Mistä huimaus voi johtua? Tunnista syyt ja oireet

Mistä huimaus voi johtua? 24:46

Neurologi Krista Nuotio kertoi Studio55.fi-lähetyksessä erilaisten huimauksen syistä ja oireista.

Huimaus voi johtua hyvin monesta eri syystä, joka tekee siitä melko haastavan sekä syyn etsimisen, että hoitamisen osalta, Krista Nuotio kertoi.

Katso alta lista huimausta aiheuttavista syistä ja niiden oireista.

Korvaperäinen syy

Korvaperäiset syyt ovat yleisin syy huimaukseen ja noin puolet huimauksista on korvaperäisistä syistä johtuvia. Tässä tapauksessa huimaus koetaan kiertävänä, karusellimaisena liikkeenä, jossa maailma menee ympäri koko ajan.

– Näihin korvaperäisiin huimauksiin myös usein kuuluu jonkin lainen korvaoire. Kuulo voi huonontua, korvassa voi soida tai siinä voi olla paineen tunnetta.

Aivoperäinen syy

Myös keskushermosto- eli aivoperäiset syyt voivat aiheuttaa huimausta. Huimaus voi olla oireena esimerkiksi aivoverenkiertohäiriössä. Aivoperäiseen huimaukseen liittyy usein myös jokin liitännäisoire. Huimauksen tunne on myös usein selkeästi johonkin suuntaan kaatavaa.

– Voi liittyä jonkinlainen näköhäiriö, kuten kahtena näkeminen tai puhehäiriö, puhe menee epäselväksi. Voi olla jonkinlainen halvausoire tai koordinaatiohäiriö.

Niskaperäinen syy

Myös niskajännitys tai niskanikamien rappeuma voi aiheuttaa huimausoiretta. Tällöin huimaus on enemmän keinuvaa ja potilas voi tuntea olevansa kuin keinuvalla laivan kannella.

– Siihen voi liittyä sitten vähän muita epämääräisiä lisäoireita ja se voi hiukan vaihdella voimakkuudeltaan, mutta harvoin on hirvittävän voimakasta.

Verenkierrollinen syy

Myös verenpaineeseen ja sydämen rytmiin liittyvät syyt voivat aiheuttaa huimausta. Lue lisää verenkiertoon liittyvästä huimauksesta artikkelistamme.

Lue myös:

    Uusimmat