Moni joustaa omista seksimieltymyksistään kumppanin mieltymysten vuoksi – "Eivät uskalla kysyä"

Tamperelainen Juhani kertoo, mitä naiset hakevat seksityöntekijän makuuhuoneesta 3:19
KATSO MYÖS: Juha kertoo, mitä naiset haluavat seksityöläiseltä.

Joustatko sängyssä omista mieltymyksistäsi kumppanin halujen vuoksi? Seksuaaliterapeutti neuvoo, kuinka kannattaa oikeasti toimia.

Ihmisten seksuaaliset halut ovat erilaisia: yksi haluaa pitkän esileikin ja hidasta rakastelua, kun toinen tykkää nopeasta ja rajusta, yhdyntäkeskeisestä seksistä. Kun parisuhteessa erilaiset mieltymykset kohtaavat, omista haluistaan voi joutua joskus joustamaan puolin ja toisin.

Kaalimato.comin vuosittaisessa kyselytutkimuksessa paljastui, että jopa 65 prosenttia suomalaisista joustaa omista seksimieltymyksistään kumppanin mieltymysten vuoksi joko jopa säännöllisesti tai ainakin silloin tällöin. Samansuuntaisia tuloksia saatiin kyselyssä jo vuonna 2019. Kyselyyn vastasi tuhat iältään 18–70-vuotiasta suomalaista.

Mutta pitäisikö omista mieltymyksistä oikeasti joustaa kumppanin miellyttämiseksi? Kannattaa pohtia, missä omat rajat menevät, ja keskustella kumppanin kanssa avoimesti asiasta.

– On tavallista ja melko yleistä, että puolisoiden seksuaaliset mieltymykset eroavat toisistaan. On hyvä pohtia, missä asioissa on valmis tulemaan vastaan ja missä ei, ja kommunikoida ajatuksistaan kumppanille. Parhaimmillaan on mahdollista löytää molempia tyydyttäviä ratkaisuja tai jopa uusia tapoja nauttia seksistä, Kaalimato.comin seksuaaliterapeutti Annukka Lavikainen sanoo tiedotteessa.

Mieltymykset voivat vaihdella esimerkiksi koskien suu- tai anaaliseksiä tai vaikkapa BDSM-seksiä. Mieltymykyset voivat liittyä myös seksin määrään: yksi haluaa kerran kuussa, toinen joka toinen päivä.

Yksi haluaa aina, toinen ei koskaan – onko erilaisten seksihalujen vuoksi syytä erota? Juttu jatkuu videon alla.

Yksi haluaa aina, toinen ei koskaan – pitäisikö erilaisten seksihalujen vuoksi erota? 1:43
 Haastateltavana pappi ja Parisuhdekeskus Kataja ry:n puheenjohtaja Marianne Heikkilä.

"Jos kumppanin ehdottamat asiat ovat liikaa..."

Mikäli kumppani ehdottaa jotain mielestäsi hämmentävää, voit aina pyytää pientä pohtimistuokiota ennen kuin otat kantaa ehdotukseen. 

– Jos kumppanin ehdottamat asiat ovat kuitenkin liikaa, kannattaa asiasta puhua suoraan, mutta kuitenkaan toista loukkaamatta. Omia mietteitään tai ajatuksiaan on hyvä sanoittaa kumppanille, jos jokin asia tuntuu esimerkiksi hämmentävältä tai oudolta, Lavikainen muistuttaa.

Jos taas itse haluaisit kokeilla makuuhuoneen puolella jotain kumppanillesi uutta, muista, ettei painostaminen ole oikea väylä tahtosi läpi viemiseksi. Kenenkään ei tarvitse suostua sellaiseen seksiin, joka ei itsestä tunnu hyvältä tai vaikkapa sattuu tai ahdistaa. Kumppanin rajoja tulee niin kunnioittaa kuin ymmärtääkin. Olemme aiemmin kertoneet psykologi Vanessa Marinin  vinkit tilanteeseen, jossa kumppani ei innostu toisen seksifantasioista.

Miehet joustavat eniten? – "Eivät uskalla kysyä..."

Kyselyvastausten perusteella erityisesti miehet joustavat paljonkin mieltymyksistään. Miehistä 71 prosenttia kertoi joustavansa omista mieltymyksistään säännöllisesti tai ainakin silloin tällöin. Naisilla luku oli 59 prosenttia.

– Miehillä saattaa olla enemmän sellaisia mieltymyksiä tai toiveita seksin suhteen, joita haluaisivat toteuttaa, mutta eivät uskalla kuitenkaan kysyä kumppanilta. Vaikutteita on voitu esimerkiksi ottaa aikuisviihteestä, Lavikainen summaa.

Toimi näin, jos koet seksiin liittyvissä asioissa häpeää. Juttu jatkuu videon alla.

Sen sijaan viisi prosenttia miehistä ei joustanut mieltymyksistään lainkaan, kuten ei 11 prosenttia naisistakaan.

Ikäryhmittäin vastauksia tarkastellessa kävi ilmi myös se, että nuoret saattavat joustaa omista haluistaan enemmän. Eniten säännöllistä (21 prosenttia) omista mieltymyksistä joustamista näkyi 18–24-vuotiaiden keskuudessa. 

– Nuoret saattavat kokea enemmän paineita kokeilla sellaisiakin asioita, joista eivät välttämättä nauti. Nuorella iällä omia rajojaan ei vielä välttämättä tiedä tai tunnista, jolloin niistä on myös vaikeampi pitää kiinni. Vanhemmat ikäluokat taas ovat avoimempia seksiin liittyvissä asioissa, Lavikainen sanoo.

Lavikainen huomauttaa, että mitä enemmän itseään tuntee ja tiedostaa, mistä tykkää, sitä helpompaa on asettaa omia rajojaan ja kommunikoida niistä myös kumppanille. Entä mistä tiedät, että kommunikaatio pätkii parisuhteessaanne? Lue 10 varoitusmerkkiä, jotka paljastavat huonon kommunikaation.

Katso myös: Seksiin liittyvä kipu ja haluttomuus voivat vaikuttaa monilla eri tavoilla seksuaaliseen kokemukseen.

Eikö seksi luista? Seksiin liittyvä kipu ja haluttomuus voivat vaikuttaa monilla eri tavoilla seksuaaliseen kokemukseen 4:18
Joskus seksin harrastaminen voi olla jopa kivuliasta. Gynekologi muistuttaa, että seksiongelmien kanssa ei kuitenkaan tarvitse kärsiä tai häpeillä yksin.

Lähde: Kaalimato

Lue myös:

    Uusimmat