Moni pesee hampaansa väärin ja sillä voi olla kauaskantoisia seurauksia – ethän tee näitä virheitä?

Viisi helppoa vinkkiä parempaan suuhygieniaan 0:46
Katso myös: Erikoishammaslääkäri Timo Kallion viisi vinkkiä suuhygieniaan

Hampaiden peseminen on tärkeää, mutta senkin voi tehdä väärin. Pahimmillaan virheelliset tavat kuluttavat hampaiden pintaa tai jättävät oleelliset alueet huomiotta.

Hampaiden harjaaminen on helppo tapa pitää hampaat ja ikenet terveinä sekä vähentää riskiä sairastua kroonisiin tauteihin.

Vaikka olemme harjoitelleet hampaiden pesua aivan pienestä asti, valitettavasti suurin osa meistä pesee ne kuitenkin väärin, kirjoittaa BBC.

Ruotsissa tehdyssä tutkimuksessa selvisi, että vain joka kymmenes käyttää parasta mahdollista tekniikkaa hampaita pestessään. 

Brittitutkimus taas selvitti että liki puolet kahdestatuhannesta vastaajasta ei tiennyt, miten harjata hampaansa kunnolla.

– On hyvin todennäköistä, että ne, jotka eivät ole saaneet virallista ohjeistusta suuhygienistiltään tai hammaslääkäriltään, harjaavat väärin. Kokemukseni perusteella tämä koskee suurinta osaa väestöstä kaikissa maissa, apulaisprofessori ja korjaavan hammaslääketieteen asiantuntija Josefine Hirschfeld Birminghamin yliopistosta kommentoi.

Mutta onko se lopulta edes ihme? Hampaiden harjaamiseen on olemassa lukemattomia erilaisia neuvoja ja puhdistusvälineitäkin hyvin laaja valikoima.

Mitä suurin osa meistä tekee väärin ja mikä on se parhain tapa puhdistaa hampaat?

Miksi hampaita pitää pestä?

Hirschfeldin mukaan suurin osa hammaspotilaista kuvittelee, että tärkeintä purukaluston puhdistuksessa on ruokajäämien poistaminen.

– Se on vain osittain totta. On paljon tärkeämpää poistaa bakteerit hampaista, Hirschfeld toteaa.

Nämä bakteerit ja muut mikro-organismit kasvavat jokaisen suussa muodostaen tukkeutuneen "biokalvon", joka tunnetaan paremmin hammasplakkina.

Hammasplakki koostuu lähes 700 erilaisesta bakteerista sekä sienistä ja viruksista.

– Plakkia ei pysty helposti huuhtelemaan pois, se todella täytyy puhdistaa manuaalisesti, Hirscfeld toteaa.

Tärkein puhdistettava paikka ei itseasiassa edes ole hampaat vaan ienraja. Siellä mikrobit pystyvät parhaiten tunkeutumaan ienkudokseen sekä aiheuttamaan tulehduksia ja lopulta sairauksia, kuten parodontiittiä eli hampaan kiinnityskudosten tulehdusta.

Parodontiitti ei tuhoa vain hampaan kiinnityskudoksia. Hoitamattomana sairaus pitää elimistössä yllä tulehdustilaa ja lisää riskiä sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin. Parodontiitti on yhdistetty myös muistisairauksiinsyöpään ja jopa erektio-ongelmiin.

Hirschfeldin mukaan kannattaa ajatella ennemmin harjaavansa ienrajaa, jolloin myös hampaat puhdistuvat samalla automaattisesti.

Parhaat tyylit pestä hampaat

Yksi parhoista tavoista puhdistaa plakkia tunnetaan nimellä "muokattu Bass-tekniikka". Ideana on, että hammasharjaa pidellään 45 asteen kulmassa, ikään kuin yrittäisit tähdätä juuri ienrajaan. Harjan kanssa tehdään pieniä pyöreitä liikkeitä edestakaisin ienrajalla.

Puhdistustapa ei ehkä tule monellekaan luonnostaan ja tekniikkaa pitää hieman harjoitella ennen kuin siitä pääsee täysin jyvälle. Kannattaa varoa, ettei kovasti uuteen tyyliin keskittyessään paina hampaita harjalla liian kovaa.

Toinen hyvä tyyli puhdistaa hampaat on "muokattu Stillman", joka on käytännössä samanlainen kuin "Bass", mutta siinä pyyhkäistään ajoittain harjalla poispäin ienrajasta. Ikään kuin lakaistaan bakteerit mäelle.

– Muokattu Bass-tekniikka on yksi parhaista. Se puhdistaa hampaat parhaalla mahdollisella tavalla aiheuttamatta vahinkoa hampaille tai ikenille, Hirschfeld toteaa.

Hampaiden peseminen prikulleen ohjeiden mukaan ei välttämättä ole kuitenkaan se, mitä tavoitellaan. Hammaslääkäri ja suuhygienisti saattavat pikemminkin pyrkiä tekemään parannuksia henkilön tämän hetkiseen harjaustyyliin.

Puhdista koko suu päivittäin

Hampaat tulisi harjata kahdesti päivässä, aamulla ja illalla ennen nukkumaanmenoa. Kerrallaan hampaita pitäisi harjata vähintään kaksi minuuttia.

Yahoo Lifestylen haastatteleman kanadalaisen suuhygienisti Donna Wellsin mukaan plakkia ja bakteereita alkaa muodostua uudelleen heti sen jälkeen, kun ihminen on lopettanut hampaiden harjaamisen. Mitä pidempään plakki ja bakteerit pääsevät rellestämään purukalustossa, sitä vaikeammaksi niiden poistaminen myöhemmin tulee.

Wells suosittelee puhdistamaan myös kielen, koska sekin on altis bakteereille.

Terveyskirjaston mukaan kielen pinnalla oleva valkoinen kate on samaa bakteeripeitettä kuin hampaissa. Katteinen kieli on usein syynä pahanhajuiseen hengitykseen. Silloin on Terveyskirjaston mukaan perusteltua puhdistaa hampaiden lisäksi myös kieli. Kieltä voi puhdistaa myös silloin, jos syljeneritys on vähäistä, sillä kuivassa suussa mikrobit pääsevät lisääntymään nopeasti.

Myöskään hammasvälien puhdistamista ei tulisi unohtaa. Ne tulisi putsata kerran päivässä, jotta bakteerit eivät pääsisi kasvamaan hammasväleissä ja ienten alla. Apuna voi käyttää hammaslankaa tai hammasväliharjoja.

– Jos ajattelet jokaista hammasta kuutiona, jonka viisi pintaa ovat kosketuksissa ympäristön kanssa ja kaikilla näillä pinnoilla kasvaa bakteereja, ei ole mitään syytä jättää puhdistamasta osaa niistä, BBC:n haastattelema apulaisprofessori Hirschfeld toteaa.

Alla olevalla videolla estellään hammaslääkärin yleisimmät työvälineet. Juttu jatkuu videon alla.

Ahdistaako hammaslääkäri? Esittelyssä yleisimmät työvälineet – tätä niillä tehdään 4:49
KATSO VIDEO: Osasyy hammaslääkäripelkoon voi olla se, ettei monelle ei ole koskaan selitetty sitä, mitä hammaslääkäri milläkin välineellään tekee ja miksi.

Älä paina liikaa

Yleinen virhe on, että ihmiset harjaavat hampaitaan liian kovaa. Liian kova hinkkaaminen voi aiheuttaa ikenien vetäytymistä. Myös hampaiden pinnalle voi syntyä vaurioita, jos hampaita jynssää väärällä tavalla.

Terveyskirjasto kertoo, että ikenen vetäytymisen seurauksena hampaan kaula-alue paljastuu. Hampaan kaula-alue on herkkä lämpötilan vaihteluille. Siitä aiheutuu hampaiden vihlomista.

Panosta oikeanlaisiin välineisiin

Hammasharjojen harjasten pehmeydessä on eroja. Tarjolla on pehmeää, puolikovaa tai kovaa harjaa. 

Yahoo Lifestylen haastatteleman suuhygienisti Wellsin mukaan kova tai puolikova hammasharja voivat antaa ikenille liian rankan käsittelyn ja aiheuttaa ikenien vetäytymistä. Hän suositteleekin ihmisiä valitsemaan pehmeän hammasharjan.

Myös BBC:n haastatteleman apulaisprofessori Hirschfeldin mukaan jotkut hammasharjat ja tahnat kirjaimellisesti "pesevät hampaat pois". Varsinkin kovan harjan ja erityisen hankaavan hammastahnan (yleensä valkaiseva) yhdistelmä voi olla liikaa hampaille.

Hammaslääkäriliiton mukaan hyvä hammasharja on pehmeä, sopivan kokoinen ja varsi on käteen sopiva. Riittävän pieni harja on avuksi, koska siten pystyt puhdistamaan ahtaatkin kohdat.

Joku voi miettiä, kannattaisiko valita mieluummin sähköhammasharja. Yahoo Lifestylen mukaan se ero sähköhammasharjassa on tavalliseen verrattuna, että sähköhammasharja poistaa plakkia tehokkaammin.

Hammaslääkäriliiton mukaan monissa tutkimuksissa sähköhammasharjalla on todettu päästävän puhtaaseen lopputulokseen helpommin kuin manuaaliharjaa käyttäen.

Lisäksi hammasharja tulisi vaihtaa uuteen säännöllisesti. Terveyskirjaston mukaan hammasharja tulisi vaihtaa uuteen, kun harjakset alkavat menettää puhdistustehoaan tai noin kolmen kuukauden välein.

Valitse tahna oikein

Terveyskirjaston mukaan suurin osa hammastahnojen käyttäjistä saa riittävän hyödyn fluoria sisältävästä hammastahnasta. Riittävästi fluoria sisältävä hammastahna ehkäisee tehokkaasti hampaiden reikiintymistä.

Jos sormi menee suuhun hammastahnojen valinnassa, voit kysyä apua suun terveydenhuollon ammattilaisilta, kuten hammaslääkäriltä tai suuhygienistiltä.

Suuveden käyttäminen ei ole suuhygienisti Wellsin mukaan välttämätöntä, mutta ei siitä haittaakaan ole. Suuvedestä voi olla apua, jos hengitys haisee tai jos hampaat reikiintyvät helposti.

Testasimme, suoristaako tiskikone hammasharjat entiseen muotoonsa – katso lopputulos alla olevalta videolta!

Suoristaako tiskikone hammasharjat entiseen muotoonsa? Lopputulos yllätti hammaslääkärin:"Erikoinen ja merkittävä löydös" 1:45
KATSO VIDEO: Suoristaako tiskikone hammasharjat entiseen muotoonsa? Lopputulos yllätti hammaslääkärin.

Lähteet: BBC, Yahoo Lifestyle, Hammaslääkäriliitto, Terveyskirjasto

Lue myös:

    Uusimmat