Monet asiat muuttuvat vallan vaihtuessa Iso-Britanniassa – tuleeko herttuatar Catherinesta aikanaan kuningatar?

Kohuissa ryöpytetyt herttuatar Catherine ja herttuatar Meghan astuivat yhdessä yleisön eteen 0:27
Kohuissa ryöpytetyt herttuatar Catherine ja herttuatar Meghan astuivat yhdessä yleisön eteen

Kuninkaallisten arvonimien perusteet eivät ole aivan mutkattomia. 

Jonain päivänä, kun Iso-Britanniaa hallitseva 92-vuotias kuningatar Elisabet siirtyy ajasta ikuisuuteen, hänen poikansa prinssi Charles ottaa Elisabetin paikan valtaistuimella. Vielä kauempana tulevaisuudessa, kun prinssi Charles menehtyy, hänen pojastaan prinssi Williamista tulee kuningas. 

Kansalaisia mietityttääkin nyt, että mikä tulee olemaan Williamin puolison, herttuatar Catherinen titteli, kun hänen miehestään tulee kuningas. 

Vastaus on, että Catherinesta tulee kuningatar. Asia ei ole kuitenkaan aivan niin yksinkertainen: kuningatar-arvonimiä on kahdenlaisia: kuningatarpuoliso sekä "varsinainen" kuningatar. 

Catherinesta tulee kuningatarpuoliso, sillä hän ei ole syntyperältään monarkki, vaan on mennyt naimisiin sellaisen kanssa ja tätä kautta tullut itsekin kuninkaalliseksi. "Varsinaisia" kuningattaria ovat naiset, jotka ovat kuninkaallisia jo syntyessään. 

Kuninkaallisen perheen virallisilla kotisivuilla todetaan, että ellei toisin neuvota, kuningatarpuoliso tullaan kruunaamaan kuninkaan kanssa, mutta luonteeltaan samanlaisessa ja pienemmässä seremoniassa. 

Kuninkaalliset nimityssäännöt ovat monimutkaisia, sillä miesten suhteen asia ei mene samalla tavalla. Kuningatar Elisabetin puoliso Philip on titteliltään prinssi, eikä "kuningaspuoliso". Tämä johtunee siitä, että kuningas-titteli tavallaan ajaisi alleen kuningattaren. Näin ollen miespuoliso ei ole oikeutettu kuninkuuteen, vaikka hänen vaimonsa olisi kuningatar.

Kuningatar Elisabet kuitenkin ylensi miehensä nimitystä hieman herttuan yläpuolelle vuonna 1957, kun hän myönsi tälle prinssin arvonimen. 

Asiaa monimutkaistaa entisestään tuleva tilanne, kun prinssi Charlesista tulee kuningas. Tällöin hänen puolisostaan herttuatar Camillasta ei tule ilmeisesti kuningatarpuoliso, vaan mitä todennäköisimmin prinsessapuoliso

Tämä johtuu siitä, että herttuatar Camilla on Charlesin toinen vaimo, eikä hänen suosionsa ole äärimmäisen korkea hänen, Charlesin ja tämän ensimmäisen, edesmenneen vaimon prinsessa Dianan välisestä draamasta johtuen. 

Vuonna 2005, kun Charles ja Camilla menivät naimisiin, Clarence House julkaisi tiedotteen, jossa kerrottiin, että Camillasta tulee prinsessapuoliso kun Charles kruunataan kuninkaaksi. 

Hämmennystä on kuitenkin herättänyt se, että Clarence House poisti tiedotteen kotisivuiltaan vuonna 2018. Tämä on aiheuttanut paljon spekulaatiota siitä, tuleeko Camillasta sittenkin kuningatar. 

Lähde: Cosmopolitan

Lue myös:

    Uusimmat