Harjaatko hampaasi suihkussa? Hammaslääkärit lyttäävät "aikaa säästävän" pesutaktiikan

Ahdistaako hammaslääkäri? Esittelyssä yleisimmät työvälineet – tätä niillä tehdään 4:49
KATSO MYÖS: Ahdistaako hammaslääkäri? Esittelyssä yleisimmät työvälineet – tätä niillä tehdään.

Nämä asiat hammaslääkärit haluaisivat, että tiedät, ennen kuin siirryt pesemään hampaita suihkussa.

Koitatko säästää aamuisin aikaa harjaamalla hampaat suihkussa?

Fox Newsin haastattelemien hammaslääkärien mukaan se on huono idea kolmestakin syystä.

Hammaslääkärit ovat ennen kaikkea huolissaan siitä, miten korkea lämpötila vaikuttaa hammasharjan harjaksiin, bakteerien siirtymisestä sekä lisääntyneestä mahdollisuudesta liukastua suihkussa.

1. Lämpö ja kosteus eivät tee hyvää hammasharjalle

Hammaskirurgiaan erikoistunut amerikkalaislääkäri Parul Dua Makkar kertoo, että korkea lämpö ja höyry eivät tee hyvää hammasharjan pitkäikäisyydelle. 

– Hammasharjan altistaminen kuumuudelle ja kosteudelle heikentää harjaksia ja tekee niistä tehottomat. Hammasharja kannattaisia säilyttää aina viileässä ja kuivassa paikassa, poissa suihkusta ja WC:stä, sillä bakteerit moninaistuvat märissä ja kosteissa olosuhteissa, Makkar kertoo. 

Terveyskirjaston artikkeli muistuttaa, että juuri puhdas harja ehkäisee mikrobien kasvua. Harja pitää huuhdella jokaisen käyttökerran jälkeen puhtaaksi juoksevan kuuman veden alla ja asettaa sitten kuivumaan harjaosa ylöspäin esimerkiksi hammasmukiin.

2. Suihkun bakteerit tarttuvat helposti hammasharjaan

Kanadalaisen hammaslääkäri Arun Narangin mukaan ihmiset, jotka harjaavat hampaansa suihkussa, lisäävät harmillisten ristisaastumisten riskiä.

– Hampaiden harjaus suihkussa voi säästää aikaa, mutta se altistaa sinut useammille bakteereille. Ammeet ja suihkut ovat tyypillisesti ihanteellisia paikkoja bakteereille, koska ne ovat jatkuvasti märkiä, lämpimiä ja useimmiten ne jaetaan muiden perheenjäsenten kanssa, Narang sanoo.

Hammasharjan sijoittaminen suihkuseinän lähelle voi siirtää suihkun pinnalle kasvaneita bakteereita harjaksiin, jotka taas voivat siirtyä suuhun seuraavan harjauksen aikana.

– Pesualtaassa ei ole niin suuria ongelmia, koska et seiso siinä kuten suihkussa ja sillä on aikaa kuivua käyttökertojen välillä. Pesuallas ei myöskään tuota suihkun kaltaista höyryä, mikä aiheuttaa kosteutta, Narang selittää.

3. Suuhygieniatuotteet tekevät lattiasta liukkaan

Osa hammaslääkäreistä varoittaa, että hammashygieniatuotteiden käyttäminen suihkussa tekee lattiasta liukkaan ja lisää riskiä suihkussa liukastumiseen.

Normaalistihan sylkisit hammastahnan ja suuveden lavuaariin, mutta suihkussa samat tuotteet päätyvät lattialle.

Tämä on toki totta myös muiden puhdistusaineiden, kuten saippuoiden, kohdalla.

Riski on hammaslääkärien mukaan erityisen suuri, jos käytät öljypohjaista suuvettä.

Edes suuvesi ei auta

Jotkut suuvedet lupaavat tappaa jopa 99,9 prosenttia suun bakteereista, mutta teksasilaisen hammaslääkäri Fatima Khanin mukaan ei ole kuitenkaan takuita siitä, että suuvesi auttaisi mahdolliseen ristisaastumiseen.

Khan varoitti myös, että antiseptiset suuvedet eivät tee eroa hyvien ja huonojen bakteerien välillä ja voivat viedä ihmisen suusta myös terveelliset bakteerit.

– Tiedämme, että antiseptisen suuveden säännöllinen käyttö voi vahingoittaa suun mikrobiomia ja sitä tulee välttää, Khan toteaa.

Hammaskirurgiaan erikoistunut Amber Bonnaig toteaa, että vaikka et pystyisi jostain syystä luopumaan hampaiden harjaamisesta suihkussa, kannattaa ottaa edes yksi varatoimi käyttöön.

– Niille, jotka pesevät hampaat suihkussa, on tärkeintä muistaa hammasharjan säilyttäminen suihkun ulkopuolella, jotta märässä suihkussa lisääntyvät bakteerit eivät pääse siirtymään hammasharjaan ja lopulta suuhun, Bonnaig toteaa.

Huolimatta siitä, missä hampaasi peset, tärkeintä olisi harjata ne kahdesti päivässä.

Katso myös: Viisi helppoa vinkkiä parempaan suuhygieniaan

Viisi helppoa vinkkiä parempaan suuhygieniaan 0:46
Erikoishammaslääkäri Timo Kallion viisi vinkkiä suuhygieniaan.

Lue myös:

    Uusimmat