Toimittaja vaihtoi älypuhelimensa "tyhmään kännykkään" – lopputulos yllätti

Houkuttaako puhelimen käyttö lapsia koulupäivän aikana 1:50
KATSO MYÖS VIDEO: Houkuttaako puhelimen käyttö lapsia koulupäivän aikana? Viiden jälkeen selvitti asian.

The New York Timesin toimittaja kyllästyi aikasyöppöön älypuhelimeensa ja osti halvan simpukkapuhelimen. Kuherruskuukauden jälkeen alkoivat kuitenkin vaikeudet.

The New York Timesin Liana Satenstein muistaa edelleen hetken, jolloin alkoi vakavissaan harkita älypuhelimensa vaihtamista vanhanaikaiseen simpukkapuhelimeen.

– Katsoin kahdelta aamuyöllä TikTokin livestreamia, jossa joku sheivasi rypälettä. Se oli uusi pohjakosketus, Satenstein kuvailee artikkelissaan.

Kertoo puhelinongelmastaan: "Saatoin herätä keskellä yötä ja tarkistaa puhelimeni..."

Toimittajana pitkään työskennellyt Satenstein oli tottunut selaamaan somepalveluita tuntikausien ajan. Puhelimen liikakäyttö aiheutti jo ongelmia arjessa.

– En saanut unta. Saatoin herätä keskellä yötä ja tarkistaa puhelimeni, kuin olisin äiti vastasyntyneen vauvansa kanssa. Ja minkä takia? 

Satenstein oli uupunut. Hänen ryhtinsä oli laskeutunut suoraselkäisestä kyttyräniskaiseksi, ja kaikki aika tuntui valuvan puhelimen syöveriin.

Sitten Satenstein meni työskentelemään vanhempiensa luo vanhaan kotitaloonsa.

Koki "herätyksen" ja päätyi ostamaan 50 dollarin halvan puhelimen

Vanhempiensa luona Satenstein roikkui puhelimella työpäivänsä, kuten yleensäkin. Päivän päätteeksi hän kuitenkin heivasi iPhonen sivuun ja lähti äitinsä kanssa McDonald'siin. 

Kun kaksikko oli lähdössä ajamaan takaisin kotiin, Satenstein huomasi ulkosalla peuran. 

– Kaikkina niinä vuosina, kun itse asuin kotikaupungissani, en koskaan ollut nähnyt siellä peuraa. Miksen? Olivatko ne aina olleet siellä samalla, kun oma pääni oli kumartunut niin syvälle näytön puoleen, etten koskaan ollut huomannut?

Satenstein katseli peuralaumaa äitinsä kanssa kymmenen minuutin ajan. Yhtäkkiä hän saattoi kuulla itsensä huutamassa omille lapsilleen "pankaa nyt ne puhelimet pois ja katsokaa ympärillenne!"

– Koin kuin uskonnollisen heräämisen. Käskin äitini ajaa suoraan kauppaan. Siellä pyysin elektroniikkaosaston myyjää näyttämään simpukkapuhelimia – tai siis "sitä puhelinta, jota vanhat ihmiset käyttävät".

Puhelimia oli tarjolla yksi – ja nyt puhutaan vanhanaikaisesta simpukasta, ei suinkaan uudesta taittuvanäyttöisestä laitteesta! Satenstein kuitenkin oli päätöksensä tehnyt. Hän löi viisikymppisen tiskiin ja jätti nettiliittymän aktivoimatta. Ainoaksi huvitukseksi muodostui suomalaisillekin tuttu matopeli, joka puhelimessa oli.

– Tein itseni kanssa diilin. Tarvitsisin älypuhelinta töihin, mutta käyttäisin simpukkaani muuten ja viikonloppuisin, Satenstein kuvaa.

Jenkkinuoret vaihtavat jo simpukoihin

Uutisoimme jo 2019 Elenasta, joka hylkäsi älypuhelimensa ensin kokeeksi ja sitten kokonaan. Ilmiö on sittemmin vain kasvattanut suosiotaan.

CNN uutisoi tammikuussa 2023, että nuorempi sukupolvi on aloittanut joukkopaluun "tyhmien kännyköiden" pariin. Monien toiveena on olla enemmän läsnä puhelimella vietetyn ajan sijaan. Wall Street Journal tarttui trendi-ilmiöön toukokuussa 2023; TikTokissa siitä leviää lukuisia videoita.

Käyttäjä esittelee ostamaansa puhelinta. Jos julkaisu ei näy, katso se täällä

Käyttäjän mukaan simpukassa on esimerkiksi radio, kalenteri, kello ja siihen voi kiinnittää kuulokkeet. Jos julkaisu ei näy, katso se täällä

Sammy Palazzolo kertoo retropuhelimestaan TikTokissa. Jos julkaisu ei näy, katso se täällä

Yliopistossa opiskeleva Sammy Palazzolo, 18, kertoi CNN:lle käyttävänsä älypuhelimia ystäviensä kanssa esimerkiksi illanviettoon valmistautuessaan. Ulos lähtiessään kaikki jättävät älylaitteet kotiin.

– Juhlissa ihmiset sanovat "jestas, onko tuo simpukkapuhelin?" Saamme puhua uusien ihmisten kanssa, tavata heitä, kaikki rakastavat sitä, Palazzolo kuvasi tuolloin.

– Se [puhelin] poistaa kaikki huonot asiat opiskelusta ja tuo tilalle kaikki puhelimen hyvät ominaisuudet, eli yhteyden ihmisten kanssa sekä kuvien ja videoiden ottamisen..

Puhelimen vaihto toi onnen, mutta vain hetkeksi

Satensteinilläkin kaikki sujui aluksi upeasti: ensimmäisen simpukkapuhelinviikkonsa aikana hän luki kokonaisen kirjan.

– Sellaista ei ollut tapahtunut sen jälkeen, kun entisessä työpaikassani minun oli pakko lukea julkkiksen elämäkerta.

Pian kuherruskuukausi tuli päätökseensä: eräänä iltana Satensteinin liittymään kuuluva tekstiviestisaldo tulikin täyteen. 

– Muistatko nuo saldot? Tällaista tapahtuu, kun et enää voi kirjoitella sonetteja iMessageen. Sinun pitää myös soittaa ja sanallisesti kuvailla se meemi, jonka yrität lähettää, koska puhelimeni ei harrasta kuvia.

"Suurimman osan aikaa vihaan simpukkapuhelimeni epäkätevyyttä"

Nykyisin Satensteinilla on Manhattanin kartta, sillä ilman sitä hän eksyisi kotikulmilleen New Yorkiin. Musiikkinsa hän kuuntelee kannettavasta soittimesta. 

– Suurimman osan aikaa vihaan simpukkapuhelimeni epäkätevyyttä. Se on hankala. Se on tehnyt minusta hölmön, jolla on kassi täynnä jälkeenjäänyttä tekniikkaa.

Vihan hetkinään Satenstein kuitenkin muistaa, miten vihasi älypuhelinriippuvuuttaan, someniskan kyttyrästä puhumattakaan. Hänen äitinsä jaksaa muistuttaa peurojen näkemisen ihanuudesta sekä siitä, että älykäs puhelin vie Satensteinin huomiokyvyn pois pienistä asioista.

Liana Satenstein simpukkansa kanssa. Jos julkaisu ei näy, katso se täällä

Satensteinin mukaan CD-soittimen kanniskeleminen ja reittiohjeiden kysyminenkään eivät tosin ole omiaan lisäämään nautintoa.

– Eikö äitini ymmärrä, ettei Manhattanilla ole peuroja? Kerron hänelle tämän simpukkapuhelin korvallani, en multitaskaten ja näpytellen, kuten tekisin iPhonella, Satenstein kuvaa.

– Tunnen kehoni nojautuvan mikrofonia vasten – tai ehkä se johtuu vain CD-soittimeni painosta – ja tunnen olevani epätavallisen läheinen äitini kanssa.

Instagramissa Satenstein kehotti kaikkia hankkimaan simpukkapuhelimen. Hän kertoo puhelinaddiktionsa olleen "hirvittävä".

– Tuhlasin elämäni ruudun kautta. Uuvutin itseni fyysisesti, hän kirjoittaa.

– Käytän edelleen iPhoneani, mutta eniten käytän simpukkapuhelinta, kun olen menossa. Ja sanon... hanki sellainen!

Katso myös: Paljonko aikaa puhelimella kuluu päivittäin? Toimittajat paljastivat numeronsa:

Puhelimesi laskee, paljonko aikaa tuhlaat somessa – Näin paljon MTV Uutisten toimittajat viettävät aikaa Instagramissa päivittäin 3:14
Näin paljon MTV Uutisten toimittajat viettävät aikaa Instagramissa päivittäin

Lue myös:

    Uusimmat