Viimaa kestävä balaclava-päähine on nyt huippumuodikas – lämmintä asustetta on myös kritisoitu

Rantautuuko Balaclava-trendi Suomeen? 2:03
Tällainen on jälleen muodikas balaclava.

Lämmin pään ja kaulan peittävä hupun kaltainen ”kypärämyssy” on rantautumassa myös Suomen katukuvaan. 

Balaclava, eli pään ja kaulan peittävä lämmin huppu tai niin kutsuttu “kypärämyssy” ei ole enää pikkulasten talviasuste. Päähine nähtiin catwalkilla Miu Miun AW21-näyttelyssä noin vuosi sitten. Myös Kim Kardashianin yleisöä kohahduttanut kokomusta kasvot peittänyt asu Met-gaalassa ja kertakäyttöiset kasvomaskit ovat todennäköisesti vaikuttaneet siihen, miksi balaclavasta on tullut yksi kauden suurimmista trendiasusteista maailmalla.

Lämmin balaclava sopii Suomen hyiseen talvisäähän erinomaisesti. Klarnan ostoindeksin mukaan asusteen myynti kasvoi marras-joulukuussa 2021 Suomessa peräti 136 prosenttia.

Balaclava taittuu moneen tyyliin

Päähine on saanut nimensä hupusta, jota sotilaat käyttivät Krimin sodan aikana Balaclavan taistelussa vuonna 1854. Vuosikymmenien saatossa asuste on nähty ihmisten päällä tasaisin väliajoin ja koska käsistään kätevimmät osaavat loihtia balaclavan vaivattomasti itsekin, pidetään sitä todella retrona asusteena, kertoo Nylon.

TikTokissa on runsaasti ohjevideoita, kuinka oman päähineen voi kutoa tai neuloa juuri niistä langoista kuin itse haluaa. Myös monien verkkokauppojen valikoimista löytyy päähineitä, mikäli virkkuupuikot eivät istu omiin kätösiin.

Vaikka moni pitää balaclavaa vain muodikkaana ja talven viimaan erinomaisesti sopivana asusteena, on moni myös kiinnittänyt huomiota asusteen ongelmallisuuteen. Esimerkiksi TikTokissa monet käyttäjät ovat muistuttaneet, ettei pään peittäminen hupulla tai huivilla ole monelle ihmisryhmälle pelkkä yksinkertainen muotikysymys, vaan valinta, johon liittyy vaikeita stigmoja.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen tästä

Balaclavaa esimerkiksi ihastellaan muotimaailmassa käytännössä samoista syistä, kuin muslimien käyttämää hijabia kritisoidaan, mikä tuntuu muotivirtausta kritisoineista käyttäjistä kaksinaismoralistiselta, kertoo Teen Vogue.

Artikkelin yllä olevalta videolta voit tutustua tarkemmin siihen, mikä pään peittävä päähine balaclava oikein on.

Lähteet: Klarnan tiedote, Nylon, Teen Vogue ja TikTok

Lue myös:

    Uusimmat