EU kieltämässä ilmalämpöpumpuissa käytettävän aineen

Uusi asetus tulisi voimaan tammikuusta 2025 alkaen.

Ilmalämpöpumppuja myyvän Toshiban mukaan Suomessa on jo yli miljoona ilmalämpöpumppua. Monia saattaakin koskettaa tieto siitä, että EU aikoo kieltää niin sanotun F-kaasun, joka on ilmalämpöpumpuissa tärkeä aine.

Aiheesta uutisoi aiemmin Tekniikan maailma.

Mitä on F-kaasu?

Fluoratut kasvihuonekaasut eli F-kaasut ovat kasvihuonekaasuja. Kaasuilla on korvattu aiemmin käytettyjä, otsonikerrosta tuhoavia aineita, mutta niissäkin on ongelmansa; myös F-kaasut aiheuttavat kasvihuonekaasupäästöjä.

Fluorattuja kasvihuonekaasuja säädellään EU:n asetuksilla. Huhtikuussa 2022 EU julkaisi uuden ehdotuksen F-kaasuasetuksesta. Siinä kiellettäisiin kaikkien F-kaasujen käyttö kylmäaineina kaikenlaisissa jäähdytyslaitteissa. Tällaisia ovat myös ilmalämpöpumput.

Miten käy ilmalämpöpumppujen? 

Suomen lämpöpumppuyhdistys Sulpu ry:n mukaan Suomessa tehdään pelkästään tällä vuosikymmenellä lämpöpumppuinvestointeja noin 10 miljardilla. 

F-kaasut voisi uusissa laitteissa korvata toisilla aineilla. 

Katso myös:  Minne ilmalämpöpumpun saa asentaa? Isännöintiliitto kertoo, millä perusteilla taloyhtiö voi sen kieltää:

Minne ilmalämpöpumpun saa asentaa? Isännöintiliitto kertoo, millä perusteilla taloyhtiö voi sen kieltää 7:43

Juttua muokattu 14.4. klo 1220: lisätty tieto siitä, että Ympäristöministeriön mukaan asetus ei vaikuta nykyisiin laitteisiin, eikä pumppuja olla kieltämässä. Muokattu jutun sisältöä tältä osin.

Lue myös:

    Uusimmat