Mainos

Mökki talviteloille: Ilmanvaihto kuntoon ja aseet kotiin

Kesän päätyttyä ja syyssateiden alettua on korkea aika laittaa kesämökki talvikuntoon.

Talvipakkaset rasittavat kesämökin rakenteita kesäaurinkoa enemmän ja turhan usein suomalaisten kesäloma alkaa auringonoton ja saunomisen sijaan mökin kunnostamisella.

Jotta mökkiloman idyllisyys säilyisi myös tulevana kesänä, kannattaa mökin talvikunnossapitoon panostaa muutama tunti vuoden viimeisellä mökkireissulla.

Hyvä ilmanvaihto pitää mökin kunnossa

Erityisen tärkeää mökin rakenteiden kannalta on ilmanvaihto ja tuuletus, kertoo mökkiasiantuntija ja aktiivinen erämies Ilkka Ala-ajos.

–Ensiksi kannattaa varmistaa, että ilmanvaihtohormi on piipussa auki. Toisaalta on hyvä varmistaa, että mökkiin pääsee myös korvaavaa ilmaa. Jonkinmoisia ilmanvaihtokanavia on syytä jättää auki. Ilma ei lähde umpiosta ylöspäin, Ala-ajos neuvoo.

Hatuton savupiippu on hyvä suojata pellillä. Pellille kannattaa asettaa pieni paino, muuten tuuli saattaa tiputtaa pellin.

–Jos piippu on auki ja käyttämättömän koko talven, sinne menee sadevedet ja lumet ja se heikentää rakenteita.

Sähkölämmitteisessä mökissä on hyvä ylläpitää pientä peruslämpöä. Rakenteiden kannalta jo parin lämpöasteen ylläpitäminen pitkittää mökin käyttöikää huomattavasti.

Jos mökissä ei ole lämmitysjärjestelmää on hyvä tyhjentää vesipostit ja muut vesijärjestelmät. Sisääntulovesijohdot voi täyttää vastuksin.

Huomioi myös katto ja ulkotilat

–Tietenkin talvella on syytä olla selvillä siitä, ettei lunta kerry katolle. Tapauskohtaisesti on käynti talvellakin paikallaan, ettei pääse vaurioita syntymään, Ala-ajos muistuttaa.

Laituri kannatta nostaa tukevasti ylös maalle, jos se vain on nostettavissa. Veneet tulee varastoida asianmukaisesti joko kumolleen tai venesuojaan.

–Jos veneessä on välipohja, kannattaa kondenssivesi tyhjentää. Muuten vene todennäköisesti halkeaa talven aikana, Ala-ajos sanoo.

Huusin tyhjentämisen voi tehdä yhtä hyvin syksyllä tai keväällä.

Varaudu varkaiden varalta

Verhojen sulkemisesta on kahdenlaista kuppikuntaa. Toiset pitävät verhonsa visusti kiinni. Toiset vievät arvotavarat kotiinsa ja avaavat verhot tyhjennettyyn mökkiin. Ala-ajos itse suosii jälkimmäistä vaihtoehtoa.

–Ikkunaverhoja ei kannata mielestäni sulkea, jos arvotavarat viedään kotiin. Näin rosvot näkevät sisälle ja tyhjän mökin huomatessaan siirtyvät seuraavaan, Ala-ajos vinkkaa.

–Toisaalta, jotta linnut eivät riko ikkunoita, niin kannattaa panna ikkunoihin vaikkapa haukan kuva, jotta linnut eivät lennä ikkunalaseja päin.

Jos käytät mökkiäsi myös metsästysmajana, muista ottaa aseet aina mukaasi lähtiessä. Mökissä ei saa säilyttää aseita talvella.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.