Mitä päälle vappuhulinoihin? Vaateostoksilla voi käydä kuhina vapun alla – yksi asuste itsestään selvä hitti

Miksi vappua juhlitaan? 9:45
Tiedätkö, miksi vappua juhlitaan? Videolla aiheesta puhumassa Suomen kirjallisuuden seuran arkistotutkija Juha Nirkko.

Moni suuntaa vappuviikolla vaateostoksilla sääennustusten tarkennuttua. Millaisia ostoksia suomalaiset tekevät juuri ennen vappua? 

Tulevan vapun sääennusteet eivät ole varsinaisesti piknik-kelejä väläytelleet. Vaikka tuoreimmat ennusteet kertovat, että ylimmät lämpötilat olisivat esimerkiksi etelässä sentään hiukan kymmenen asteen yläpuolella, vapun juhlapukeutumista ei kovin paljon ole ennakkoon voinut miettiä, kun jopa lumisateen mahdollisuutta on väläytelty. 

Prisman pukeutumisen myyntidata osoittaakin, että moni suomalainen tuskailee vuosittain vapun pukeutumisen kanssa, ja vapun alla on nähty selkeitä myyntipiikkejä tietyissä kategorioissa.

Tiesitkö? Vappu ulottaa juurensa yli tuhannen vuoden päähän. Lue lisää historiasta: Tiedätkö, miksi vappua vietetään? Juuret yltävät 700-luvulle

Prisman tiedotteessa kerrotaan esimerkiksi, että vuoden 2021 vappuviikolla erilaisten jakkujen myynti kasvoi 50 prosenttia ajankohdan keskimääräiseen viikkomyyntiin verrattuna. Lisäksi toppien ja paitojen myynti kasvoi 40 prosenttia, kun mekkojen, kauluspaitojen ja puvuntakkien myynti kasvoi puolestaan kolmanneksella. 

Juhlakauden luottoasuste, sukkahousut, kasvatti viime vuoden vappuviikolla myyntiään 26 prosenttia.

– Vappua edeltävän viikon voisi näin karrikoidusti sanottuna olevan se viikko, kun aletaan herätä tulevaan kesään ja samalla luomaan omaa tyyliä sinne sekä tulevaan juhlakauteen, Prisman pukeutumisen myyntipäällikkö Anu Keskinen pohtiikin tiedotteessa.

Stylisti Outi Broux kertoi aiemmin Viiden jälkeen -ohjelmassa, kuinka kevään pukeutuminen on täynnä rohkeita, kirkkaita värejä. Mutta tiedätkö, mitkä värit sopivat juuri sinulle? Juttu jatkuu videon alla.

Stylisti Outi Brouxin vinkit kevään vaatetukseen – kenelle kirkkaat värit sopivat? 10:07
Broux vinkkaa videolla simppelin rannetestin, jolla selvität, mitkä värit pukevat juuri sinua!

Päähineissä hurja myyntipiikki – yo-lakit itsestään selvä hitti

Yksi kategoria pukeutumisen osastolla päihittää kuitenkin muut. Viime vuoden vappuviikolla päähineet kasvattivat myyntiään hurjat 81 prosenttia ajankohdan keskimääräiseen viikkomyyntiin verrattuna.

– Yksittäisenä tuotteena yo-lakit nousevat luonnollisesti suurimpana tuotteena ja niitä myytiin viime vappuna jopa viisi kertaa enemmän kuin edellisen vuoden vappuviikolla.

Keskisen mukaan voimakasta päähinekaupan kasvua ei selitä kuitenkaan pelkästään yo-lakkien myynti.

– Voidaan hyvin sanoa, että erilaiset päähineet kuuluvat kiinteästi suomalaiseen vappujuhlintaan. Tässä toki Suomen säällä on osuutensa asiaan. Vappuna ollaan paljon ulkona ja jos sää on viileä, käy päähinekauppa vastaavasti entistä kuumempana, Keskinen toteaa.

Jos kevään tai kesän juhla-asut mietityttävät, katso, mitä stylisti Maryam Razavi valitsi toimittaja Inka Korhoselle kokeiltavaksi. Tyylikkäistä asuvaihtoehdoista yksi nousi Inkan omaksi suosikiksi. Juttu jatkuu videon alla.

Mitä päälle kevään tai kesän juhliin? Ammattilainen valitsi kolme asuvaihtoehtoa 2:58
Kaksi erilaista mekkoa ja housupuku. Mikä on oma suosikkisi Inkan kokeilemista asuvaihtoehdoista?

Kesävaatteissa moninkertainen myynti vuodenaikaan nähden lämpimällä säällä

Säätilalla on luonnollisesti vaikutusta muuhunkin pukeutumiseen, oli vuodenaika mikä hyvänsä. Kun talvella Klarnan ostodatat paljastivat piikin nastakengissä, lämpimällä säällä kaupoista metsästetään esimerkiksi lyhyempilahkeisia housuja.

– Mikäli sää on lämmin, myydään esimerkiksi miesten ja naisten capreja ja shortseja moninkertaisia määriä. Myyntidata paljastaa jopa seitsemänkertaisia myyntejä, kun lämpötilat ovat olleet noin 15–20 astetta, eli vuodenaikaan nähden lämpimiä, Keskinen paljastaa.

Keskinen kertoo, että mekkomyyntiin säällä ei yllättäen ole vaikutusta.

– Uskon mekkomyynnin kasvavan reippaasti säästä riippumatta. Suomalaiset naiset osaavat käyttää mekkoja varsin taitavasti yhdistelemällä niihin muita vaatteita ja asusteita tyylistä tinkimättä.

Keskinen vinkkaa, että tilaisuudesta ja säästä riippuen mekon kanssa voi yhdistää nahka- tai neuletakin, jakun ja vaikka paksumman neulepuseron.

Keskisen vinkkaamista vaatekappaleista ainakin nahkatakkia saatetaan nähdä vapun katukuvassa runsain mitoin. Kerroimme nimittäin aiemmin Klarnan myyntidatan paljastaneen huikean piikin nahkatakkitilauksissa pääministeri Sanna Marinin vierailtua Tukholmassa tyylikäs nahkatakki yllään. 

Nahkatakki sopii vaikkapa pikkumustan kaveriksi. Perinteisen pikkumustan voi asusteilla tuunata omaan makuun sopivaksi. Mikä näistä lookeista on suosikkisi?

Lähde: Prisma

Lue myös:

    Uusimmat