MM-kisojen ikisuosikki Saksa romahti jo kuilun partaalle – ex-tähdet laukovat tylyä tekstiä maajoukkueesta: "Tämä on totuus, katkera totuus"

1:16
Katso videolta, mikä Saksan puolustuksessa meni Mika Nurmelan mukaan pieleen

Yhtenä suosikkina MM-kisoihin lähtenyt jalkapallojätti Saksa kompuroi avausottelussaan Japania vastaan ja ajoi itsensä vaikeaan tilanteeseen pudotuspelipaikkaa silmällä pitäen. Kaksi maalia viimeisellä vartilla nostivat Japanin 2–1-voittoon.

Ottelun jälkeen on puhuttanut etenkin Japanin voittomaali, joka sai alkunsa Japanin omalta kenttäpuoliskolta annetusta vapaapotkusta.

– Eihän tästä voi tulla maalia yhdellä syötöllä, MTV Urheilun asiantuntija Mika Nurmela hämmästeli vapaapotkun lähtiessä.

Saksan maajoukkueen pitkäaikainen runkopelaaja, nykyisin asiantuntijana toimiva Bastian Schweinsteiger syytti ARD:llä Niklas Süleä Japanin molemmista maaleista.

– Se oli todella todella surkeaa. Jos joku juoksee sinua kohti yksi vastaan yksi -tilanteessa, et anna hänen päästä kohti kentän keskustaa. Se linja pitää sulkea, Schweinsteiger ripitti Süleä Japanin 1–1-maaliin johtaneesta tilanteesta.

Schweinsteigerin mukaan tämän pitäisi olla normaalisti topparina pelaavalle Sülelle päivänselvä asia.

Toisessa maalissa Süle makasi alempana kuin topparit Antonio Rüdiger ja Nico Schlotterbeck.

– Niin ei pitäisi koskaan tapahtua. Kyseessä on erittäin vakava puolustajan virhe.

Schweinsteigerin tavoin ARD:llä kisoja kommentoiva ex-maajoukkuepelaaja Sami Khedira antoi puolustajista synninpäästön vain Rüdigerille.

– Vain hän pelasi MM-kisojen edellyttämällä tasolla, Khedira sanoi Bildin mukaan.

Kehdira on huolissaan siitä, ettei päävalmentaja Hans Flickin miehistössä Qatarissa ole ainuttakaan perinteistä puolustavaa keskikenttäpelaajaa.

– Luovutimme keskialueen toisella puoliajalla. Sanonta, jonka mukaan keskialuetta hallitsemalla hallitsee koko peliä, ei ole turha. Arvostan Hansia, mutta kun joukkue nimettiin, jäin kaipaamaan puolustavaa keskikenttäpelaajaa.

– Tässä pelissä olisi pitänyt pitää nolla. Joukkueessa on paljon lahjakkaita pelaajia, mutta emme saaneet painetta pallolliselle. Sitten tulee pitkä pystysyöttö ja maali.

Schweinsteiger korosti Saksan tehneen virheitä myös hyökkäyspäässä ja pallollisena, mutta nekin johtuivat pitkälti Japanin hyvyydestä ja rohkeudesta.

– Joukkueessa ei ole riittävästi laatua pelata alhaalta lähtien, ja Japani teki heistä hampaattomia. Joukkueessa ei myöskään ole pelaajaa, joka ottaisi homman haltuun. Ei ole pelaajia, jotka panevat itsensä likoon ja ovat joskus vihaisiakin, Schweinsteiger sanoi.

– Virheet, joita näimme tänään, eivät olleet sattumaa. Se oli paljas totuus tästä päivästä. Niin kauan kuin tällaista tapahtuu, otteluita hävitään. Tällaisen ottelun häviäminen on pettymys, mutta tappio myös osoittaa, missä Saksa menee. Tämä on totuus, katkera totuus.

Tavalliset saksalaiset eivät nähneet tilannetta juurikaan parempana.

– Katastrofijalkapalloa. Kaikki pielessä. Schlotterbeck epäonnistui, (Serge) Gnabry veti täysin vihkoon. Monet pelaajat olisi pitänyt vaihtaa pois ajoissa, esseniläisessä pubissa Japani-ottelun katsonut Heinz Ewertz sanoi Reutersin mukaan.

– Mikään ei toiminut hyökkäyksessä eikä puolustuksessa. Siinä ei ollut mitään ideaa. Eilen nauroimme Argentiinalle, kun he hävisivät Saudi-Arabialle, ja nyt olemme itse samassa tilanteessa, Carsten Miarka sanoi.

Sunnuntaina kovat panokset

0:14
Uutta videomateriaalia Saksan protestista MM-kisoissa – joukkueen taustahenkilöt mukana kannanotossa

Japani-tappion vuoksi Saksa on jo tulevana sunnuntaina enemmän tai vähemmän kuilun partaalla.

Saksa jää varmuudella alkulohkoon, mikäli se häviää sunnuntaina Espanjalle ja Japani saa yhdenkin pisteen Costa Ricalta. Jos Japani voittaa iltapäiväottelunsa, Saksan on voittettava Espanja iltaottelussa, jotta mahdollisuudet jatkopaikkaan säilyisivät edes jollain tavalla realistisina.

Khediran mukaan Saksan pelisysteemin yllä on isoja kysymysmerkkejä.

– Joukkueessa ei ole selkeitä laitapuolustajia. (Christian) Günter ja (David) Raum ovat hyökkääviä pelaajia, joita joukkueessa on uskomaton määrä. Mielestäni  pitäisi miettiä kolmen alakertaa: 3–4–2–1. Jos katsoo joukkuetta, siitä puuttuu laatua puolustajien paikoilta.

Frankfurter Allgemeine mukaan kaikki viittaa Espanja-otteluun lähdettäessä ennemminkin romahdukseen kuin hätkähdyttävään suunnanmuutokseen. Die Welt puolestaan maalailee jo historiallista nöyryytystä. Tällä viitattaneen siihen, että Saksan tie tyssäisi historiallisesti jo toisissa peräkkäisissä kisoissa alkulohkoon.

Neljä vuotta sitten Venäjällä Saksa hävisi alkulohkossa Meksikolle ja Etelä-Korealle. Siinä välissä Ruotsi kaatui vain vaivoin Toni Kroosin onnistuttua viidennen lisäaikaminuutin vapaapotkussa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja