Joustatko seksuaalisista mieltymyksistäsi kumppanin vuoksi? Seksuaaliterapeutti kehottaa pohtimaan syitä – "Eivät ole hyviä perusteita"

Yksi haluaa aina, toinen ei koskaan – pitäisikö erilaisten seksihalujen vuoksi erota? 1:43
KATSO MYÖS: Jos yksi haluaa seksiä aina, eikä toinen koskaan, pitäisikö erota?

Moni joustaa omista seksuaalisista mieltymyksistään kumppanin vuoksi. Seksuaaliterapeutti ottaa kantaa siihen, kannattaako se.

Kaalimadon Seksuaalisuden Suomi -kyselytutkimus paljastaa, että 18 prosenttia suomalaisista joustaa säännöllisesti seksuaalisista mieltymyksistään kumppanin mieltymysten vuoksi. 47 prosenttia vastaajista kertoo joustavansa silloin tällöin. 

Asiantuntija kehottaa miettimään, miksi omista mieltymyksistä tulee joustettua. 

– Kun omissa mieltymyksissä joustetaan rakkauden vuoksi, joustamista voidaan pitää parisuhdetta rakentavana tekona. Tällöin toisen tarpeet asetetaan omien edelle ja saadaan mielihyvää nautinnon tuottamisesta kumppanille. Vastaavasti hylkäämisen pelko tai toisen painostaminen eivät ole hyviä perusteita joustamiselle, Kaalimadon seksuaaliterapeutti Annukka Lavikainen korostaa tiedotteessa.

Kymmenen prosenttia vastaajista kertoi, ettei jousta ikinä mieltymyksistään. 

Kyselytutkimukseen vastasi tuhat iältään 18–70-vuotiasta suomalaista. Otos on iältään, sukupuoleltaan ja alueellisesti kansallisesti edustava.

Mistä joustetaan?

Seksin saralla saatetaan joustaa esimerkiksi seksin määrässä ja harrastaa sitä enemmän tai vähemmän kuin haluaisi. Toinen saattaa hiljaa hyväksyä sen, ettei kumppani halua antaa suuseksiä tai harrastaa seksiä tietyssä asennossa.

– Olisi hyvä keskustella siitä, miksi kumppani kokee esimerkiksi suuseksin tai tietyn seksiasennon epämiellyttävänä. Mitä näiden ajatusten ja tunteiden takana on? Näin opitaan tuntemaan toista paremmin ja parhaimmillaan molemminpuolinen ymmärrys lisääntyy, sanoo Lavikainen.

Kyselytutkimuksen mukaan miehet joustavat naisia useammin seksuaalisista mieltymyksistään kumppanin vuoksi: 22 prosenttia miehistä kertoo joustavansa säännöllisesti, kun naisista vain 14 prosenttia sanoi samaa.

Kuusi prosenttia miehistä kertoi, ettei jousta ikinä, naisista 14 prosenttia. 

– Mieltymyksissä joustaminen on hyvä asia silloin, kun se on rakkauden teko ja tuo tavalla tai toisella nautintoa myös itselle. On hyvä muistaa, että seksuaalinen kiihottuminen ja nautinto voivat syttyä myös matkan varrella, vaikka alun perin ei tekisikään seksiä mieli, Lavikainen vinkkaa.

Moni asiantuntija onkin sitä mieltä, että "seksi lisää seksiä" eli mitä enemmän sitä harrastaa, sitä enemmän sitä tekee mieli.  Esimerkiksi seksiterapeutti Rachel Needle on suositellut pariskunnille "huoltoseksiä", joka seksiterapeutin mukaan on hyvä tapa pitää yhteyttä yllä silloin, kun elämä tuntuu muuten kovin kiireiseltä.

– Se on myytti, että seksin pitäisi olla spontaania, Needle muistuttaa Health-sivuston haastattelussa ja toteaa, että pieni etukäteissuunnittelu voi kasvattaa odotusta ja jännitystä.

Katso myös: Mitä mieltä Parisuhdekeskus Katajan asiantuntija on tutusta seksisäännöstä – kannattaisiko petipuuhiin ryhtyä, vaikkei mieli tekisi?

Pitäisikö suhteessa harrastaa seksiä, jos ei haluta? Tätä mieltä on asiantuntija 1:09
Kasvaako halu hommiin ryhtymällä? Huomenta Suomessa vieraillut Parisuhdekeskus Katajan asiantuntija Laura Huuskonen kertoo mielipiteensä monen asiantuntijan suosittelemasta seksineuvosta. 

Lähde: Kaalimato

Lue myös:

    Uusimmat