Ilmalämpöpumppua ei kannata jättää oman onnensa nojaan: Voi aiheuttaa ikävän vahingon

Minne ilmalämpöpumpun saa asentaa? Isännöintiliitto kertoo, millä perusteilla taloyhtiö voi sen kieltää 7:43
Minne ilmalämpöpumpun saa asentaa? Isännöintiliitto kertoo, millä perusteilla taloyhtiö voi sen kieltää

Ilmalämpöpumpun huolto on tärkeää, jotta vältytään ikäviltä yllätyksiltä.

Valtion kestävän kehityksen yhtiö Motivan verkkosivuilla viime kuussa julkaistussa ohjeistuksessa muistutetaan ilmalämpöpumpun omistajia ajankohtaisesta toimenpiteestä, jonka laiminlyönti voi johtaa hyvin ikäviin seurauksiin.

Keväisin, ennen kuin jäähdytyskausi alkaa, on tärkeää tarkistaa, että ilmalämpöpumpun sisäyksikön kondenssiveden poisto toimii.

– Kondenssivettä syntyy sisäyksikköön viilennyskäytössä. Jos kondenssiveden poisto on tukkeutunut talven kuluessa, viilennyskäyttö kesällä voi pahimmillaan aiheuttaa vesivahingon, kerrotaan Motivan julkaisemassa oppaassa.

Motiva muistuttaa myös, että ilmalämpöpumpun sisäyksikön suodattimet ja mahdollinen ionisaattori täytyy puhdistaa säännöllisesti.

– Tyypillinen karkeasuodattimen puhdistussuositus on noin kuukauden välein, mutta esimerkiksi kotieläintalouksissa tarve voi olla tiheämpikin”, kerrotaan Motivan verkkosivuilla.

Motiva kehottaa tutustumaan puhdistamiseen ja suodattimien suositeltuun vaihtoväliin oman laitteen ohjekirjasta.

Suodattimien kuukausittaisen puhdistamisen lisäksi kannattaa Motivan mukaan ainakin viiden vuoden välein teettää sisäyksikön tehopesu, jonka tekevät ammattilaiset.

– Ulkoyksiköstä on syytä poistaa tarpeen mukaan esimerkiksi puiden lehdet, risut ja muut roskat, jotka voivat haitata puhaltimen toimintaa tai tukkia ulkoyksikön sulatusvesialtaan.

Motiva suosittaa tilaamaan ilmalämpöpumpulle noin 5–10 vuoden välein huollon, jossa muun muassa täydennetään kylmäaineputkisto ja tarkistetaan muu tekniikka.

Lue myös:

    Uusimmat