"Huolestuttavia löydöksiä" lasten puhelimissa: Jo 3-vuotiaat käyttävät väkivaltaisia sovelluksia – osa selaa puhelintaan salaa keskellä yötä

Helppoja leikkejä lapsille ilman älylaitteita 5:44
Eikö takapenkki hiljene kesälomamatkalla? Miten viihdyttää lapsia ilman ruutuja? Tässä helppoja leikkejä lapsille ilman älylaitteita!

Jopa 3-vuotiaat lapset käyttävät puhelintaan salaa öisin. Kokeessa lasten puhelimista löytyi myös väkivaltaisia pelejä.

Kun lapsesi saa selata puhelinta, mitä hän sieltä katselee? Lapsia havainnoineen selvityksen mukaan moni pienokainen saa käsiinsä paljon vanhemmille, jopa aikuisille tarkoitettua sisältöä, kertoo CNN.

Tutkimus aiheesta julkaistiin Pediatrics-lehdessä. Tutkijat havainnoivat 350 lapsen ruutuaikaa yhdeksän kuukauden ajan vuosina 2018–2019. Lapset olivat iältään 3–5-vuotiaita. 35 prosentilla lapsista oli jo oma älylaite.

"Huolestuttavia löydöksiä" lasten puhelimissa

Tutkijoiden mukaan lasten puhelimista löytyi useita sovelluksia, joissa oli aikuisille soveltuvaa sisältä.

– Se oli tutkimuksen huolestuttavimpia löydöksiä, kertoo tutkimusta johtanut Jenny Radesky.

Lasten puhelimista löytyi 85 erilaista sovellusta. Näiden joukossa oli esimerkiksi kauhupeli, jossa pelottava isoäiti yrittää tappaa pelaajan, sotaa kuvaava tappamispeli sekä suosittu peli Fortnite, jossa pelaajalla on vastassaan esimerkiksi zombeja. 

Fortniten ikäraja on 12 vuotta. Maailmalta on raportoitu, että se koukuttaa lapsia jopa niin pahasti, että he tarvitsevat ammattiapua riippuvuuden hoitoon. Joidenkin raporttien mukaan lapset ovat jopa saattaneet käyttäytyä väkivaltaisesti.

– Emme haastatelleet vanhempia lasten laitteiden asetuksista, mutta arvasimme, ettei lapsilla ollut tarvetta vanhemman luvalle ladata uusia sovelluksia, Radesky sanoo.

– Lasten on helppo navigoida sovelluskaupoissa, tai lapsi on voinut saada väkivaltaisen sovelluksen mainoksesta, joita tavallisesti ilmestyy ruudulle pelaamisen aikana.

Osa lapsista käytti laitteitaan keskellä yötä

Tutkimuksessa ei luotettu vanhemman arvioon ruutuajasta; lasten Android-puhelimenkäyttöä valvoi sovellus, iOs-laitteita seurattiin vanhempien ottamien, akunkestosta kertovien kuvakaappausten avulla.

Vanhemmista 28 prosenttia kykeni arvioimaan lapsen ruutuajan keston oikein. 37 prosenttia aliarvioi sen.

– Toinen kiinnostava löydös oli se, että YouTube dominoi todella monen 3–4-vuotiaan katselutapoja, Radesky sanoo.

YouTube ja YouTube Kids olivat lasten käytetyimpiä sovelluksia. 

– Löysimme myös muutamia oman laitteen omaavia lapsia, jotka käyttivät laitteitaan keskellä yötä, aamukolmeen tai -neljään asti, yleensä YouTubessa.

Lapsen ei kuitenkaan pitäisi sukeltaa YouTuben maailmaan yksinään. Esimerkiksi vuonna 2017 BBC uutisoi, että YouTubessa on tuhansittain lapsille sopimattomia versioita tutuista lasten piirretyistä. YouTube Kids -palvelusta on myös aiemmin löydetty videoita, joissa esimerkiksi ihannoidaan itsemurhaa ja väkivaltaa.

Lapsen ei tarvitse osata lukea sovelluksia hakeakseen

Suosituimpia sovelluksia YouTuben jälkeen olivat nettiselain, kamera ja kuvagalleria sekä videopalvelut, kuten Netflix. Radeskyn mukaan lapsen ei tarvitse osata lukea tai kirjoittaa sovelluksia availlakseen.

– He käyttävät mikrofonia. Näen lasten tekevän tätä jatkuvasti klinikallani, Radesky sanoo.

Lapsi voisi helposti pyytää laitteelta esimerkiksi "hei Google, hae Grand Theft Autoa". Kyseessä on alle 18-vuotiailta kielletty, väkivaltaa sisältävä autopeli. Monia väkivaltaisia pelejä voi asentaa myös maksutta.

Asiantuntija suosittaa: Pelaa pelejä, joista lapsesi pitää

Radesky suosittelee vanhempia rajaamaan ruutuaikaa ja myös katsomaan, mitä lapsi puhelimellaan katsoo. Hän myös kehottaa vanhempia pelaamaan lapsen pelaamia pelejä.

– Jos rajoituksia ei ole, ja on superhelppoa latailla väkivaltaisia sovelluksia tai katsoa suoratoistovideoita keskiyön jälkeen, moni lapsi tekee niin. Digitaalisiin tuotteisiin on leivottu mukaan niin monenlaisia käyttöä pidentäviä ominaisuuksia, joita lapset eivät voi vastustaa.

Lähteet: Cnn.comPediatrics

Lue myös:

    Uusimmat