Miten suuri rooli rasismilla on suomalaisilla futiskentillä? Veikkausliigan huipputuomari Mohammad Al-Emara: "Olen ylpeä siitä, miten asenteet ovat oikeasti muuttuneet"

Jalkapalloerotuomari Mohammad Al-Emara on saanut arvostusta rasismin vastaisesta työstään jalkapallokentillä:"Suomessa on hieno jalkapalloyhteisö, voimme toimia esimerkkinä muille maille" 6:17
Erotuomari Mohammad Al-Emara on saanut arvostusta rasisminvastaisesta työstään jalkapallokentillä.

Veikkausliigan irakilaistaustainen huipputuomari Mohammad Al-Emara oli keskiviikkona MTV:n Viiden jälkeen -ohjelman vieraana keskustelemassa rasismista jalkapallossa. Al-Emara on kohdannut rasismia sekä erotuomarin että pelaajan asemassa.

Vuonna 1992 syntynyt Al-Emara on äänestetty kahdesti Veikkausliigan parhaaksi erotuomariksi. Hän nousi rohkeutensa ansiosta esiin vuonna 2018, kun hän keskeytti Ykkösen ottelun kuultuaan rasistisia huutoja katsomosta. Kerta ei jäänyt Al-Emaralle ainoaksi, sillä hän joutui toistamaan tekonsa vuotta myöhemmin Pietarsaaressa.

Al-Emaran mukaan rasismi ei kuitenkaan ole Suomen jalkapallokentillä yhtä suuri ongelma kuin muualla maailmassa. Erotuomarin mielestä Suomi voi toimia hyvänä esimerkkinä kaikille muille jalkapallomaille.

– Suomessa mä näen meidän jalkapalloyhteisön hienona. Mä ajattelen niin, että me voidaan toimia esimerkkinä täällä, koska meillä on hyvä pohja siihen. Me voidaan näyttää suoraan esimerkkiä koko yhteiskunnalle siinä, miten kaikkien tulisi toimia jalkapallokentällä, Al-Emara ylistää.

Tilanne ei kuitenkaan ole aina ollut yhtä ruusuinen. Al-Emara kertoi joutuneensa rasismin kohteeksi nuorempana, kun hän pelasi vielä itse jalkapalloa. Tilanne otti hänen mielestään askeleen kohti parempaa vasta vuonna 2012.

– Silloin pelaajana sitä (rasismia) tuli kohdattua todella, todella paljon. Oikeastaan aina vuoteen 2012 asti joka kesä. Silloin se tuli vanhemmilta kentän laidalta, ja se mistä olen nyt ylpeä ja onnellinen on se, miten asenteet ovat oikeasti muuttuneet futiskentillä.

– Viime vuosina aika harvoin olen itse törmännyt sellaiseen avoimeen huuteluun lapsille ja nuorille sinne kentälle. Se on jäänyt pois ja se on hieno asia, Al-Emara jatkoi.

Al-Emaran mielestä konkreettiset toimenpiteet jalkapallossa esiintyvän rasismin kukistamiseksi vaativat erotuomarilta kanttia. Se ei kuitenkaan hänen mielestään ole ollut merkittävin syy sille, miksi hänet on valittu kahdesti Veikkausliigan parhaaksi erotuomariksi.

Katso Al-Emaran haastattelu kokonaisuudessaan yllä olevalta videolta. 

Lue myös:

    Uusimmat