MTV:n kirjeenvaihtaja Brysselistä: Unkari käynyt kovaa kauppaa pakotepaketista

MTV:n kirjeenvaihtaja Brysselistä: Unkari käynyt kovaa kauppaa pakotepaketista 2:14
Katso videolta Heikki Piuholan raportti Brysselistä!

EU-maat ovat yrittäneet tänään Brysselin huippukokouksessa sopia kuudennen, Venäjän vastaisen pakotepaketin sisällöstä.

Paketin ytimessä on venäläisen öljyn tuontitielto, johon kuitenkin Unkari, Slovakia ja Tsekki haluaisivat poikkeuksen.

Erityisen tiukasti öljyntuontikieltoa kritisoi Unkari. Unkarin pääministeri Viktor Orban totesi kokoukseen saapuessaan, että sopu ei ole valmis.

Orban sanoi Unkarin olevan erittäin hankalassa asemassa ja sysäsi vastuuta sovun mahdollisesta karkaamisesta komission harteille. Orbanin mukaan Unkarin energiaturvallisuutta koskeviin kysymyksiin ei ole riittävällä tavalla vastattu.

MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Heikki Piuhola kertoo Brysselistä, että Unkari on käynyt kovaa kauppaa EU:n kanssa kuukauden ajan suostumuksestaan pakotepakettiin.

– Tällä hetkellä on käynnissä ehkä viimeinen vääntö. Unkari haluaa jotakin takeita siitä, että jos öljy tyrehtyisi Venäjältä tulevasta putkesta, niin miten EU siinä tilanteessa vielä Unkaria auttaisi.

Piuholan mukaan huippukokouksessa on kuitenkin vahva usko siihen, että Unkari suostuu yhteiseen pakotepakettiin.

– Taustalla on ehkä ollut tyytymättömyys EU:n komission toimintaa kohtaan ja tietysti etenkin se, että Unkarilla on tukirahoja yhä edelleen jäädytetty oikeusvaltio-ongelmien takia.

Piuhola kertoo, että öljyn saaminen mukaan pakotepakettiin on erittäin tärkeää.

– Sillä on erittäin suuri merkitys Venäjälle. Sitä kautta tulee valtavat määrät tuloja, joilla Venäjä pystyy sotaa jatkamaan.

Lue myös:

    Uusimmat