Mitä uusi koronarokotelinjaus todellisuudessa tarkoittaa? THL: Vielä ei kannata ottaa yhteyttä lääkäriin tehosteannoksesta

2:56
Katso myös: Professori: On varmistettava, että 4. koronarokotuksista on työikäisille enemmän hyötyä kuin haittaa

Kaikkien kansalaisten ei vielä kannata ottaa yhteyttä lääkäriin koronarokotusten tehosteannoksen saamiseksi, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) terveysturvaajat-osaston johtaja Otto Helve. 

Otto Helve korostaa, että hallituksen koronaministerityöryhmän eilinen linjaus oli vasta poliittinen tahdonilmaus ja vielä ei ole kerrottu, miten jatkossa käytännössä toimitaan.

Työryhmä linjasi eilen keskiviikkona, että koronarokotusten tehosteannosteiden tarjoamista laajennetaan Suomessa. 

Kunnat ja myöhemmin hyvinvointialueet voivat perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) mukaan tarjota rokotteita ihmisille, joiden rokottamisen lääkäri arvioi perustelluksi.

Kunnat ja hyvinvointialueet voivat myös itse päättää, mille henkilöryhmille ne koronarokotteiden tehosteannoksia tarjoavat eli esimerkiksi sen, tarjotaanko rokotteita myös perusterveille työikäisille ihmisille.

37:08
Katso myös: Laajennetaanko koronan tehosterokottamista työikäisiin? Ministeriryhmä kertoo Krista Kiurun johdolla

Ohjauskirjeen aikataulusta ei tietoa

Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) on määrä antaa ohjauskirje tehosteannosten laajentamisesta myöhemmin.

– Minulla ei ole tiedossa, millaisella aikataululla ohjauskirje on tulossa. Olettaisin, että STM:n intresseissä on tätä nopeasti työstää. Tämä ohjauskirje on avain asia käytännön toteutukseen, Helve sanoo STT:lle.

Hän korostaa, että Suomessa jaetaan tällä hetkellä syksyn tehosteannoksia riskiryhmissä oleville ja iäkkäille.

– Tätä olisi nyt tärkeä ensisijaisesti pyrkiä edistämään.

Tällainen on THL:n suositus

THL suosittelee tällä hetkellä kolmen annoksen rokotussarjaa perusterveille 18–59-vuotiaille. 60–64-vuotiaille perusterveille suositus on neljä annosta. 

Lisäksi THL suosittelee tänä syystalvena tehosteannosta voimakkaasti immuunipuutteisille 12 vuotta täyttäneille, 18 vuotta täyttäneille lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluville ja 65 vuotta täyttäneille.

THL tiedotti viimeksi viime kuun lopussa, ettei se ole toistaiseksi muuttamassa nykyisiä rokotussuosituksiaan.

THL:n linjauksesta on poikennut Lapin sairaanhoitopiiri, joka antoi jo lokakuussa sosiaali- ja terveyshuollon henkilöstölle suosituksen neljänsistä koronarokotuksista neuvoteltuaan asiasta STM:n kanssa.

Pitääkö THL uutta linjausta hyödyllisenä?

Helven mukaan normaalitilanteessa, jossa väestö olisi rokotteiden avulla hyvässä suojassa vakavalta taudilta ja rokotteita olisi tarjolla myyntiin, lääkeyritykset toisivat rokotteita apteekkeihin yksilöjakeluun eli rokotteita voisi silloin apteekista saada reseptillä.

– Markkinatilanne on kuitenkin sellainen, että tätä ei varmasti nopeasti tapahdu. Meidän näkemyksemme on, että tätä tilannetta kohti pitäisi päästä, ja tämä linjaus on yksi mahdollinen keino. Mutta asiaa on vaikea arvioida tarkemmin, kun konkreettisia askelmerkkejä ei vielä ole, hän sanoo.

Helve muistuttaa, että kaikkien kansalaisten ei vielä kannata ottaa yhteyttä lääkäriin koronarokotusten tehosteannoksen saamiseksi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja