Miten isä synnyttää? Asiantuntijat vastaavat viiteen kysymykseen: ”Ei ole mitään estettä synnyttää alateitse"

Lääkäreillä on velvollisuus hoitaa raskaana olevaa miestä 0:46

Suomen translaki määrää, että sukupuoltaan korjaava on steriloitu tai muuten lisääntymiskyvytön. Teoriassa isän raskauden ei pitäisi olla mahdollista. Nyt ensimmäinen suomalainen mies on synnyttänyt lapsen.

MTV Uutiset kysyi Setan johtavalta sosiaalityöntekijältä Maarit Huuskalta ja Lääkäriliiton varatoiminnanjohtaja Hannu Halilalta viisi kysymystä isän raskauteen ja synnytyksen liittyen. Mies synnytti Suomessa lapsen ensimmäistä kertaa.

Kansainväliset valvontaelimet ovat huomauttaneet Suomen translaista, joka vaatii sterilaatiota. Myös ihmisoikeusjärjestöt ovat kritisoineet lakia. Esimerkiksi Ruotsissa on luovuttu transihmisten sterilaatiovaatimuksesta.

1. Miten mies voi tulla raskaaksi?

– Mies voi tulla raskaaksi siten, että käydessään läpi sukupuolen korjaushoitoja hän pitää tauon testosteronihoidossa yrittäessään raskautta. Synnytyksen jälkeen hän voi jatkaa testosteronihoitoaan, vastaa Setan johtava sosiaalityöntekijä Maarit Huuska.

2. Voiko miehen raskaus tai synnytys olla terveydelle riskialtista?

– Tässä ei ole sellaista ongelmaa, jos hormonihoidoissa ei ole edetty niin pitkälle, että naisen raskaaksi tuleminen on edelleen ollut mahdollista, sanoo Lääkäriliiton varatoiminnanjohtaja Hannu Halila.

3. Eroaako synnytys naisen suorittamasta synnytyksestä – voiko mies synnyttää alateitse?

– Jos kohtu on tallessa, jossa sikiö kasvaa ja on ulkoiset synnytyselimet, niin ei ole mitään estettä synnyttää alateitse, sanoo Lääkäriliiton varatoiminnanjohtaja Hannu Halila.

4. Liittyykö miehen raskauteen ja synnytykseen muita ongelmia - esimerkiksi terveydenhuollon palveluiden näkökulmasta?

– Toivottavaa on, että keskitytään synnyttävän miehen ja vauvan turvallisuuteen ja hyvinvointiin synnyttäjän sukupuolen sijasta. Olisi tärkeää, että kaikki lääkärit saisivat riittävästi tietoa sukupuolen moninaisuudesta jo peruskoulutuksessaan, jotta he osaisivat erilaisissa tarpeissa hoitaa ja tukea esimerkiksi transsukupuolisia ihmisiä. Seta kouluttaa paljon kohtaamisesta sote-alan ammattilaisia, sanoo Setan johtava sosiaalityöntekijä Maarit Huuska.

5. Ihmisoikeusjärjestöt ovat kritisoineet Suomen translakia. Mitä ongelmia translakiin liittyy?

– Laissa sukupuolen juridinen vahvistaminen edellyttää lääkärin lausuntoa lisääntymiskyvyttömyydestä. Tämäon ihmisoikeuksien vastaista. Juridinen vahvistus edellyttää täysi-ikäisyyttä. Tämä on ongelma tilanteissa, joissa lapsi tai nuori tarvitsisi sukupuolen juridista vahvistamista eläessään jo omassa sukupuolessaan, joka ei vastaa syntymässä määriteltyä sukupuolta, sanoo Setan johtava sosiaalityöntekijä Maarit Huuska.

Lue myös:

    Uusimmat