Moni uskoo moottoriteillä vallitsevaan "haamurajoitukseen" – muista, ettei tällaista sääntöä ole olemassakaan

Selviäisitkö tästä naantalilaisesta nopeusrajoitushaasteesta? 1:04
Selviäisitkö tästä naantalilaisesta nopeusrajoitushaasteesta?

Nopeusrajoitus tarkoittaa vain ja ainoastaan suurinta sallittua nopeutta. Ei suositusnopeutta, eikä varsinkaan vähimmäisnopeutta. Liikenneturva muistuttaa, ettei moottoriteillä vallitse minkäänlaisia haamurajoituksia, joita ei saisi alittaa.

Turvallisen nopeuden valintaan vaikuttaa nopeusrajoituksen ohella moni muukin asia. Sellaisia ovat esimerkiksi tien kunto, ajokeli, näkyvyys sekä liikenneolosuhteet.

Nopeus on pidettävä huonoissakin olosuhteissa sellaisena, että ajoneuvon hallinta ja pysäyttäminen onnistuvat turvallisesti.

Nämä seikat pätevät myös moottoritiellä, jossa saa ajaa kovempaa kuin muilla teillä. Turvallinen ajonopeus saattaa olla moottoritielläkin tilanteesta riippuen huomattavasti alle rajoituksen.

Moottoriteillä ei ole haamurajoituksia

Liikenneturvan syksyllä 2019 toteuttamassa kyselyssä lähes joka kolmas (31 %) autoilija oli siinä uskossa, että moottoritiellä ei liikenteen sujuvuuden takia saisi ajaa alle 80 kilometrin tuntinopeudella. Tämä ei Liikenneturvan mukaan pidä paikkaansa.

– Jos tilanne sitä vaatii, on nopeutta alennettava roimastikin – myös moottoritiellä. Liikenteen sujuvuudesta ei tarvitse erikseen huolehtia, kunhan kuljettajat ottavat olosuhteet huomioon ja ajavat ennakoiden, huomauttaa Liikenneturvan koulutusohjaaja Elias Ruutti.

Lähde: Liikenneturva

Artikkeli on julkaistu alun perin keväällä 2020.

Lue myös:

    Uusimmat