Nämä tyypilliset merkit paljastavat hammaslääkärille, ettet ole langannut hampaitasi

Viisi helppoa vinkkiä parempaan suuhygieniaan 0:46
KATSO MYÖS: Viisi helppoa vinkkiä parempaan suuhygieniaan.

Suunhoidon asiantuntijat neuvovat, miten hammaslangan käytöstä saa osan päivittäisiä rutiineja. Tietyt merkit paljastavat, että rutiini ei ole vielä tullut tutuksi.

Hampaiden säännöllinen harjaaminen ja hammaslangan käyttö olisi tärkeää ja vaikka moni tämän tietää, hammaslääkärille mennessä tuntee usein piston sydämessään.

Jostain syystä hammaslangan käyttö jääkin helposti pois rutiineista, vaikka sen käytön tiedetään olevan tärkeää suun terveyden lisäksi koko kehon terveydelle.

Huffpostin haastattelemat asiantuntijat kertovat, miten hampaiden lankaamisen saa pysyväksi osaksi päivittäisiä toimia.

Miksi hammaslangan käyttäminen on tärkeää

Säännöllinen hammaslangan käyttö poistaa plakin sisältämiä bakteereja, jotka voivat johtaa muun muassa parodontiittiin eli hampaan kiinnityskudossairauteen.

Terveyskirjaston mukaan tauti voi edetä salakavalasti lähes olemattomin oirein ja hoitamattomana parodontiitti voi johtaa jopa hampaiden menetyksiin ja pitkälle edenneenä purennan romahtamiseen.

Bakteerien kasaantuminen ei ole kuitenkaan pahaksi vain hampaille.

– Hammasplakki voi tehdä diabeteksesta vaikeammin hallittavan, ja on näyttöä siitä, että se edistää sydänsairauksia, suuhygienisti Marie Paulis kertoo.

Tutkijat uskovat, että iensairaus voi matkustaa kehon läpi laukaisten sydämen verisuonissa tulehduksia. Iensairaudet on yhdistetty myös aivoverenkiertohäiriöihin, diabeteksen komplikaatioihin ja hengitystieongelmiin.

– Tutkimukset osoittavat myös, että plakin esiintyminen raskaana olevilla voi edistää ennenaikaista synnytystä tai matalapainoisia vauvoja, Paulis kertoo.

Yleisin oire bakteerien kerääntymisestä ikeniin ja hammasväleihin on kuitenkin pahanhajuinen hengitys.

Hammaslääkärille ei kannata valehdella

Jos et todella lankaa hammasvälejäsi säännöllisesti, hammaslääkärille on turha syöttää palturia. Hammaslääkäri huomaa yleensä yhdellä silmäyksellä, mikä on lankauksen laita.

– Tyypillisiä merkkejä ovat hammaskiven kerääntyminen hampaiden väliin, reikiintyminen hampaiden välissä ja ikenien punoitus tai turvotus hampaiden välisessä tilassa, Paulis kertoo.

Huffpostin haastattelemien hammasasiantuntijoiden mukaan yleisimmät tekosyyt sille, ettei hammaslankaa käytetä ovat ajanpuute, lankaamisen hankaluus sekä se, ettei lankaamisesta jostain syystä vain tule osa rutiinia.

Näin pääset alkuun

– Paras hammaslanka on sellainen, jota käytät säännöllisesti. Tärkeintä on löytää itsellesi paras vaihtoehto ja pysyä siinä, hammaslääkäri Brian Harris kommentoi.

Harrisin mukaan paksumpi hammaslanka on tehokkaampaa kuin ohut, sillä paksu lanka poistaa enemmän ja tehokkaammin bakteereja.

Harris kehoittaa kokeilemaan muutamaa valmistajaa ja hammaslankaustyyliä, jotta löydät juuri itsellesi sopivimman vaihtoehdon.

– Joillekin ihmisille hammaslankaimet toimivat, koska ne ovat käteviä ja helpompia käyttää. Toisille hieno, hyvänmakuinen hammaslanka parantaa kokemusta ja saa heidät innostumaan hammaslangan käytöstä, Harris toteaa.

Marie Paulisin mukaan saattaa kestää 1–2 kuukautta, että uudesta tavasta tulee osa rutiinia.

– Kun potilaat yrittävät ensimmäistä kertaa sisällyttää hammaslangan käytön rutiineihinsa, suosittelen tekemään siitä mahdollisimman helppoa, ehkä pitämällä hammaslangan näkyvällä paikalla, Paulis kertoo.

Itseään voi alkuun muistuttaa asiasta esimerkiksi kiinnittämällä lapun kylpyhuoneen peiliin. Lopulta tavasta tulee osa päivittäistä rutiinia.

– Kun otat hammaslangan käytön onnistuneesti osaksi rutiiniasi, siitä tulee jotain, jota sinun ei tarvitse aktiivisesti yrittää muistaa tehdä. Tunnet sen itse asiassa suussasi, jos unohdat käyttää hammaslankaa jonain päivänä, koska se vain tuntuu paremmalta, kun teet sen, hammaslääkäri Jonathan B. Levine toteaa.

Katso myös: Näin hammaslääkäripelko näkyy päivystyksessä

Näin hammaslääkäripelko näkyy päivystyksessä 2:16
Hammaslääkäri Valtteri Lehtinen ja päivystävä hammaslääkäri Miila Palkama Meilahden Suu- ja hammaskeskuksesta kertovat, miten hammaslääkäripelko näkyy heidän työssään.

Lue myös:

    Uusimmat