Mainos

Vettel menetti voiton aikarangaistuksella, Bottas taktikoi lisäpisteen lopussa – näin Kanadan GP eteni

0:52
Valtteri Bottas ohitti Daniel Ricciardon pitkän taistelu päätteeksi.

F1-kauden seitsemäs osakilpailu Kanadan GP ajettiin sunnuntaina. MTV Urheilu seurasi kisaa hetki hetkeltä. 

Kisan voittoon ajoi Mercedeksen Lewis Hamilton. Ferrarin Sebastian Vettel alitti ruutulipun ensimmäisenä, mutta putosi toiseksi aikasakon takia. Kolmas oli Ferrarin Charles Leclerc.

Mercedeksen Valtteri Bottas oli neljäs, Alfa Romeon Kimi Räikkönen 15:s.  

Kanadan GP:n seuranta:

Kärjen tulokset 70/70 kierrosta (suluissa varikkostopit): 1. Hamilton (1), 2. Vettel (1), 3. Leclerc (1), 4. Bottas (2), 5. Verstappen (1), 6. Ricciardo (1)...15. Räikkönen (2)

Klo 22.46: Kiitos seuraajille! Hamilton jatkaa MM-sarjan johdossa. Kausi jatkuu Ranskassa kahden viikon päästä. 

Maali: Vettel tulee ruutulipulle ensimmäisenä, mutta putoaa toiseksi Hamiltonin taakse aikarangaistuksen myötä. Hamilton ottaa uransa seitsemännen voiton Kanadassa, mikä sivuaa Michael Schumacherin ennätystä. Bottas tykittää kisan nopeimman kierroksen uudella rengassetillä ja on neljäs Leclercin takana. Räikkönen oli 15:s.  

67. kierros: Bottas otetaan riskittä varikolle, alle pehmeät renkaat ja yrityksenä ottaa lisäpiste nopeimmasta kierroksesta. Bottas pysyy neljännellä sijalla. 

65. kierros: Hamilton nyt sekunnin päässä Vettelistä eli britti on saamassa voiton, koska Vettel saa viiden sekunnin sanktion kisan päätteeksi. 

64. kierros: Leclerc ottaa nyt nopeimman kierroksen nimiinsä Bottakselta. 

60. kierros: Hamilton kysyy, onko mahdollista saada lisää tehoja moottorista. Hamiltonin ero Vetteliin nyt 1,7 sekuntia, joten näyttää siltä, että Mercedes juhlii voittoa kisan päätteeksi. 

59. kierros: Eli jos Vettel haluaa voittaa, eron Hamiltoniin pitää olla vähintään viisi sekuntia. Ero tällä hetkellä 2,3 sekuntia. Vettel tiimiradiossa: "En voinut ajaa tilanteessa mihinkään muualle. Mihin helvettiin minun olisi pitänyt ajaa?". 

58. kierros: Vettelille viiden sekunnin aikarangaistus hetki sitten tapahtuneesta tilanteesta! Tuomaristo siis näki, että Vettel esteli Hamiltonia, vaikka olisi pystynyt välttämään tilanteen. 

56. kierros: Vettelin johto nyt 1,8 sekuntia. 

Klo 22.23: Alla olevalla videolla Vettelin ja Hamiltonin taistelu, joka käynnistyi Vettelin nurmikkovisiitistä. 

1:09
Vettelillä lipsuu - kolari Hamiltonin kanssa lähellä.

55. kierros: Magnussen tiimiradiossa: "Tämä on huonoin kokemukseni kilpa-autossa koskaan". Magnussen ajaa 18. sijalla. 

54. kierros: Bottas tekee taas nopeimman kierroksen, ja on tällä hetkellä lisäpisteessä kiinni. 

52. kierros: Verstappen ohittaa Ricciardon ja nousee viidenneksi.

50. kierros: Hamilton painostaa Vetteliä edelleen, ero 0,7 sekuntia. Samalla tulee myös tieto, että Vettelin toimet nurmikolle ajautumisessa tutkitaan. 

48. kierros: Vettel ajautuu nurmikolle, mutta pysyy Hamiltonin edellä! Vettel peittää Hamiltonin ajolinjan palatessaan radalle ja pysyy kärjessä. Verstappen varikolle, alle medium-renkaat. 

45. kierros: Bottas paukuttelee nyt nopeimpia kierroksia toisensa perään. Verstappen seitsemän sekunnin päässä edellä. Verstappen ei ole käynyt vielä varikolla. 

43. kierros: Verstappen valittaa, että jarrupoljin menee aina pohjaan, kun sitä polkaisee. Vettelin johto sekunnin luokkaa, Leclerc 12 sekunnin päässä Hamiltonista.  

39. kierros: Bottas pääsee vihdoin ohi Ricciardosta, olipa kova taistelu! Valtteri nyt viidentenä. Hamilton nyt 0,8 sekunnin päässä Vettelistä. 

38. kierros: Vettelin johto Hamiltoniin on 1,8 sekuntia. 

37. kierros: Ricciardo pitää asemansa Bottaksen edessä tulisesti. Valtterilla täysi työ päästä ohi, vaikka Mercedes on nopeampi. 

36. kierros: Leclerc ohittaa Verstappenin helposti. 

35. kierros: Ricciardolla ja Bottaksella raju taistelu. Valtteri ei aivan pääse aussikuskin ohi. 

33. kierros: Leclerc varikolle, alle kovat renkaat. Verstappen, joka ei ole vielä tehnyt stoppia, säilyy niukasti monacolaisen edellä. Tämä saattaa maksaa sekunteja Leclercille.  

32. kierros: Giovinazzi pyörähtää avausmutkaosuudella ja kerää vauhtia nurmikolta.  

31. kierros: Bottas varikolle, alle kovat kumit. Valtteri radalle kuudentena. 

30. kierros: Leclercille sanotaan, että stinttiä venytetään. Hän ajaa edelleen kelpo aikoja medium-setillä. 

29. kierros: Hamilton varikolle, alle kovat renkaat. Tulee radalle Bottaksen eteen. Ero Vetteliin nyt 4,5 sekuntia. 

28. kierros: Hamilton jatkaa radalla, vaikka Vettelin ajat ovat hurjia verrattuna brittiin. Hamilton sanoo radiossa, että renkaat ovat lopussa. 

26. kierros: Vettel kärjestä varikolle, alle kovat renkaat. Nopea stoppi, hän palaa radalle kolmantena. 

24. kierros: Hülkenberg valittaa radiossa, että vaihteiden vaihtaminen ylös päin on haastavaa. Hän pelkää, että vaihdelaatikko pettää. Saksalainen ajaa seitsemäntenä. 

23. kierros: Hamilton väijyy kahden sekunnin päässä Vettelistä. Varikkostopit tulevat olemaan ratkaisevassa osassa voittotaistossa. 

22. kierros: Bottas sanoo tiimiradiossa, että auton takapää tuntuu melko huonolta. 

20. kierros: Vettelille ja Leclercille sanotaan Ferrarin tiimiradiossa, että "otetaan B-suunnitelma käyttöön". Tämä viitannee rengastaktiikkaan. 

18. kierros: Bottas on jäänyt Vettelistä jo 22 sekuntia. Valtava ero! Lerlerciin matkaa 16 sekuntia. 

17. kierros: Hülkenberg sisään, hyvä stintti pehmeillä renkailla. Palaa kovilla kumeilla radalle 7. sijalla. 

14. kierros: Verstappen vain 0,6 sekunnin päässä Bottaksesta. Valtterilla tuntuu olevan ongelmia medium-renkaiden kanssa. Verstappen ajaa kovilla kumeilla. Vettel johtaa 2,7 sekunnin kaulalla. 

Klo 21.27: Alla video startista, jossa Bottas menetti yhden sijan. 

Katsomo-video ei ole saatavilla


10. kierros: Verstappen on aivan Bottaksen kontissa kiinni. 

9. kierros: Norris romuttaa autonsa viimeisessä mutkassa ja keskeyttää varikon ulostulon kohdalle. Ricciardo ottaa varikolta alle kovat renkaat.  

8. kierros: Gasly tulee viidenneltä sijalta varikolle ja ottaa alle kovat renkaat. Gasly putoaa 13. sijalle. Myös Räikkösen piti tulla varikolle jarrujen ylikuumentumisen takia (jarruissa roskia), alle kovat renkaat. 

7. kierros: Kovilla renkailla startannut Verstappen ohittaa Norrisin ja nousee kahdeksanneksi. Ero Bottakseen noin 1,4 sekuntia. 

6. kierros: Sainzin piti pysähtyä 4. kierroksella, koska jarrut ylikuumenivat roskien takia. Tiimin mukaan homma nyt ok. 

4. kierros: Vettel tehnyt kaksi sekuntia eroa Hamiltoniin. Ricciardo ja Gasly eivät pysty uhkaamaan edellä ajavia pehmeillä renkailla. Sainz tulee varikolle ja ottaa pehmeät kumit alle. 

Startti: Kärjen ainoa muutos on se, että Bottas putoaa seitsemänneksi Hülkenbergin taakse. Leclerc haastoi hieman Hamiltonia, muttei onnistunut ohituksessa. Muuten rauhallinen startti.

Klo 21.10: Kuljettajat lämmittelykierrokselle. Hamiltonilla hieman ongelmia liikkeelle lähdössä. Hän kommentoi ongelmista myös tallille tiimiradiossa. Saa nähdä miten käy.

Ennakointi:

Klo 21.05: Ilman lämpötila 28 astetta, radan pinnassa lukemat 51 astetta. Kovat olosuhteet varsinkin pehmeille renkaille, joiden on ennakoitu kestävän alle 10 kierrosta. 

Klo 21.00: Lämmittelykierroksen alkuun aikaa 10 minuuttia. 

Klo 20.48: Pirelli on tehnyt ennakointinsa rengasstrategioista. Nopeimpana strategiana se pitää lähtöä medium-setillä, jolla ajetaan 35-40 kierrosta ja sen jälkeen maaliin (yhteensä 70 kierrosta) kovalla setillä. Mercedekset ja ja Ferrarit voivat halutessaan käyttää tätä strategiaa. 

  

Klo 20.39: Bottas ennakoi C Morelle: "Sain nollattua eilisen päivän. Nyt pitää ajaa hallitulla riskillä. Uskon, että minulla on hyvät mahdollisuudet palkintopallille."  

Klo 20.38: Hamilton sanoi F1-sarjan haastattelussa, että parhaat mekaanikot korjasivat hänen moottorinsa hydrauliikkavuotoa. Kyseessä ei ole pikkujuttu: moottori pitää nostaa paikoiltaan, korjata ja laskea takaisin paikoilleen. 

Klo 20.27: Hamilton voi nousta Kanadan GP:n voittojen määrässä Michael Schumacherin ennätyksen (7) rinnalle. Muista nykykuskeista ainoastaan Vettelillä on Kanadasta useampi kuin yksi voitto (2). 

Klo 20.19: Mika Salo: Kanadassa on paljon ohituspaikkoja, muun muassa ykkösmutka ja kaikkien suorien päät. Moottorille rata on armoton: ajetaan paljon kaasu pohjassa, ja kovien jarrutuksien jälkeen aina kaasu pohjaan. 

Klo 20.16: Mercedes löysi hydrauliikkavuodon Hamiltonin autosta aika-ajon jälkeen. Lisää aiheesta tässä linkissä

Klo 20.13: Bottas on ajanut neljä kertaa peräkkäin Kanadassa palkintopallille, kerran niistä seitsemännestä lähtöruudusta. Nyt starttipaikka 6. ruudussa – jatkuisiko podiumputki?

Klo 20.09: C Moren studiossa keskusteltiin Leclercin alkukaudesta. Asiantuntija Mika Salo näkee, että Ferrarin-paikan luomat paineet ovat näkyneet Leclercin otteissa virheinä. Selostaja Niki Juusela pitää virheistä huolimatta monacolaisen tulevaisuutta valoisana. "Superjätkä", Juusela summaa. 

Klo 19.54: Ferrarin kuskihierarkia on puhuttanut paljon tällä kaudella. Nyt Charles Leclerckin on valmis tunnustamaan Sebastian Vettelin tallin ykköskuskiksi. Lisää aiheesta tästä linkistä.  

Klo 19.52: Mercedeksen urheilujohtaja Toto Wolff otti Bottaksen kuudennen sijan aika-ajossa raskaasti. Itävaltalaispomon ajatuksia voi lukea tästä linkistä

Klo 19.47: Aika-ajossa nähtiin myös valtava ulosajo, kun Haasin Kevin Magnussen romutti autonsa toisen osion loppuhetkillä (video alla). Magnussen oli aika-ajossa kymmenes, mutta starttaa kisaan varikon portilta. 

Katsomo-video ei ole saatavilla


Klo 19.45: Mitä mieltä Bottas ja Räikkönen olivat suorituksistaan aika-ajossa? Se selviää alla olevilta videoilta. 

1:53
Bottas: Ehkä lähdin turhan kovaa yrittämään.

0:41
Räikkönen: Eipä kauhean hyvin mennyt.

Klo 19.40: Tervetuloa seurantaan! Kisa starttaa klo 21.10 eli puolentoista tunnin päästä. Ennakoidaan sitä ennen F1-jännäriä muun muassa C Moren studiotiimin kommenteilla. 

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja