Miten Johnson & Johnsonin rokotteen mahdolliset veritulppayhteydet vaikuttavat Suomeen? THL:n ylilääkäri painottaa erityisesti yhtä asiaa

4:55
Mitä tällä hetkellä tiedetään potilaista, joilla rokotteisiin liittyviä veritulppia on havaittu? Katso ylilääkäri Nohynekin haastattelu videolta.

Euroopan lääkeviraston EMAn asiantuntijat ovat löytäneet mahdollisen yhteyden Johnson & Johnsonin koronarokotteen ja hyvin harvinaisten veritulppien välillä.

THL:n ylilääkäri Hanna Nohynekin mukaan EMA:n ilmoitus on linjassa aiemmin saatujen Yhdysvalloista saatujen tietojen kanssa. 

– Tapauksia on hyvin harvassa, noin yksi miljoonaa annettua annosta kohti. Taudinkuva on hyvin samanlainen kuin Astra Zenecan rokotteen hyvin harvinaisessa haitassa.

Johnson & Johnsonin koronarokotteen on havaittu olevan yhteydessä kahdeksaan veritulppatapaukseen Yhdysvalloissa. Maassa rokotteen on saanut noin 7 miljoonaa ihmistä.

Kyseisiin veritulppiin liittyy alhainen verihiutalepitoisuus ja mahdollisiin vuotoihin. Kyse on Nohynekin mukaan uudenlaisesta taudinkuvasta, ja se saattaa liittyä adenovirusvektoreihin liittyvään harvinaiseen haittaan.

Suomi varannut 2,4 miljoonaa annosta

EMA:n mukaan EU:n alueella ei ole raportoitu veritulppatapauksia kyseisestä rokotteesta, mutta rokotteelle aiotaan tehdä lisätutkimuksia. Myyntilupa sille on jo EU-alueella myönnetty.

Viranomaiset painottavat, että rokotteen hyödyt ovat huomattavasti haittoja suuremmat.

Johnson & Johnson ilmoitti viime viikolla keskeyttävänsä rokotteen toimitukset Eurooppaan. 

Suomi on jo aiemmin tilannut rokotetta 2,4 miljoonaa annosta. Vielä ei tiedetä, miten uudet löydökset vaikuttavat kotimaan rokotustahtiin, Nohynek sanoo. Suomen varaus kuitenkin on yhä olemassa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja