Mikä on sinun näkemyksesi omasta roolistasi?

– Oma näkemys roolistani tässä on se, että en ole osallistunut tällaisiin maahantuontiasioihin enkä toisaalta Suomessa myymiseenkään. Korkeintaan se voisi olla joissakin kohdissa jonkinlainen rahanpesijä, tai vaihtoehtoisesti sitten ei niinkään avunantaja, vaan teknistä asiantuntemusta tarjonnut henkilö, joka toisaalta taas ei mahdu tähän syyttäjän teon kuvaukseen, Tranberg sanoo erikoishaastattelussa.

Varautuu tuomioon

Syyttäjä vaatii Tranbergille 13 vuoden tuomiota. Ex-jengipomo kertoo olevansa varautunut siihen, että hänelle voi napsahtaa kyseinen tuomio.

– Kyllä olen varautunut ja ihan alusta asti, kun en ole lähtenyt selvittämään omia asioitani enkä kenenkään muun asioita, vaikka tietäisinkin niistä. Silläkin uhalla, että saan siitä 13 vuotta, niin en ala selvittämään muitten asioita enkä mitään asioita, vaikka tietäisinkin niistä, hän toteaa.

– Asiat selviää siellä (oikeudessa) miten selviää ja tulos on mikä on. Se otetaan vastaan sit semmoisena.

Tunnin mittaisessa Rikospaikka True Crime Suomi: Janne Nacci Tranbergin haastattelu -erikoisohjelmassa ex-jengipomo kommentoi Jarkko Sipilälle ja Pekka Lehtiselle tarkemmin Katiska-syytteitään, avaa yksityiskohtia pakomatkastaan ja viime syksyn kiinnijäämisestä sekä kertoo, millaista eristyksessä ollut aika on hänelle ollut.

Ohjelma nähdään MTV3-kanavalla ja mtv-palvelussa sunnuntaina 12.7. klo 22.35. Ohjelma on jo nyt nähtävissä C Moressa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja