Mitä, milloin, ketkä ovat kovimmat nimet, miten suomalaiset – tämä kaikki sinun tulee tietää NHL:n varaustilaisuudesta

Jääkiekkoliiga NHL:ssä vuoden 2020 varaustilaisuus järjestetään poikkeuksellisesti vasta nyt syksyllä koronaviruspandemian takia. Ensimmäinen kierros käydään Suomen aikaan tiistain ja keskiviikon välisenä yönä. Tuolloin selviää, minne HIFK:n huippulupaus Anton Lundell päätyy. Ketkä muut suomalaiset ovat tapetilla tämän viikon tilaisuudessa? Ja miten itse draft toteutetaan? MTV Urheilu kokosi yhteen tietopaketin NHL:n varaustilaisuudesta.

NHL:ssä kauden 2019–2020 pelit päättyivät viime viikolla, kun Tampa Bay Lightning juhli Stanley Cupin voittoa. NHL-kausi venyi useilla kuukausilla eteenpäin koronaviruspandemian takia.

Tämä vaikutti myös varaustilaisuuden aikatauluihin.

Tilaisuus käydään tällä viikolla, ajanhenkeen osuvasti, verkossa.

Ketkä ovat tilaisuuden kovimpia nimiä? Miten suomalaiset?

Milloin tilaisuus käydään ja miten?

Alla tietopaketti tämänkertaiseen varaustilaisuuteen liittyen.

Milloin?

Alun perin NHL:n tämän vuoden varaustilaisuus piti käydä 26.–27. kesäkuuta Kanadan Montrealissa. Koronaviruspandemian takia draftin ajankohta siirtyi syksyyn.

NHL:n vuoden 2020 varaustilaisuuden ensimmäinen kierros käydään Suomen aikaan tiistain ja keskiviikon välisenä yönä kello 02 alkaen. Tuolloin varataan ensimmäiset 31 pelaajaa.

Kierroksien 2–7 varaukset tehdään Suomen aikaan keskiviikkona kello 18.30 alkaen.

Suomessa NHL:n varaustilaisuuden televisioi Viasat.

Mitä?

NHL:n varaustilaisuuteen osallistuvat kaikki liigan seurat. Jokaisella kierroksella on 31 vuoroa ja kierroksia on seitsemän. Tilaisuus on virtuaalinen, eli valinnat tehdään etäältä, tietokoneyhteyksien avulla.

Tämän vuoden tilaisuudessa joukkueet voivat varata 1. tammikuuta 2000 – 15. syyskuuta 2002 syntyneitä pelaajia. Tämän lisäksi seurat voivat varata myös vuonna 1999 syntyneitä ei-pohjoisamerikkalaisia pelaajia, sekä niitä pelaajia, jotka varattiin vuoden 2018 NHL:n varaustilaisuudessa, mutta joille NHL-seurat eivät tarjonneet sopimusta.

Tilaisuuden ensimmäiset kahdeksan vuoroa arvottiin NHL:n syksyn pudotuspelien yhteydessä. Arvontatilaisuuksia oli kaksi, sillä ensimmäinen vuoro päätyi alun perin seuralle, joka oli mukana pudotuspeleissä. Toisessa arvonnassa ykkösvuoro meni New York Rangersille.

Toisena varausvuorossa on Los Angeles Kings ja kolmantena Ottawa Senators.

Ensimmäisen kierroksen kärkivuorot:

1. New York Rangers
2. Los Angeles Kings
3. Ottawa Senators (alun perin San Jose Sharksin vuoro)
4. Detroit Red Wings
5. Ottawa Senators
6. Anaheim Ducks
7. New Jersey Devils
8. Buffalo Sabres
9. Minnesota Wild
10. Winnipeg Jets

Kovimmat nimet

NHL:n tämän vuoden draftin ylivoimaisesti kovin nimi on kanadalainen Alexis Lafreniere. 18-vuotias laitahyökkääjä on ollut poikkeuksetta kaikkien ennakkolistausten ykkönen.

Lafreniere on pelannut viime vuodet Kanadan junioriliiga QMJHL:ssä Rimouski Oceanicin riveissä. Lafreniere nakutti kaudella 2019–20 52 runkosarjaottelussa tehot 35+77=112.

– Eliittipelaaja. Lafreniere voi nousta heti isoksi hyökkäyspään dynamoksi NHL-tasolla, TSN:n varaustilaisuuden asiantuntija Craig Button kuvailee.

Lafreniere oli esillä vuodenvaihteen alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa, joissa hänet valittiin koko turnauksen arvokkaimmaksi pelaajaksi (5 ottelua, 4+6=10).

Lafrenieren takana on tasaisempaa. Los Angeles Kingsin toisella vuorolla tarjolla ovat muun muassa kanadalaiskeskushyökkääjä Quinton Byfield, saksalainen hyökkäyspään taituri Tim Stützle, ruotsalaishyökkääjät Lucas Raymond ja Alexander Holtz sekä kanadalaispuolustaja Jamie Drysdale.

NHL:n tuorein ykkösvaraus on yhdysvaltainen Jack Hughes, joka päätyi kesällä 2019 New Jersey Devilsiin. Seuraava vuoro oli puolestaan suomalaisväritteinen, kun New York Rangers huusi itselleen kevään 2019 MM-kisoissa hurmanneen Kaapo Kakon.

Suomalaiset

Tällä kertaa Suomen ykköslupaus on HIFK:n hyökkääjä Anton Lundell. Viikonloppuna 19 vuotta täyttänyt Lundell on tahkonnut SM-liigaa jo kahden kauden ajan.

Ennakkolistauksissa Lundellia on viety vuorojen 7–15 väliin. TSN:n asiantuntija Button povaa, että Lundell voisi päätyä Minnesota Wildiin, joka varaa vuorolla yhdeksän.

– Jotkut seurat ovat olleet hieman enemmän kiinnostuneita kuin muut. On mielenkiintoista nähdä, että mitä lopulta tapahtuu, Lundell sanoi tulevasta tilaisuudesta MTV Urheilulle.

Lundell saattaa olla ainut suomalainen, joka varataan ensimmäisellä kierroksella. Lundellin lisäksi tyrkyllä ovat Ässien hyökkääjä Roni Hirvonen, Kärppien puolustaja Topi Niemelä, Tapparan hyökkääjä Kasper Simontaival ja TPS:n puolustaja Eemil Viro

– Voi olla, että Lundellin jälkeen tulee pieni väli muihin suomalaisiin, New York Islandersin kykyjenetsijä Veli-Pekka Kautonen ennakoi jo aiemmin MTV Urheilulle.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja