Mitä Venäjän puolelle tehdystä iskusta tiedetään nyt?

Mitä hyökkäyksestä Belgorodiin tiedetään nyt? Venäjä sanoo "sabotaasiryhmän" hyökänneen rajan yli 7:04
Mitä hyökkäyksestä Belgorodiin tiedetään nyt? Venäjä sanoo "sabotaasiryhmän" hyökänneen rajan yli

Venäjän Belgorodin alueen kuvernöörin mukaan ukrainalainen "sabotaasiryhmä" on tunkeutunut rajan yli Ukrainasta Venäjän puolelle Belgorodin Graivoronissa.

Venäjän viranomaiset ovat ilmoittaneet perustaneensa eteläiselle Belgorodin alueelle lähelle Ukrainan rajaa poikkeushallinnon. Belgorodin alueen kuvernööri Vjatsheslav Gladkovin mukaan Venäjä siirtää siviilejä pois Ukrainan rajan läheltä. Tilanne alueella on hänen mukaansa erittäin jännittynyt. 

Gladkovin mukaan sotilaat ja turvallisuuspalvelu FSB:n joukot käyvät taisteluja ryhmää vastaan.

Ukraina on kiistänyt tuoreeltaan, että sillä olisi mitään tekemistä ryhmän kanssa. Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin neuvonantajan mukaan maanalaiset sissiryhmät koostuvat Venäjän kansalaisista. 

MTV:n ulkomaankirjeenvaihtaja: "Ei Venäjän keksimä uutinen"

Ulkomaan toimittaja Niko Nurminen toteaa, että isku ei näytä olevan Venäjän keksimä uutinen.

– Kyllä se vaikuttaa että tosiaan tällainen hyökkäys on tapahtunut. Siitä on ottamassa vastuun ”Venäjän vapauslegioona” sekä ”Venäjän vapaaehtoisjoukot”. Ne kertovat operoineensa yhdessä. 

Nurminen kertoo, että kyseiset kaksi ryhmittymää ovat aiemmin lähentyneet toisiaan.

– Ne ovat sellaisia (ryhmiä), joiden johtajat toimivat Ukrainan alueella ja ovat Venäjän kansalaisia.

Nurminen toteaa, että oli kuitenkin liioteltua sanoa, että Ukraina olisi hyökännyt Venäjälle. Varmoja tietoja hyökkäyksestä on ollut vaikea saada. Nurminen kertoo, että Venäjän tiedustelupalvelua lähellä olevan Telegram-kanavan mukaan hyökkääjistä 39 olisi ammuttu.

– Luonnehdinnan mukaan paikalliset asukkaat olisivat heitä ampuneet. Tällä hetkellä paljon kaikenlaisia huhuja ja tiedonrippeitä sinkoilee, Nurminen kertoo.

"Iskut Venäjän alueelle ei Venäjän kannalta hyvä asia"

Nurminen kommentoi, että Belgorodin tapaus ei ole aivan tavaton.

– "Venäjän vapaaehtoisjoukot" taitaa olla kolme kertaa ilmoittanut tehneensä erilaisia iskuja. Tällaisia tapahtumia, räjähdyksiä on ollut ainakin Kurskin alueella. Harvinaista, mutta ei tavatonta.

Nurmisen mukaan rajan ylityksestä saattaa seurata, että Venäjä joutuu taistelemaan oman maan sisäisen propagandan kanssa merkittävällä tavalla.

– Ei ole kovinkaan ymmärrettävää tai mairittelevaa sodanjohdolle puolustautua, kun sotakone kuitenkin heidän omien sanojensa mukaan on sellainen, että voitto tulee ja etenemistä tapahtuu. Se, että iskuja tulee Venäjän alueelle ei tietenkään ole Venäjän kannalta hyvä asia.

Venäläiset vastarintaryhmät ovat iskeneet kolmeen venäläistaajaman kohteisiin Ukrainan rajan tuntumassa 2:05
Venäläiset vastarintaryhmät ovat iskeneet kolmeen venäläistaajaman kohteisiin Ukrainan rajan tuntumassa


Lue myös:

    Uusimmat