Kuinka usein parisuhteessa oikein pitäisi harrastaa seksiä? Seksiasiantuntijat paljastavat totuuden

Seksiterapeutit paljastavat, milloin seksin määrästä parisuhteessa pitää huolestua. Onko olemassa ihanteellinen määrä, joka seksiä pitäisi harrastaa?

Vaikka omaan seksielämään olisi kuinka tyytyväinen tahansa, ei ole tavatonta pohtia, kuinka usein muut parit harrastavat seksiä. Harrastavatko ystäväsi enemmän vai vähemmän seksiä kuin sinä?

"Normaalin seksielämän" määrittely ei kuitenkaan ole helppo homma, sillä oma normaalisi voi olla täysin erilainen kuin kaverin normaali. Esimerkiksi erityistason seksuaaliterapeutti Elina Tanskanen totesi hiljattain, ettei mitään "normiseksielämää" ole olemassakaan. Mutta kuinka usein onnellisten parien pitäisi harrastaa seksiä?

Prevention-sivusto selvitti asiantuntijoilta, onko olemassa jotain "maagista lukua" ja miksi se voi vaihdella. Entä mikä on tärkeää terveessä seksielämässä?

Miksi parisuhteessa voi olla kuiva kausi?

Normaalia on ainakin se, että jokaisessa parisuhteessa eteen tulee tavanomaista kuivempia kausia, jolloin peitto ei heilu makuuhuoneen puolella entiseen tapaan.

– Jokaisessa parisuhteessa poikkeuksetta koetaan kuivia kausia ja niitä ilmenee monesta eri syystä, vakuuttaa parisuhdeasiantuntija Jess O'Reilly.

Seksihaluja voivat jarruttaa työkiireet, stressi, terveyshuolet, uupumus, huonot yöunet ja tietyt lääkkeet, O'Reilly luettelee. 

Stressi on yksi merkittävimmistä tekijöistä koskien parisuhteen kuivaa kautta, vahvistaa myös seksuaalisiin ongelmiin erikoistunut kliininen psykologi David Ley.

– Kun maailma on niin stressaava, monelle on vaikeaa olla seksuaalinen. Jotkut ihmiset harrastavat enemmän seksiä stressaantuneina, mutta monet se saa vain sulkeutumaan.

Seksikouluttaja Logan Levkoff puolestaan muistuttaa, että joskus elämä vain tulee "tielle".

– Ihmiset ovat kiireisiä, uupuneita ja asettavat kumppanin sijaan muut ihmiset ja asiat tärkeysjärjestyksessä korkeammalle.

Hän kuitenkin muistuttaa:

– Vaikka niin tapahtuu, se ei tarkoita, etteikö sitä voisi korjata. Pienellä läheisyydellä pääsee pitkälle.

Säännöllisellä seksielämällä paljon hyötyjä

On kiistatonta, että säännöllinen seksi tuo mukanaan monia hyötyjä niin omaa, kumppanin kuin parisuhteenkin hyvinvointia ajatellen. Parisuhdeterapeutti ja seksikouluttaja Debra Laino muistuttaa, että säännöllinen seksi luo läheisyyttä ja yhteyden pariskunnan välille.

– Tämä on todella tärkeää parisuhteissa. Sen ansiosta kumpikin tuntee olonsa halutuksi ja huolehdituksi.

Säännöllinen seksi on yhdistetty useisiin terveyshyötyihin, kuten onnellisuuteen ja jopa pidempään elämään, huomauttaa puolestaan Ley.

Tutkimusten mukaan seksi voi vähentää stressiä ja parantaa unta, helpottaa parisuhteen kireyttä ja luoda halukkuutta keskustella kumppanin kanssa seksiin liittyvistä haluista, fantasioista ja odotuksista, lisää O'Reilly.

Ja totta kai seksin harrastamisesta seuraa myös seksuaalinen tyydytys.

– Nautinto synnyttää lisää nautintoa, Levkoff vinkkaa.

– Yksi orgasmi voi johtaa toiseen.

Kysymys siis kuuluu: kuinka paljon seksiä pitäisi harrastaa?

Siihen, kuinka paljon peiton loppujen lopuksi pitäisi heilua, ei oikein voi antaa tyhjentävää vastausta. Huomioon pitää ottaa parisuhteen kummankin osapuolen tahto.

– Se riippuu kummankin kumppanin tarpeista ja libidosta, ja heidän kyvystään neuvotella niistä toistensa kanssa, Ley muotoilee.

– Joillekin pareille kyse on vähemmän määrästä kuin laadusta, O'Reilly puolestaan toteaa.

– Määrittelet itse oman versiosi terveestä seksielämästä. On sinun käsissäsi määritellä, mikä toimii kohdallasi, O'Reilly kannustaa ja kehottaa kommunikoimaan sen sitten myös omalle kumppanille.

Terve seksielämä voi siis vaihdella pariskunnittain, mutta jotain osviittaa Lainon mukaan antaa se, että keskiverto, iältään 26–55-vuotias pariskunta harrastaa seksiä kerran viikossa.

Kerta viikossa ei ole kuitenkaan ehdoton sääntö. jota orjallisesti tulee noudattaa.

– Tärkeintä ihanteellisessa tilanteessa on, että on kommunikaatiota, ja molemmat osapuolet ovat yhtä mieltä seksin määrästä parisuhteessa. Kommunikaatio odotuksista, tarpeista, tahdosta ja haluista on supertärkeää, Laino painottaa.

On hyvä muistaa kommunikoida myös muista tarpeistaan yhdynnän lisäksi.

– Käsistä pitely, suutelu ja koskettelu ovat kaikki myös tärkeitä.

Entä milloin seksin puutteesta kannattaa huolestua?

Osviittaa antaa, jos tunnet olosi onnettomaksi. Suuria hälytysmerkkejä ovat se, jos et halua seksiä lainkaan, kumppanisi ei halua seksiä tai et välitä siitä, harrastatko seksiä enää koskaan. Huolissaan voi olla, jos ei kykene edes muistamaan, milloin viimeksi oli kumppanin kanssa läheisissä tunnelmissa tai jos tuntee olonsa etäiseksi kumppanistaan, Levkoff sanoo.

Jos joku kohta kuulostaa tutulta, kannattaa ottaa selville yhdessä kumppanin kanssa, missä mennään, mistä tilanne johtuu ja mitä sille voisi tehdä.

Tärkeää on kuitenkin muistaa, että vain sinä ja kumppanisi voitte päättää, mikä on "oikea" määrä seksiä teidän suhteessanne. 

Lähde: Prevention

Lue myös:

    Uusimmat