Hammaslääkäri varoittaa neljästä yleisestä hammaspesuvirheestä

Viisi helppoa vinkkiä parempaan suuhygieniaan 0:46
KATSO MYÖS VIDEO: Viisi helppoa vinkkiä parempaan suuhygieniaan.

Vältä nämä neljä yleistä virhettä hampaiden pesussa ja purukalustosi kiittää.

Tiesitkö, että syönnin jälkeen pitäisi odottaa tarpeeksi kauan ennen hampaiden pesua, jotta et tuhoa kiillettä harjaamalla? Entä onko sinulla väsyneenä tapana luistaa hampaiden pesusta kokonaan?

Brittiläinen hammaslääkäri Praveen Sharma kertoo New York Postin haastattelussa, mitkä ovat suuhygieniassa neljä yleisintä syntiämme ja mitä ne tekevät hampaillemme.

Virhe 1: Suuveden käyttö väärään aikaan

Ensimmäinen virhe on käyttää suuvettä heti hampaiden pesun jälkeen, sillä se laimentaa hammastahnassa olevan fluorin hyötyä.

Hampaiden pesun jälkeen suuta ei pitäisi myöskään huuhdella vedellä, vaan hammastahna pitäisi vain sylkeä pois suusta, jotta hammastahnan fluori saa vaikuttaa hampaissa.

Fluori edistää heikentyneen hammaskiilteen uusiutumista, ehkäisee haitallisten bakteerien lisääntymistä suussa ja ehkäisee hampaiden reikiintymistä.

Virhe 2: Harjaus heti ruokailun jälkeen

Toinen yleinen virhe suuhygienian kanssa tehdään siinä, että hampaat mennään harjaamaan heti syönnin päälle. Asiantuntijoiden mukaan ruokailun jälkeen tulisi odottaa ainakin 30 minuuttia ennen kuin harjaa hampaitaan.

Sharma suosittelee odottamaan 3060 minuuttia ruokailun jälkeen hampaiden harjausta, jotta suu ehtii puhdistaa itseään ja hampaiden pinnat kovettua syönnin jälkeen.

Hampaiden harjaus heti ruokailun jälkeen voi aiheuttaa vahinkoja hammaskiilteeseen, etenkin, jos olet nauttinut hapanta ruokaa tai juomaa.

Moni ajattelee, että kevytlimut, hedelmämehut tai smoothiet ovat hampaille parempi vaihtoehto, mutta se ei pidä paikkaansa. Moni tällaisista juomista ja ruoista sisältää hapokasta ainesosaa, joka hyökkää hampaan kiillettä vastaan ja nostaa kiilteen liukenemisen riskiä, Sharma kertoo New York Postissa.

Virhe 3: Hammasvälien puhdistamatta jättäminen

Sharma muistuttaa myös hammasvälien puhdistamisen tärkeydestä.

Pyri puhdistamaan hammasvälit vähintään kerran päivässä hammasväliharjalla tai hammaslangalla, jos hammasvälisi ovat ahtaat. Puhdista hammasvälit ennen hampaiden harjausta.

Kun hammasvälit on puhdistettu, voit siirtyä pesemään hampaitasi. Siihenkin Sharmalla on vinkki.

Käytä pyörivää liikettä, älä edestakaista hankaavaa liikettä, sillä se voi vahingoittaa hampaita ja ikeniä.

Virhe 4: Nukkumaanmeno likaisilla hampailla

Hampaat tulee pestä kahdesti päivässä fluoria sisältävällä hammastahnalla. Yhden pesukerran tulisi kestää kaksi minuuttia ja sen aikana tulisi käydä kaikki hampaiden pinnat läpi.

Hampaiden pesu ennen nukkumaanmenoa on todella tärkeää, koska silloin syljentuotanto on alhaisimmillaan. Sylki auttaa pesemään pois hampaiden reikiintymistä aiheuttavia bakteereja.

Lähteet: New York Post

Lue myös:

    Uusimmat