Moni teini saa jopa 237 ilmoitusta puhelimiinsa joka päivä, kertoo yhdysvaltalaisraportti: "Häiriötekijä elämässä"

Haaste - onnistuuko päivä ilman kännykkää? 7:58
KATSO MYÖS: Pystytkö olemaan päivän ilman älypuhelinta? Haaste voi paljastaa yleisen ongelman.

Teini-ikäiset saavat älypuhelimiinsa yli 200 ilmoitusta joka päivä. Puhelinta myös tarkistetaan jopa satoja kertoja päivässä, raportti paljastaa.

Teini-ikäiset saavat älypuhelimiinsa jopa 237 ilmoitusta joka päivä, kertoo CNN. Tutkimusta tehneen Jenny Radeskyn mukaan älypuhelimet vaikuttavatkin toisinaan olevan vain "häiriötekijä nuorten elämässä".

Määrä laskettiin amerikkalaisen, voittoa tavoittelemattoman mediaopetusjärjestö Common Sense Median raporttia varten. Laskennassa oli mukana noin 200 Android-puhelinta käyttävää 11–17-vuotiasta. Tiedot kerättiin muun muassa puhelimen ohjelmiston avulla. 

237 ilmoitusta joka päivä

Yli puolet osanottajista sai joka päivä puhelimeensa 237 ilmoitusta tai enemmän. Neljäsosa notifikaatioista pingahti puhelimiin koulutuntien aikana. Viisi prosenttia ilmoituksista saapui yöaikaan.

Tutkijoiden mukaan puhelinten ja sovellusten pitäisikin tehokkaammin rajoittaa tarpeettomia ilmoituksia aikoina, jolloin nuoria ei tule häiritä. Myös aikuisilla olisi petrattavaa: esimerkiksi kouluissa puhelinsäännöt vaihtelivat koulujen ja toisinaan jopa opettajien kesken.

Osa näpräsi puhelinta koulussa kuusi tuntia

Puhelinta käytettiin päivässä keskimäärin 4,5 tuntia. Käyttö jakautui voimakkaasti: osa nuorista selasi puhelinta vain minuutteja, osa jopa 16 tunnin ajan päivittäin.

Suuri osa koehenkilöistä käytti puhelintaan koulutuntien aikana keskimäärin 43 minuutin ajan; osa näpräsi puhelinta koulussa jopa kuusi tuntia. Yli kaksi kolmasosaa osanottajista kertoi, että puhelinta on vaikeaa lakata käyttämästä "joskus" tai "usein".

– Teen työtä teinien ja nuorten aikuisten kanssa noin 40 tuntia viikossa, ja tämä tutkimus pitää sataprosenttisesti paikkansa, Chicagossa toimiva psykologi John Duffy kommentoi CNN:lle

– Jopa terapiatapaamisen aikana teinit saavat ilmoituksia uskomattomalla vauhdilla, joskus tusinoittain per tapaamiskerta. 

Duffy ei ollut mukana tutkimuksessa. Miehen mukaan aikuisilla on nuoria useammin tapana panna ilmoitukset pois päältä tai myös sammuttaa puhelin tärkeän tapaamisen ajaksi.

– Impulssi saa nuoren katsomaan jokaista ilmoitusta. Lopputuloksena heidän huomionsa on hajallaan.

Nuoren puhelin saattaa olla päällä koko yön

Raportin mukaan puhelin onkin monen teinin luottoystävä, joka myös kannustaa jatkuvaan vuorovaikutukseen. Osa nuorista tarkisti puhelintaan käsittämättömät 498 kertaa joka päivä. Keskimääräisesti tsekkauksia oli 51; yli 13-vuotiaat katsoivat puhelinta todennäköisesti noin sata kertaa päivässä.

Osanottajat käyttivät esimerkiksi TikTokia keskimääräisenä päivänä lähes kaksi tuntia, ja nuorten oli vaikeaa jättää tämän tyyliset stimuloivat sovellukset huomiotta. 

Joidenkin puhelin oli päällä koko yön, sillä käyttäjät saattoivat kuunnella YouTubea rentoutuakseen. Monille puhelin olikin taustahälyn tuoja, eikä sen käyttö siis aina ollut aktiivista selailua, vaan esimerkiksi musiikin kuuntelua.

– Koen, että voisimme kaikki paljon paremmin, jos olisimme puhelimella vähemmän. Kun hukkasin omani, olin viikon ilman puhelinta, ja se viikko oli uskomaton. Kun puhelinta ei ole, paino putoaa harteilta. Se ikään kuin vapauttaa, nimettömänä haastateltu nuori kommentoi tiedotteessa.

Osa nuorista kykeni rajaamaan puhelimen käyttöä esimerkiksi älä häiritse -tilan avulla; jotkut veivät puhelimen eri huoneeseen yöksi. John Duffy kehottaa sekä lapsia että vanhempia panemaan ilmoitukset pois päältä, ja katsomaan niitä vain muutamia kertoja päivässä.

– Teinille tämä tarkoittaisi neljää, viittä kertaa. Jos tahti on harvempi, nuori saattaa ahdistua ja uskoa jonkin itselleen tärkeän menevän häneltä ohi.

Katso myös: Lapset kasvavat luuri kädessä – pitääkö olla huolissaan?

Lapset kasvavat luuri kädessä - pitääkö olla huolissaan? 8:50
Onko puhelimeen tottuminen lapsesta asti huolestuttavaa?

Lähteet: CNN, Common Sense Media

Lue myös:

    Uusimmat