Jyri Lavikainen: Putinilla kaksi ongelmaa, joita Prigozhinin kuolema ei ratkaise

Oliko Wagner-koneen putoaminen Putinin kosto? Studiossa tutkija Jyri Lavikainen 7:27
Oliko Wagner-koneen putoaminen Putinin kosto? Viiden jälkeen-ohjelman studiossa tutkija Jyri Lavikainen.

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Jyri Lavikainen kertoi torstain Viiden jälkeen -ohjelmassa, että Venäjältä on tullut päivän aikana eri lähteistä tietoa siitä, että Prigozhin todella olisi ollut turmakoneessa. 

Lavikainen näkee, että Putinilla on kaksi perusongelmaa, joita Prigozhinin mahdollinen kuolema ei ratkaise. 

– Ensimmäinen on se, että äärioikealla, jota Venäjän yhteiskunnassa Prigozhinkin edusti, tyytymättömyys ei katoa. He menettivät esitaistelijansa ja sinne ehkä jää kytemään vihaa pinnan alle. 

– Toinen on se, että Prigozhinin kapina osoitti, että Putinin valtakautensa aikana onnistuneesti rakentama Venäjän poliittinen järjestelmä ei kyennyt oma-aloitteisesti toimimaan kapinaa vastaan.  

Lavikainen kertoo, että kaikki odottivat käskyjä Putinilta itseltään. 

– Tämä on hyvin iso ongelma, jos sieltä tulee jokin toinen kapinahanke tulevaisuudessa, Lavikainen lisää. 

– Voi sanoa, että jokainen hetki, kun Prigozhin henkeä veti, oli muistutus siitä, että Putin on heikko. Nyt se ongelma on ratkaistu ainakin, Lavikainen sanoo. 

Paras haaste Venäjälle oli kapina

Lavikaisen mukaan paras mahdollinen haaste Venäjää vastaan oli kapina itse. Wagner-joukoissa arvioidaan olevan noin 20 000 jäsentä. 

– Putin itse loi Wagnerin ja Prigozhinin edistämään Venäjän etuja maailmassa. Nyt tämä työkalu pääsi riistäytymään käsistä ja siitä tulikin lopulta ongelma hänelle. 

Tämä kielii Lavikaisen mukaan siitä, että Venäjällä ei ole tehty oikeita päätöksiä. 

Lentoturmasta kaksi vaihtoehtoista teoriaa

Lavikaisen mukaan tapahtumista on kaksi vaihtoehtoista teoriaa, joita on nostettu esille.

– Ensimmäinen on, että ilmatorjuntaohjus pudotti koneen. Se lienee mahdollista sellaisilla järjestelmillä, joita venäläisillä on käytössä. 

– Toinen teoria on, että se oli jonkinlaisen sabotaasin työ ja siihenkin Venäjän turvallisuudesta vastaavalla palvelulla SFB:llä on välineet olemassa. Myös osaaminen ja mandaatti löytyvät tällaisten operaatioiden toteuttamiseen, Lavikainen sanoi. 

Lavikaisen mukaan Venäjällä tuskin lähdetään viemään eteenpäin tutkintalinjaa, jonka mukaan Putin olisi tapahtumien takana. 

– Eiköhän kaikki Venäjällä ymmärrä asian niin, että petturi on saanut palkkansa, kuten voi odottaakin Prigozhinin juhannuskapinan jälkeen, Lavikainen sanoi. 

Lavikainen kertoo, että Venäjällä on tähän asti kerrottu vaikka minkälaisia teorioita lentoturmasta, lähtien siitä, että linnut ovat osuneet koneen moottoriin. 

– Julkisesti on jätetty mainitsematta teoria siitä, että Putin olisi lentoturman takana. Siitä voimme päätellä, että he eivät julkisuudessa edes pohdi asiaa.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Mitä lentodata kertoo? Ilmailuasiantuntija katsasti Prigozhinin koneen taustat 4:27
Hämärä matkustajalista: Perttu Karivalo kertoo yläpuolella löytyvällä videolla erikoisesta yksityiskohdasta, jonka hän laittoi merkille.

Miksi Wagnerin johtohahmot matkustivat samassa koneessa?

– Yksi mahdollinen syy on se, että he ovat ajatelleet niin, että jos Putin haluaisi heidät päiviltä, onnistuisi se missä tahansa. 

Lavikainen kertoo myös, että Prigozin oli kesän aikana puhunut kuolemastaan erilaisilla kiertoilmaisuilla. 

– Kyllä hän varmaan itse ymmärsi, mitä on tulossa, Lavikainen arvelee. 

Miksi Wagner-johto matkusti samassa koneessa? 1:42
Miksi Wagner-johto matkusti samassa koneessa? Aiheesta keskustelivat Ulkopoliittisen instituutin tutkijatohtori Kristiina Silvan ja MTV Uutisten Maailma & Kotimaa -toimituksen päällikkö Mirja Kivimäki.

 

Lue myös:

    Uusimmat