Miten Turun uusi koronamuunnos vaikuttaa rokotteisiin? THL:n Hanna Nohynek: "Keskivaikeilta infektioilta rokote ei niin hyvin suojaa"

Turussa opiskelijoiden keskuudessa levinneiden koronavirustartuntojen aiheuttajaksi on varmistunut Etelä-Afrikan virusmuunnoksen kaltainen muunnos.

Turussa löytynyt muunnos ei kuitenkaan ole identtinen alkuperäisen Etelä-Afrikan virusvariantin kanssa, vaan näyttää muuntuneen edelleen.

THL:n ylilääkäri Hanna Nohynekin mukaan vielä on vaikea sanoa, miten se vaikuttaa rokotuksien tehoon.

– Se mitä me tiedämme Etelä-Afrikassa tehdyistä tutkimuksista on, että lievät ja keskivaikeat infektiot, jotka ovat muuntoviruksen aiheuttamia, niiltä rokote ei niin hyvin suojaa. Sen sijaan vakavilta infektiomuodoilta suojaa hyvin, Nohynek sanoo MTV:n haastattelussa.

Nohynekin mukaan rokotusohjelman tavoitteiden pitäisi toteutua myös virusvariantteja vastaan.

– Eli vakavat taudit ja kuolintapaukset ovat todennäköisesti estettävissä nyt käytössä olevilla rokotteilla, Nohynek sanoo.

Levisi nopeasti

Turussa havaittu virusvariantti on samankaltainen kuin Etelä-Afrikan ärhäkkä virusmuunnos. Tämä selittää, miksi opiskelijoiden keskuudessa levinneessä ryppäässä on todettu jo yli 90 tartuntaa.

Turun yliopistollisen sairaalan mukaan ei ole kuitenkaan osoitettu, että muuntunut Etelä-Afrikan virusvariantti aiheuttaisi vakavampaa tautia. Tartuntoja saaneiden oireet ovat olleet melko lieviä eivätkä sairastuneet ole tarvinneet sairaalahoitoa.

Lue myös:

    Uusimmat