Pitäisikö hampaat pestä ennen vai jälkeen aamupalan? Tässä vastaus ikuisuuskysymykseen

Hampaat tulisi harjata kaksi kertaa päivässä fluorihammastahnalla. Suun huuhtelua pitäisi välttää ja odottaa tarpeeksi kauan ruokailun jälkeen, kertovat asiantuntijat.

Hampaiden harjaus on useimmilla päivittäinen operaatio, johon on tottunut lapsuudessa. Onko jo pienenä opittu tapa se oikea? Miten usein ja milloin hampaat todellisuudessa harjata? Brittijulkaisu The Sun otti selvää ja kysyi The British Dental Associationilta, hammaslääkärien liitolta.

Myös ikuisuuskysymykseen saatiin vastaus: Pitääkö hampaat pestä ennen vai jälkeen aamupalan?

Älä huuhtele suuta harjauksen jälkeen

The British Dental Association suosittelee, että hampaat pestään kahdesti päivässä fluorihammastahnalla. Kaksi minuuttia kannattaa harjata, mutta kaikkea huomiota ei pidä kiinnittää vain hampaisiin: Erityisesti hampaiden ja ikenien väliin jäävästä alueesta kannattaa olla tarkkana, sillä ruoka jää sinne helposti kiinni ja voi aiheuttaa reikiä.

Liitto suosittelee, että hampaiden kaikki pinnat harjataan niin sisältä, ulkoa kuin purupinnasta. Harjauksen jälkeen ylimääräinen hammastahna tulee sylkäistä pois, mutta suuta ei pitäisi huuhdella: Voimakas purskuttaminen saa fluoridin peseytymään pois ja se voi vähentää sen ennaltaehkäiseviä vaikutuksia.

Jos hampaiden välit ovat harjaksille liian kapeat, kannattaa suosia hammasväliharjoja tai hammaslankaa.

Ennen vai jälkeen aamupalan?

The British Dental Association suosittelee, että hampaat harjataan viimeisenä illalla ja toisen kerran päivällä. Useimmiten tämä tapahtuu ihmisillä aamupalan yhteydessä, mutta kumpi on oikea tapa: Ennen vai jälkeen aamupalan?

– Jos suosimasi aika harjata on aamupalalla, ei ole väliä, teetkö sen ennen vai jälkeen syömisen. Jos kuitenkin valitset jälkimmäisen, sinun pitäisi odottaa tunti ennen harjaamista, The British Dental Associationin edustaja suosittelee.

Happamat ruoat, kuten hedelmät ja mehut, voivat kuluttaa hammaskiillettä, joten hampaiden harjaaminen heti syömisen jälkeen voi vahingoittaa hampaita.

Molemmat vaihtoehdot ovat siis yhtä hyviä, kunhan syömisen jälkeen jaksaa odottaa tarpeeksi kauan.

Lähde: The Sun

***

Katso myös hammaslääkäri Karri Åbergin neuvot oikeaoppiseen hampaiden harjaukseen! Kuinka kauan hampaita pitää harjata, millainen on hyvä hammastahna?


Lue myös:

    Uusimmat