Suojaatko hammasharjasi muovisella kotelolla? Hammaslääkäreillä on karua kerrottavaa

Viisi helppoa vinkkiä parempaan suuhygieniaan 0:46
KATSO MYÖS: Viisi helppoa vinkkiä parempaan suuhygieniaan.

Hammasharjan kotelo on näppärä matkustaessa, mutta se saattaa myös edistää bakteerien kasvua harjaksissa.

Hammasharjaa suojaavat muoviset kotelot ovat suosittuja varsinkin matkustaessa. 

Hammaslääkärien mukaan koteloa ei kannata kuitenkaan käyttää jatkuvasti ja harvoin käytettäessäkin on tiettyjä asioita, jotka kannattaisi ottaa huomioon, kirjoittaa Huffpost.

Mitä vikaa hammasharjakoteloissa on?

Floridalaisen hammaslääkärin, Jordan Brownin mukaan hammasharjan peittäminen kotelolla on huono idea, koska kotelo vangitsee harjasten ympärille kosteutta, mikä on täydellinen kasvualusta bakteerien lisääntymiselle.

Suuonteloa peittävät sadat bakteerit, kuten hammaskariesta aiheuttava Streptococcus mutans.

Hammaskariesta kutsutaan myös "hammasmädäksi", sillä kyseessä on todella hampaan syöpyminen, kertoo Terveyskirjasto.

– Kun harjaat hampaitasi, osa bakteereista jää hammasharjaasi, vaikka olisit huuhdellut sen kunnolla vedellä. Asettamalla hammasharjan päälle kotelon, autat luomaan kostean ympäristön, joka edistää suoraan bakteerien kasvua, yhdysvaltalainen hammaslääkäri Aierress Davis kommentoi.

– Ei ole olemassa paljonkaan tutkimuksia, jotka osoittaisivat, että peitetyssä hammasharjassa kasvavat bakteerit aiheuttaisivat haittaa potilaille, mutta on aina parempi antaa hammasharjan kuivua käytön jälkeen, Davis toteaa.

Brown muistuttaa, että vaikka hammasharjakotelon käyttämisellä ei ole tutkittu olevan vakavaa haittaa, voivat lisääntyneet bakteerimäärät aiheuttaa muun muassa pahanhajuista hengitystä, reikiintymistä sekä muita suun tulehduksia.

Onko hammasharjakotelosta enemmän haittaa kuin hyötyä?

Jordan Brownin mukaan hammasharjakotelon jokapäiväiseen käyttöön kotona ei ole mitään tarvetta.

– Jos olet huolissasi wc:n huuhtelun sinkoamista ulostehiukkasista, voit joko sulkea pöntön kannen (ennen huuhtelua) tai siirtää hammasharjan mahdollisimman kauas wc:stä, Brown toteaa.

Matkustaessa hammasharjan suojaaminen kotelolla voi olla kuitenkin ihan hyvä idea, vaikka tällöinkin hammaslääkärit suosittelevat varmistamaan, että harjakset ovat todella kuivia, ennen kuin laitat harjan koteloon.

– Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että hammasharjasuojuksia tulisi käyttää vain matkoilla. En halua, että meikkini tai ihonhoitotuotteeni koskettavat hammasharjani harjaksia, Aierress Davis toteaa.

Katso myös: Vessan vetäminen pyrskäyttää pöntöstä vesisumun, joka voi olla jopa terveydelle vaarallinen

Vessan vetäminen pyrskäyttää pöntöstä vesisumun, joka voi olla jopa terveydelle vaarallinen 0:48
Tutkijat valaisivat vessan vetämisen laservaloilla, jolloin pöntöstä leviävät pisarat erottaa selkeämmin.

Lue myös:

    Uusimmat