Valtteri Bottas skandaalimaisesti ulos, Lewis Hamiltonilta uskomaton nousu – näin dramaattinen Imolan F1-kisa eteni

3:55
Tästä puhutaan tänään. George Russellin ja Valtteri Bottaksen tunteet kuumenivat yhteentörmäyksen jälkeen. Minkälaisen tuomion teet?

F1-sarjan kauden toinen osakilpailu, Emilia-Romagnan GP ajettiin sunnuntaina Imolan radalla Italiassa. MTV Urheilu seurasi hektisen kisan tapahtumia hetki hetkeltä.

Liveseuranta:

Loppujärjestys:
1. Verstappen (2 pysähdystä)
2. Hamilton (4)
3. Norris (2)
4. Leclerc (2)
5. Sainz (2)
...
9. Räikkönen (3)
Bottas keskeytti.

Ruutulippu! Max Verstappen voittaa Emilia-Romagnan GP:n noustuaan kärkeen heti startissa. Lewis Hamilton tekee uskomattoman nousun toiseksi ennen Lando Norrista. Ferrarin Leclerc ja Sainz ovat tiimin kotikisassa neljäs ja viides. Kimi Räikkönen on maalissa yhdeksäs, mutta hänellä on niskassaan tuomaritutkinta uusintalähdön tapahtumista.

Kierros 63/63: Viimeinen kierros. Verstappen, Hamilton ja Norris tulevat palkintopallikolmikkona maaliin.

Kierros 61/63: Verstappen ja Hamilton takovat nyt peräjälkeen nopeimmat kierrokset. Tämän kamppailun vievä kuski muuten johtaa MM-sarjaa tämän kisan jälkeen lisäpinnan turvin, ellei joku muu vie nopeinta aikaa heiltä. Nyt se on Hamiltonin nimissä.

Kierros 60/63: Hamilton tulee armotta ohi. Näin se hoituu jälleen mestarilta.

Kierros 59/63: Norris kamppailee henkensä edestä Hamiltonin edellä.

Kierros 55/63: Verstappen ajaa kärjessä kisan nopeimman kierroksen. Hamilton nousee kolmanneksi ohi Leclercin. Kimi Räikkösen uusintalähdöstä on tehty tuomareille tutkintapyyntö, joka käsitellään kisan jälkeen.

Kierros 53/63: Norris ei ole tulossa varikolle. Nyt on vain selvittävä loppuun. Leclerc ja Hamilton taistelevat hänen kanssaan palkintopallipaikoista.

Kierros 51/63: Norrisin renkaat alkavat väpättää. Kohta on McLaren-kuskin tultava varikolle. Hän on 13 sekuntia Verstappenin perässä kakkosena, Leclerc aivan kiinni diffuusorissaan.

Kierros 50/63: Hamilton pääsee lopulta Sainzin ohi. Nyt välimatkaa Leclercin kolmostilaan on enää sekunti.

Kierros 49/63: Sainz puolustautuu nyt Hamiltonia vastaan. Espanjalaisen on nyt oltava tulppana, ettei Mercedes pääse Leclercin kolmannen sijan kimppuun.

Kierros 47/63: Räikkönen joutuu luovuttamaan kahdeksannen sijan Gaslylle.

Kierros 44/63: Lewis Hamilton jatkaa palkintopallijahtiaan. Nyt hän on jo Ricciardon edellä viides. Kärkiviisikosta vain Norris on pehmeillä renkailla ja joutuu jossain kohtaa tulemaan varikolle.

Kierros 39/63: Lewis Hamilton tekee nousuaan. Hän on nyt kuudes paineltuaan Strollin ohi.

Kierros 38/63: Sergio Perez spinnaa ulos Villeneuve-shikaanissa. Siinä meni meksikolaisen kisa.

1:04

Kierros 34/63: Max Verstappen spinnaa juuri ennen uusintalähtöä! Hän pystyy kuitenkin pitämään autonsa radalla ja painaa kärkeen. Leclerc taas nukkuu aivan täysin, ehkä juuri Verstappenin sekoilun takia, ja Norris tulee ohi toiseksi. Kärjessä Verstappenilla ja Leclercilla on keskikovat renkaat, Norrisilla ja Perezillä pehmeät. Kimi Räikkönen on yhdeksäs.

Klo 17.18: Rataa siivotaan edelleen romusta. Kisan on määrä jatkua kello 17.25. Tuomaristo tutkii Bottaksen ja Russellin tilanteen kisan jälkeen.

Kierros 33/63: Kisa keskeytetään punaisella lipulla. Hamilton pääsi jatkamaan. Lewis Hamiltonin virhe tapahtui ohittaessa hitaampia kierroksella.

Kierros 32/63: Valtteri Bottas ja George Russell kolaroivat toisensa ulos! Williams-kuski yrittää ohitusta, liukastuu valkoisella viivalla ja rysäyttää päin Bottasta. Williams-kuski syyttää suomalaista peittämisestä. Tämä kyllä liikkuu oikealle, mutta näyttää myös yrittävän välttää osumaa. "Mitä v****a hän teki?! Oikeasti! Minkä v***n takia?!", Russell höyrysi. Tunteet kuumenivat, kun Russell marssi autossaan istuneen Bottaksen luo. Brittikuski näyttää lyövän Bottaksen ohjaamon kylkeen, ja Bottas puolestaan nostaa jonkun sormistaan pystyyn...

Kuskit ovat kunnossa, mutta Bottas puhaltelee raskaasti tiimiradiossa.

3:55
Tästä puhutaan tänään. George Russellin ja Valtteri Bottaksen tunteet kuumenivat yhteentörmäyksen jälkeen. Minkälaisen tuomion teet?

Kierros 31/63: Lewis Hamilton tekee virheen ja ajaa soralle!

1:13

Kierros 31/63: Stroll tulee jälleen Bottaksen edelle.

Kierros 29/63: Mercedes ei halua antaa Red Bullille etua. Hamilton tulee myös varikolle, ja stoppi venyy neljään sekuntiin. Verstappen pitää kärkipaikkansa! Bottas tulee perässä sisään ja ottaa aika-ajossa käyttämänsä mediumsetin, koska uusia hänellä ei ollut enää jäljellä. Se on tässä tilanteessa itse asiassa parempi, sillä rikottu pinta on kostealla radalla parempi. Hän pääsee vihdoin Strollin ohi kahdeksanneksi.

Kierros 28/63: Verstappen tulee kärjestä varikolle. Hollantilainen kyseenalaistaa aikaisen sisääntulon. Stoppi on kuitenkin hyvä. Hän tulee radalle keskikovilla renkailla sijalle 3. Myös Sainz ja Ricciardo hakevat mediumit.

Kierros 26/63: Norris oli tosiaan Ricciardoa nopeampi. On nyt jo kymmenen sekuntia tallikaveriaan edellä. Myös Sainz tulee Ricciardon ohi kuudenneksi.

Kierros 24/63: Nyt odotellaan, että kuka räpäyttää ensimmäisenä ja tulee hakemaan kuivan kelin renkaat. Verstappen johtaa Hamiltonia 3,5 sekunnilla.

Kierros 23/63: Bottas hakee ohituspaikkaa Strollista. Vaikeaa on. Räikkönen on 1,8 sekuntia Russellin takana edelleen 11:s.

Kierros 22/63: Sebastian Vettel tulee ensimmäisenä hakemaan kuivan kelin renkaat. Samalla Aston Martin -kuskille lyödään viiden sekunnin aikarangaistus, koska hänen renkaansa eivät olleen jarruremontin takia kiinnitettyinä viisi minuuttia ennen kisaa.

Kierros 21/63: Perez ajaa kisan nopeimman kierroksen. Meksikolainen tekee nyt tilaa rangaistukselleen. Norris on jäänyt nyt 14 sekuntia.

Kierros 19/63: Nikita Mazepin on muuten pudonnut kisan viimeiseksi, vaikka hänen tallikaverinsa Mick Schumacher hajotti keulansa turva-auton aikana. Hän on jäänyt toisesta Haasista jo 40 sekuntia!

Kierros 18/63: Norris pääsee Ricciardon ohi ja aloittaa Perezin takaa-ajon 12,5 sekunnin päästä.

Kierros 17/63: McLaren pyytää Ricciardoa päästämään Norrisin edelleen. Talli haluaa testata, löytyykö tältä parempaa vauhtia.

Kierros 16/63: Verstappen johtaa Hamiltonia nyt 4,8 sekunnilla. Leclerc on jäänyt jo yli 18 sekuntia. Perez on monacolaisesta 10 sekunnin päässä, muttei ole vielä suorittanut rangaistustaan. Ricciardo on puolestaan jäänyt Perezistä 12 sekuntia, ja oma tallikaveri Lando Norris ahdistaa takana. Näillä eroilla Perez pääsee rangaistuksensa jälkeen vielä Ricciardon edelle.

Kierros 14/63: Sadekelin renkailla startannut Gasly ei pärjää kilpailussa. Ohi tulevat Bottas, Russell, Räikkönen, Giovinazzi ja tallikaveri Tsunoda. Bottas nyt 9:s, Räikkönen 11:s. Muut sadekelin kumeilla starttaajat ovatkin jo käyneet varikolla vaihtamassa renkaat.

Kierros 12/63: Sergio Perezille kymmenen sekunnin rangaistus ohittamisesta turva-auton aikana. Tämä tapahtui tilanteessa, jossa Perez liukasteli ensin radalta ulos. Hän paineli tämän jälkeen McLarenin Daniel Ricciardon ohi.

0:25

Kierros 9/63: Bottas ei pääse ohi Gaslysta ja Strollista. Mercedes-kuski on edelleen 10:s. Kimi Räikkönen on George Russellin takana 11:s.

Kierros 8/63: Bottaksen edellä käydään kovaa taistelua sijoituksista Gaslyn, Norrisin ja Sainzin välillä. Suomalainen edelleen 10:s.

Kierros 7/63: Kisa pääsee jatkumaan. Verstappen pitää kiihdytyksessä kärkipaikkansa ennen Hamiltonia. Nyt vältytään osumilta. Leclerc pääsee haastamaan Hamiltonin kakkossijasta, muttei aivan pääse ohi.

Kierros 5/63: Valtteri Bottas putosi ennen turva-auton tuloa kymmenenneksi. Kimi Räikkönen on nyt 12:s. Charles Leclerc nousi kolmanneksi Sergio Perezin ajauduttua leveäksi.

Kierros 4/63: Mick Schumacher lämmittää renkaitaan ja keikauttaa autonsa seinään. Koko keula hajalla. Paha virhe tulokaskuskille.

0:33

Kierros 3/63: Hidastuskuvat näyttävät, että Hamiltonin etusiiven päätylevystä irtoaa pala kontaktissa Verstappenia vastaan. Mercedes-kuski sanoo tiimiradiossa, että hänet ajatettiin ulos ykkösmutkassa. Verstappen tuli kyllä varsin leveällä linjalla mutkaan. Latifin tilannetta edelsi pyörähdys radalla. Siitä kanadalainen palasi radalle eikä ilmeisesti nähnyt Mazepinia. Tämän eturenkaat päätyvät Latifin pyörien väliin, ja siitä Williamsi sinkoutuu seinään.

2:33
Startin tapahtumat uusintakuvissa.

Kierros 2/63: Williamsin Nicholas Latifi ajaa rajusti seinään. Hän osui yhteen Haas-kuski Nikita Mazepinin kanssa. Turva-auto tulee radalle.

Startti: Max Verstappen ottaa kolmosruudusta loistavan lähdön ja painaa kärkeen. Hollantilainen osuu ohittaessa yhteen Lewis Hamiltonin kanssa! Palaset lentelevät joko Red Bullin perästä tai Mercedeksen etusiivestä.

2:32
Imolan F1-kisan startti oli hurja taistelu Lewis Hamiltonin ja Max Verstappenin välillä.

Klo 16.01: Charles Leclerc pyörähtää radalla! Hän ei kuitenkaan ajaudu soralle ja pääsee jatkamaan matkaa starttiruudukkoon.

Klo 16.00: Kisarenkaat on nyt vahvistettu. AlphaTaurin Pierre Gaslylla, Alpinen Esteban Oconilla sekä Haasin Mick Schumacherilla ja Nikita Mazepinilla on täyden sadekelin renkaat, kaikilla muilla välikelin kumit. Autot nostavat kunnon vesipatsaan lähtiessään järjestäytymiskierrokselle kohti lähtöruudukkoa.

Klo 15.58: Sebastian Vettelin jarruja ei ehditty korjata ajallaan, joten hän lähtee matkaan varikolta.

Klo 15.49: Sateen riski kisaan on F1-sarjan sääpalvelun mukaan 80 prosenttia. Tutkakuvat kuitenkin näyttävät, että sade alue olisi nyt kulkemassa radan eteläpuolelta ohi.

Klo 15.35: Lance Strollin takajarrut ovat täysin palaneet. Aston Martinin jäähdytysratkaisu on nyt mennyt pieleen pahemman kerran. Mekaanikot korjaavat ongelmaa varikkosuoralla.

Klo 15.32: Valtteri Bottaksen takarenkaassa on havaittu reikä. Nämä renkaat eivät toki ole vielä starttirenkaat, mutta ikävää lisämurhetta tulee tästäkin.

Klo 15.24: Fernando Alonso käy soralla ja kolahtaa kevyesti mainoskylttiinkin, mutta pääsee jatkamaan matkaa. Hänelläkin on alla välikelin renkaat.

0:30

Klo 15.22: Mick Schumacher lähtee ensimmäisenä varikolta radalle. Välikelin renkaat eivät näytä riittävän, sillä saksalainen käy useamman kerran leveänä. Jotkut osat radasta ovat taas lähes kuivia.

Klo 15.08: Tihkusateen jälkeen taivas näyttää repeävän Imolan yllä. Tutkakuvat kertovat, että sateen riski on nyt melko korkea. Asfaltti on myös erittäin viileä, jolloin se kuivuu hitaasti, vaikka sade loppuisikin.

Klo 15.00: Hyvää iltapäivää! F1-kauden toinen osakilpailu starttaa tunnin kuluttua Italian Imolan radalla. Kisaan valmistautuessa kannattaa käydä lukemassa ennakkotunnelmia esimerkiksi näistä jutuista:

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja