Mitä ihmettä? Ivan Puopolo puhuu videolla sujuvaa kiinaa

Mitä ihmettä? Ivan Puopolo puhuu videolla sujuvaa kiinaa 1:26
Katso video: Näin tekoäly saa juontajan puhumaan eri kielillä.

MTV:n Huomenta Suomessa keskusteltiin tiistaina tekoälyn mahdollisuuksista. Aiheesta oli kertomassa tulevaisuudentutkija Risto Linturi.

Aihetta syvennettiin esittämällä video, jossa Huomenta Suomen juontaja Ivan Puopolo puhuu ensin kameralle lyhyen tekstinpätkän suomeksi. Tämän jälkeen Puopolo näyttää puhuvan videolla saman pätkän sujuvasti ensin italiaksi ja sen jälkeen kiinaksi. 

Juontajan kielitaito ei todellisuudessa ole aivan näin korkealla tasolla, vaan kyse on Linturin käsittelyssä syntyneestä deepfake- eli syväväärennysvideosta. Hän kertoo käyttäneensä käännöksiin kahta eri tietokoneohjelmaa, joista toinen käänsi puheen ensin suomesta englanniksi ja toinen halutulle kielelle eli italiaksi tai kiinaksi. 

– Ei siinä ihmisen tarvitse osata oikein yhtään mitään, Linturi kertoo.

Teknologiaa voisi periaatteessa käyttää mihin tahansa väärennökseen ja saada tunnetut henkilöt puhumaan videolla vaikka millaisia hirveyksiä. Positiivisina käyttötapoina Linturi mainitsee elokuvien ja opetusfilmien dubbaamisen helpottumisen.  

– On ollut myös kokeiluja, jossa kymmenen ihmisen videoneuvottelussa kaikki puhuvat eri kieltä ja jokainen kuulee kaikkien puheenvuorot omalla kielellään reaaliajassa. Se ei käytännössä vaadi muuta kuin lisää laskentatehoa.

Lue myös:

    Uusimmat