Astra Zenecan hyytymishäiriöepäilyjen määrässä on iso vaihtelu eri maiden välillä: Tanskassa riski on suurin, Britanniassa pienin

KRAR:n puheenjohtaja Ville Peltola pitää Astra Zenecan rokotetta turvallisena, haittavaikutukset on kuitenkin otettava vakavasti 5:57
Katso video: Kansallisen rokoteasiantuntijaryhmän puheenjohtaja kertoi Viiden jälkeen -ohjelmassa pitävänsä Astra Zenecan koronarokotetta turvallisena, mutta haittavaikutuksiin on suhtauduttava vakavasti.

THL:n johtava asiantuntija pohti keskiviikon tiedotustilaisuudessa, onko eri mailla samat kriteerit verenhyytymistapausten löytämiseen.

Astra Zenecan koronarokotetta ei anneta Suomessa alle 65-vuotiaille rokotteeseen liittyvien verenhyytymishäiriöiden vuoksi. Yli 65-vuotiailla samaa riskiä ei ole havaittu.

Ensimmäisen annoksen Astra Zenecan rokotetta saaneet yli 65-vuotiaat voivat ottaa toisen annoksen samaa rokotetta, mutta nuorempien rokote voidaan vaihtaa.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) mukaan Astra Zenecan koronarokotetta on annettu lähes 250 000 annosta Suomessa. Näistä rokotteen saaneista veritulppa on aiheutunut kahdelle miehelle ja yhdelle naiselle. Näiden henkilöiden ikä on 20–58 vuotta. Kaksi heistä toipui, yksi menehtyi.

– Osaamme varautua, jos potilas tulee tällaisen ongelman kanssa. Siihenkin on tehokas hoito, kertoo HUSin hyytymissairauksien professori Riitta Lassila.

Eri maissa erilainen riski?

Astra Zenecan koronarokotteen ottamisen riski näyttäisi nykytiedon valossa olevan erilainen eri maissa. Tanskassa riski on suurin (yksi hyytymistapaus 40 000 rokotettua kohti) ja Isossa-Britanniassa pienin (yksi verenhyytymistapaus 600 000 rokotettua kohti).

Suomessa lukema on yksi tapaus 80 000 rokotettua kohti.

– Onko tämä Ison-Britannian alhaisempi ilmaantuvuus todellinen? Onko meillä samat kriteerit, millä löydämme nämä haitat, kysyi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) johtava asiantuntija Mia Kontio keskiviikon tiedotustilaisuudessa.

Lue myös:

    Uusimmat