Eläintarha joutui kieltämään kännykkävideoiden näyttämisen gorilloilleen: "Osa sisällöistä voi järkyttää"

Eläintarhat ovat ryhtyneet toimiin estääkseen asiakkaita häiritsemästä gorillojen rauhaa kännykkävideoilla.

Toronton eläintarha anoo asiakkaitaan jättämään gorillat rauhaan. Ongelmana eivät kuitenkaan ole yli-innokkaat valokuvien ottajat, vaan puhelinhimon levittäjät: eläintarhan mukaan asiakkaat näyttävät gorilloille videoita puhelimistaan, ja tämän harrastuksen toivotaan nyt loppuvan.

Eläintarha lisäsi gorilla-aitauksen ulkopuolelle kyltin, jossa kehotetaan jättämään eläimet ihmiskuntaa piinaavan älypuhelinhimon ulkopuolelle.

"Haluamme gorillojen olevan vain gorilloja"

"Gorillaryhmämme hyvinvoinnin vuoksi olkaa hyvä, älkää näyttäkö niille videoita tai kuvia. Osa sisällöistä voi järkyttää ja vaikuttaa gorillan suhteeseen ja käytökseen perheensä kanssa", kyltissä kuvataan. 

– Haluamme gorillojen olevan vain gorilloja. Kun asiakkaamme tulevat eläintarhaan, haluamme heidän näkevän gorillat hyvin luonnollisessa tilassa, tekemässä, mitä ne luonnollisesti tekevät, käyttäytymisohjaaja Hollie Ross kertoi CP24:lle.

Rossin mukaan erityisesti nuori Nassir-gorilla on innostunut asiakkaiden kännykkävideoista. Hän ei osaa sanoa, millaisia videoita kansalaiset ovat gorillalle näyttäneet. 

– Luulen, että se näki eniten videoita muista eläimistä. Mielestäni on kuitenkin hyvin tärkeää, että se saa vain oleilla veljensä kanssa ja olla gorilla, Ross korostaa.

Gorilla katselee puhelinta Louisvillen eläintarhassa vuoden 2018 julkaisussa. Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

Gorilla katselee puhelinta tuntemattomaksi jääneessä eläintarhassa vuoden 2017 julkaisussa. Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

Moni asiakas painaa puhelimensa lasiin

Villieläinten suojelu- ja hyvinvointijohtaja Maria Franken mukaan moni asiakas painaa puhelimensa lasiin näyttääkseen Nassirille videoita.

– Nassir pitää videoista niin, että sen toiminta häiriintyy eikä se ole tekemisissä toisten gorillojen kanssa tai, tiedättehän, toimi gorillan tavoin. Se vain on viehtynyt laitteista, puhelimista ja videoista, Franke kuvasi Toronto Starille.

Toinen eläintarha rajasi gorilla-aitauksen erikseen köydellä

Toronto ei ole puhelinongelmansa kanssa yksin.

Eläintarha Chicagossa joutui rajaamaan gorilla-aitauksen erikseen köydellä, jotta asiakkaat eivät pääsisi lasin viereen esittelemään videoita eläimille. Puhelimet aiheuttivat jo käytösmuutoksia eläimissä: Lincoln Parkin Amare-gorilla ei keväällä 2022 huomannut lajitoverinsa leikkihyökkäyksiä, koska tuijotti erään asiakkaan puhelinta, kertoo Chicago Sun Times

Louisvillen eläintarhan Jelani-gorilla on puolestaan noussut julkisuuteen, koska se nauttii gorillojen kuvien katselusta puhelimien ruudulta. Jelani osaa näyttää pyyhkäisyliikkeellä, että on valmis vaihtamaan kuvaa.

Eläintarhoissa tosin käytetään tv-ruutuja myös eläinten aktivoimiseen. Franken mukaan esimerkiksi hyeenat pitävät Disneyn piirretyistä, vaikka hän ei osaa sanoa, miksi.

Toistaiseksi vakavilta ongelmilta gorillojen käytöksen suhteen on Torontossa vältytty.

Franken mukaan Nassir on jo alkanut tointua puhelininnostuksestaan ja viettää jo mielellään aikaa Sadiki-vejlensä kanssa. Puhelinvideot kieltävä kyltti kuitenkin pysyy gorilla-aitauksessa toistaiseksi.

Katso myös: Gorillan lempeästä reaktiosta eläintenhoitajan vauvaan tuli valtaisa hitti TikTokissa:

Lähteet: Cp24, Upi, Thestar, CTV

Lue myös:

    Uusimmat