Suomalaiset joustavat omista mieltymyksistään kumppanin vuoksi: "Onnellisissa parisuhteissa ryhdytään ajoittain rakasteluun, vaikka ei tekisikään aluksi mieli"

Seksuaaliterapeutti kehottaa ryhtymään toisinaan seksiin kumppanin kanssa, vaikkei aluksi haluttaisikaan. Jos ajatuskin tuntuu vastenmieliseltä, ei itseään kuitenkaan pidä pakottaa.

Kaalimato.comin tuhat ihmistä kattaneessa kyselytutkimuksessa selvisi, että 63 prosenttia suomalaisista ryhtyy petipuuhiin vähintään pääosin omasta tahdostaan. Aina näin ei kuitenkaan ole, sillä lähes neljännes paljasti kyselyssä ryhtyvänsä seksiin oman halun lisäksi toisinaan myös velvollisuudentunnosta. Kolme prosenttia vastaajista kertoi syyn olevan pääasiassa velvollisuudentunnon.

Suomalaismiehistä hivenen naisia useampi kertoi harrastavansa seksiä täysin omasta tahdostaan.

Omista seksuaalisista mieltymyksistä voi joskus joutua joustamaan

Jopa 64 prosenttia suomalaisista kertoo myös joutuvansa joustamaan omista seksuaalisista mieltymyksistään kumppanin mieltymysten vuoksi ainakin silloin tällöin. Seksuaalisia mieltymyksiä voivat olla vaikkapa suuseksi tai BDSM.

Miehistä lähes viidennes kokee joutuvansa joustamaan säännöllisesti. Naisista vain yhdeksän prosenttia.

– Naiset voivat tarvita keskimäärin miehiä pidempää esileikkiä kostuakseen riittävästi yhdyntää varten. Miehet voivat sen sijaan olla ripeämmin valmiita yhdyntään. Tämä saattaa olla yksi mahdollisista syistä siihen, miksi miehet kokevat joutuvansa joustamaan naisia useammin, Kaalimato.comin seksuaaliterapeutti Annukka Lavikainen arvelee tiedotteessa.

"Onnellisissa parisuhteissa ryhdytään ajoittain rakasteluun, vaikka ei tekisikään aluksi mieli"

Toisinaan omista mieltymyksistä kannattaakin joustaa parisuhteen vuoksi. Vaikka itse ei olisikaan halukas seksiin, toisen kunnioitus voi lisätä motivaatiota tuottaa kumppanille nautintoa.

– Toimivalla ja miellyttävällä seksillä on suuri vaikutus siihen, kuinka onnelliseksi parisuhde koetaan. On olemassa tutkittua tietoa myös siitä, että onnellisissa parisuhteissa ryhdytään ajoittain rakasteluun, vaikka ei tekisikään aluksi mieli. Omista mieltymyksistä taipuminen ja seksiin ryhtyminen toisen nautinnon vuoksi silloin tällöin on siis suositeltavaa, joskaan ei ehdotonta, seksuaaliterapeutti sanoo.

Esimerkiksi erään Social Psychology and Personality Science -lehdessä vuonna 2015 julkaistun tutkimuksen mukaan enemmän seksiä tarkoitti enemmän onnellisuutta henkilöillä, jotka elivät avioliitossa tai parisuhteessa. Onnellisuus oli yllättävää kyllä kuitenkin huipussaan, kun seksiä sai kerran viikossa. Tulos oli sama miehillä ja naisilla. 

Älä tee mitään väkipakolla

Lavikainen muistuttaa, että ensin on huolehdittava siitä, että seksi on kaikille osapuolille yhtä nautinnollista.

– Kun tämän nautinnollisuuden pitää mielessään, pääsee sopivaan tunnelmaan usein kuin itsestään hetken tuoksinassa, Lavikainen kertoo.

Jos ajatus seksistä tuntuu vastenmieliseltä, ei siihen tietenkään pidä ryhtyä. Etenkään toisen osapuolen painostuksesta ei tule tehdä mitään, mikä ei tunnu itsestä hyvältä. Hellyyttä ei kuitenkaan pidä unohtaa, vaikka varsinaista seksiä ei harrastettaisikaan.

– Kumppania voi ja kannattaakin huomioida myös toisenlaisilla fyysisillä hellyyden osoituksilla, kuten läheisyydellä, kosketuksilla ja suudelmilla, Lavikainen korostaa.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lähteet: Kaalimato, Npr.org

Lue myös:

    Uusimmat