Tarvitseeko terve työikäinen neljännen koronarokotteen? Virusopin professori: "Pitää olla varma, ettei useammista annoksista ole haittaa"

Professori: On varmistettava, että 4. koronarokotuksista on työikäisille enemmän hyötyä kuin haittaa 2:56
Professori: On varmistettava, että 4. koronarokotuksista on työikäisille enemmän hyötyä kuin haittaa

Koronarokotteiden ja sairastetun koronan muodostama suoja vakavaa tautia vastaan säilyy erittäin hyvänä ainakin vuoden.

Asia käy ilmi tuoreesta kansainvälisestä meta-analyysista, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Tällä hetkellä neljänsiä koronarokotuksia tarjotaan vain riskiryhmään kuuluville tai 60 vuotta täyttäneille.

Turun yliopiston virusopin professorin Ilkka Julkusen mukaan terveiden työikäisten ei kannata rynnätä neljänsille rokotuksille ainakaan vielä. 

– Tämä ei ole ihan yksinkertainen kysymys, koska perusterveet työikäiset ovat useimmat varmaan saaneet kolme rokotetannosta. Ja hyvin moni on sairastanut taudin tähän päälle.

 – Kuuntelisin nyt, mitä kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä ottaa kantaa tähän asiaan.

Julkusen mukaan olisi hyvä pyrkiä löytämään kansallinen yhteisymmärrys siitä, miten työikäisten rokotusten ja neljänsien rokotusannosten suhteen kannattaisi edetä.

– En sinänsä vastusta rokotuksia, mielestäni ne ovat hyvin tarpeellisia, Julkunen sanoo.

– Mutta pitäisi olla varma siitä, että siitä rokotuksesta on selvä hyöty, ja ettei useammista rokoteannostuksista ole mitään haittaa.  

Immuunisuoja voikin heikentyä

Julkunen on tietoinen, että tiedeyhteisössä on ollut puhetta liiallisten koronarokotusten haittavaikutuksista.

– Siinä voi teoriassa käydä niin, että jos rokotetaan hyvin usein ja jos vielä sairastetaan siihen tauti päälle, niin voi syntyä toleranssi näitä vieraita viruksen osia kohtaan, jolloin immuunisuoja loppujen lopuksi heikentyisi eikä vahvistuisi.

– Mitään näyttöä koronaviruksen suhteen tämmöisestä ei ole, Julkunen painottaa.

Ennen laajamittaisia työikäisen väestön lisärokotussuosituksia Julkunen odottaisi vielä kansainvälisiä ja kansallisia tutkimustuloksia aiheesta.

– Niin että me tiedämme ihan tarkkaan, miten meidän immuunisuoja kehittyy erilaisissa tilanteissa.



Lue myös:

    Uusimmat